• - Kjøp kebab på vei hjem, er rådet fra brigadesjef Lars Grimsgård. Det blir fort mye dyrere å begynne å bakse med gryter og stekeovn når du kommer hjem fra byen i løftet stemning.

    FOTO: Olav Eggesvik

Enda en utrykning til "komfyrbrann"

Tirsdag skrev osloby.no om sterk økning i tørrkoking som forårsaker brannutrykninger som kunne vært unngått. I går skjedde det igjen.

Og så skjedde det igjen. Brannalarmen gikk. Det var kraftig røykutvikling i en leilighet noen kvartaler fra brannstasjonen. Brann- og redningsetaten i Oslo rykket ut med fullt mannskap og for full musikk.

- Vi må det. Når alarmen går, så er det fullt alvor. Det må det være hver eneste gang. Vi kan ialdri vite hva vi kommer til, sier røyk- og kjemikaliedykkerleder Kjetil Riise.

Han er en svært kompetent brannmann, men akkurat i går kveld kunne en hvilken som helst journalist gjort hans jobb like godt.

- Ja, for da vi kom frem, så var det ikke noe å gjøre. Situasjonen var under kontroll, leiligheten var luftet ut, og røyken var stort sett borte. Det var slett ikke nødvendig å være røykdykker for å gå inn.

- Surt?

- Njaaei. Det er jobben vår å rykke ut når alarmen går, vi kan jo ikke vite at det er tørrkoking. Men det er klart, det hadde vært greit hvis folk var flinkere til å passe på, sier Riise.

 

Les også

Brannvesenet er lei av å rykke til dette

I snitt må brannvesenet rykke ut til 21 svidde pizzaer og tørrkokte kjeler i måneden.

Men folk er ikke flinke til å passe på, og vi blir stadig dårligere til det. I går skrev osloby.no om fenomenet, som er svært vanlig.

- Jeg kjente meg godt igjen i det som sto i avisen, sier Riise.

Helgeøvelse

Frem til 16. juni hadde brannvesenet i Oslo rykket ut på 132 oppdrag som viste seg å skyldes svidd nattmat eller kjeler som hadde stått for lenge på komfyren. Ifjor var det 119 på samme tidspunkt. Da endte det på 273 totalt. I år kan tallet passere 300 hvis vi ikke skjerper oss. Det begynner å nærme seg én utrykning hver dag.

Her er det alvor for Kjetil Riise (øverst) som kjører Hans-Petter Fjell gjennom en opptakstest.

FOTO: �hman Rolf

- Men det skjer ikke hver dag. Tørrkoking er et typisk helgefenomen. Folk har vært ute på byen og lesket seg litt mye, og er sultne når de kommer hjem. Og så merker de at de er trøtte når de har satt på stekeovnen. Sovner de, så tar det ikke lang tid før leiligheten er full av røyk og alarmen går, sier Riise.

Men i går var ikke det tilfellet. Riise kan ikke si sikkert hva som hadde gått galt. Det kan ha vært barn som var alene hjemme og glemte at de laget mat.

- Vi vet ikke sikkert. Da vi kom, var det voksne til stede og situasjonen var under kontroll. Vi kunne reise tilbake, sier Riise.

- Kjøp kebab

Brigadesjef Lars Grimsgårds anbefalte på osloby.no i går folk som har vært på byen ikke å lage mat når de kommer hjem. Det er mye billigere å kjøpe noe ferdig underveis. En svidd Grandiosa som forårsaker utrykning kan koste mellom 5000 og 10 000 kroner i bøter.

- Mens en kebab koster 49, påpeker han.

 

 

Les også

Siste fra Osloby

I dag må du få med deg...

se alle