• Hanna Marcussen i Miljøpartiet de grønne mener det er Kallmyr som ikke har kontroll på tallene.

    FOTO: Kjersti Flugstad Eriksen

Jøran Kallmyr: - Bystyrets dummeste forslag

«Av alle forslag i Oslo bystyre er kjøttfri mandag det dummeste», tvitret Jøran Kallmyr (Frp) under siste bystyremøte.

Vegetarmiddag på mandager i alle kommunens kantiner og institusjoner, foreslo Miljøpartiet de grønne. Sunt og godt, og ikke minst miljøvennlig, mente de da de lanserte forslaget. Men bare som et kjøttfritt alternativ på institusjoner.

Forrige uke vedtok bystyret at alle kantinene skal ha et kjøttfritt alternativ hver eneste dag. Institusjonene ble utelatt fra bestemmelsen.

Da tvitret den tidligere samferdselsbyråden at det var tidenes dummeste forslag, enda dummere enn da SV foreslo gratis bredbånd.

Sære saker

- Det er ren symbolpolitikk, det har ingenting med miljøet å gjøre, sier Jøran Kallmyr, som nå sitter i finanskomiteen. Han er generelt lite imponert over hele partiet.

- Miljøpartiet De Grønne har vært en sterk skuffelse. De er opptatte av sære, små saker uten betydning, men støtter ikke utbygging av knutepunktutbygging. De få grammene med CO2 de sparer miljøet for med kjøttfri mandag, er ingenting mot de ekstra utslippene manglende knutepunktutbygging medfører, sier Kallmyr.

Han synes dessuten ikke at middagsmaten er et politisk anliggende.

- Det må jo være grenser for hva vi politikere skal legge oss opp i. Vi kan ikke vedta hva slags mat folk skal spise. Det skal være god og næringsrik mat i kantinene, men vi skal ikke bestemme hva folk skal spise. Og institusjoner er jo hjemmene til folk. Du ville jo ikke likt det hvis politikere bestemte hva du skulle spise hjemme, sier han.

God diskusjon

Hanna Marcussen i Miljøpartiet De Grønne understreker at de ikke foreslo vegetarmat som eneste alternativ i sitt opprinnelige forslag der institusjonene var inkludert. Dette forslaget fikk bare støtte av Rødt, mens vedtaket fra finanskomiteen om vegetarmat i kantiner som alternativ hver eneste dag, fikk støtte fra samtlige partier, også Fremskrittspartiet.

- Jeg må si at jeg er nesten litt positivt overrasket over hvor god diskusjonen var og hvor mange som var positive til å bedre vegetartilbudet, sier Marcussen.

Hun har full forståelse for at institusjonene ikke ble med i vedtaket.

- Vi la ikke inn i vårt forslag at man skal påtvinge noen noe. Intensjonen i forsalget er å stimulere til å spise vegetarmat. Å stimulere til miljøvennlig adferd gjør man på mange områder, og det trenger ikke å være annerledes med matvarer, sier Marcussen.

Hun synes Kallmyr skal lese seg litt opp på miljøkostnadene ved kjøttproduksjon.

- Hvis Kallmyr hadde hatt orden på tallene sine, ville han visst at 18 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra kjøttproduksjon, sier Marcussen, og legger til at de støtter knutepunktutbygging, men det er måten hun og Kallmyr er uenige om.

Les også

Siste fra Osloby

I dag må du få med deg...

se alle