• Kirken: - Romleiren må rives

    Kirkeverge Robert Wright og fungerende biskop i Oslo, Ola Dag Hauge, møtte pressen etter møtet med romfolket som har slått leir utenfor Sofienberg kirke.

    VIDEO: NTB scanpix

Romfolket flytter til Årvoll lørdag

En privatperson har tilbudt romfolket å bo på en svært omstridt tomt i Oslo til slutten av august.

- Jeg har tenkt på dette noen dager, og så leste jeg om han som tilbød dem en tomt på Enebakk, og da tenkte jeg at jeg kunne tilby dem å bo på Årvoll, sier Vanessa Quintavalle, som nå stiller tomten til sitt selskap - Årvoll Eiendom - til disposisjon for romfolket.

Video

Fortviler over rumener-leir

Rundt 150 rumenere slo mandag leir utenfor Sofienberg kirke i Oslo.

Alle romfolk i Oslo kan få bo på tomten, som er på 26 og et halvt mål, og ligger i Østreheimsveien 28 A og B på Årvoll ved Sinsen i Oslo. Eiendomsselskapet har midlertidig stans i byggearbeidet på tomten.

- Hvor lenge kan de få bli der?

- Jeg vet ikke helt, men de kan i hvert fall få være der til slutten av august. Da begynner anleggsarbeidet igjen, sier Quintavalle.

Svært omstridt tomt

Tomten Quintavalle nå tilbyr romfolket er svært omstridt.

Les også

Allerede i 2003 ble planene om et stort ridesenter ved Grefsenkleiva på Årvoll lansert. Et politisk flertall ga Albert K. Hæhre tillatelse til å sprenge ut titusenvis av kubikk med stein. Nå er steinen tatt ut og ridesenter­prosjektet lagt ut for salg på finn.no.

Søkte om å få bygge ridesenter, sprengte og solgte stein i stedet

Oslo-politikere er skuffet og føler seg lurt.

 

Et ridesenter skal bygges der, og naboene har reagert på støy og trafikk fra byggearbeidet. De mener arbeiet har pågått lengre enn hva de først ble forespeilet, og at ridesenteret vil bli større enn varslet. I oktober 2005 måtte Quintavalle møte 200 sinte beboere. I 2011 anmeldte Quintavalle en eldre nabo til politiet da han tok kontakt etter at gjenstandene i huset hans angivelig begynte å falle ned fra veggene på grunn av bygningsarbeidet. Anmeldelsen ble henlagt.

Aftenposten har allerede blitt kontaktet av flere lesere som synes det er betenkelig at tomten nå tilbys romfolket.

Video

- Romfolket blir behandlet verre enn dyr

Foreningen Folk er folk er kritiske til hvordan romfolket blir behandlet i Norge. I skogen ved Sognsvann i Oslo bor over femti mennesker i telt.

 

- Folk har vært redde

Tilbudet kom da ledelsen for rom-leiren utenfor Sofienberg kirke holdt et møte med Bjønnulv Evenrud fra støtteorganisasjonen Folk er Folk klokken ni fredag kveld. Det er leirledelsen som har bestemt at de ønsker å flytte.

- Leiren kommer til å flytte i løpet av morgendagen, sier Evenrud.

Han forteller at dette betyr trygghet for romfolket, og at de nå får et sted å sove.

- Vi er veldig glade. Folk har vært redde. Disse menneskene trenger bedre fasiliteter, sier Evenrud, som nå håper noen kan bidra med brakkerigger.

Møter Oslo-biskop Kvarme

I underkant av 200 romfolk slo mandag leir ved Sofienberg kirke, som protest mot det de mener er trakassering fra politiet.

Video

- Håper situasjonen avsluttes så snart som mulig

Over 200 rumenere har nå slått leir ved Sofienberg kirke i Oslo. -Situasjonen er uholdbar, mener byrådsleder Stian Berger Røsland.

 

Beleiringen har vært en verkebyll for kirken, politiet og byrådet i Oslo. Byrådet vil ha dem vekk fra området. Fredag gjorde også kirken det klart at de ville ha romfolket vekk i løpet av lørdagen.

Nå får altså romfolket et mer permanent sted å være.

- Vi skal også ha et møte med biskop Ole Christian Kvarme klokken ett på mandag. Da vil vi legge frem de alvorlige anklagene mot politiet om systematisk trakassering av romfolket, forteller Evenrud.

Les også:

Les også

Siste fra Osloby

Flere bilder

I dag må du få med deg...

se alle