• - Hensikten er at vi velfødde skal slippe å plages av at andre forsøker å få seg mat i magen, sier Bjørnar Moxnes, Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo, om Fabian Stangs tiggeutspill.

    FOTO: ROLF ØHMAN

Oslo-politikere reagerer på Fabian Stangs tiggeutspill:

- Her ser vi den autoritære siden ved Fabian Stang

Mens Venstre, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne er i mot, vil Arbeiderpartiet ha tiggeforbud på «visse områder».

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) får kritikk for sitt utspill, hvor han ber Regjeringen gjeninnføre tiggeforbudet som ble opphevet i 2006.

Les også

Fabian Stang vil at politiet skal kunne fjerne tiggerne

- Vi kan ikke redde all verdens folk her i Oslo, sier ordføreren.

- Dette forslaget er sosial renovasjon og ingen ting annet. Hensikten er at vi velfødde skal slippe å plages av at andre forsøker å få seg mat i magen, sier Bjørnar Moxnes, Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo.

- Og når det gjelder Fabian Stang føyer dette seg inn i et mønster der vi ser den autoritære siden ved Stang. I høst ville han fengsle asylsøkere, nå vil han jage bort tiggere.

Moxnes mener hverken Stang, eller andre som vil gjeninnføre tiggeforbudet, kan vise til dokumentasjon når de argumenterer med at lovlig tigging fører til økt tilstrømning.

 

Bjørnar Moxnes (Rødt).

FOTO: CARL MARTIN NORDBY

 

- Dette er et fattigdomsproblem, og jeg mener vi skal behandle de som er i Oslo humant og verdig, sier Moxnes.

- Må være lov å be om penger

Heller ikke Høyres byrådspartnere i Venstre støtter Stangs bønn til Regjeringen.

- Jeg mener politiet burde ha fullmakt til å i mye større grad stanse aggressiv adferd, men vi mener tiltakene må rette seg mot oppførsel i det offentlige rom, ikke livssituasjon, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Toril Berge.

- Det må være lov å be om penger på gaten i Oslo, det er mange mennesker med ulik livssituasjon som gjør det, og når man snakker om menneskene fra Øst-Europa, så er det en diskusjon som må tas på den internasjonale arena.

- Vil ikke ramme rusmisbrukere

Arbeiderpartiet støtter ikke Stangs ønske om et generelt tiggeforbud, men vil likevel gi politiet mulighet til å gripe inn.

- Vi ønsker en lovhjemmel for å kunne innføre tiggeforbud i visse områder. Bakgrunnen for at vi ikke ønsker et generelt tiggeforbud, er at vi mener at vi ikke skal ramme rusmisbrukere eller andre som ikke er pågående eller sjenerende, sier nestleder i bystyregruppen, Rina Mariann Hansen (Ap).

Hun viser til at alle partiene på Stortinget var enige da løsgjengerparagrafen ble opphevet i 2006, men håper forslaget Oslo Ap nylig vedtok på sitt årsmøte kan være en løsning.

- Vi har sett at det sesongbasert kommer ganske store mengder mennesker til Oslo, som er en del av organiserte miljøer og mulige ofre for menneskehandel. Vi ønsker å gi politiet et virkemiddel til å gripe inn.

- Handler ikke dette om fattigdom?

- Helt åpenbart. Det tror jeg ingen er uenig i. Men da vi diskuterte meldeplikt for tiggere for et år siden sa politiet at det er mer alvorlige ting som ligger bak, at noen tjener på at fattige mennesker blir satt i denne situasjonen.

- Har rett til å være synlig

Miljøpartiet De Grønne mener Stang kun ser det «norske, navlebeskuende perspektivet».

- Man kan ta populismevarianten som Fabian Stang nå gjør, eller så kan man se det i et europeisk perspektiv og da blir det straks mer komplisert, sier bystyrepolitiker Harald A. Nissen.

Les også

«Dette er fattige som gjør hva de kan for å overleve»

- Uverdig at tiggere roter i søppelkassene til folk, mener Frelsesarmeen.

 

- Så lenge de har lov til å komme til Norge, så kan man ikke begynne å gjøre forskjell på folkegrupper. Romfolket har vært helt nederst på den sosiale rangstigen i Europa. Vi skal akseptere at det som er ubehagelig for folk også har sin rett til å være synlig i bybildet.

Støtte fra Carl I. Hagen

KrFs Oslo-ledelse har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, men partiet stemte for forslaget om meldeplikt for tiggere i 2011.  Frp støtter Fabian Stang.

Partiets gruppeleder, Carl I. Hagen, fremmet for kort tid siden et privat forslag, hvor han håper å få med seg hele bystyret på å legge press på Stortinget, slik at det blir innført tiggeforbud i Oslo.

 

Les også:

Les også

Siste fra seksjon