• Erik Torset (t.v.) kastet først nylig krykkene. Han ble skadet i foten etter at han fikk et reklameskilt kastet etter seg. Både han og Jean Jacobsen mener trakasseringen er blitt mer aggressiv på Tøyen siden i sommer. Nylig sto de første gang frem med sin historie på Gaysir.no.

    FOTO: Eirik Bjørklund

- Homofili er ikke tillatt på Tøyen

Mennene skal ha skreket "homofili er ikke tillatt på Tøyen" da de kastet et stort reklameskilt på Erik Torset. Nå skygger han og Jean Jacobsen unna Tøyensenteret.

Det er fredag og god stemning da Jean Jacobsen og Erik Torset er på vei til sentrum sammen med noen venner. Jacobsen skal bare innom en kiosk i Hagegata på Tøyen for å kjøpe røyk, før de drar videre.

Ved kiosken står noen unge menn og henger ved en bil. Plutselig kommer et plastbeger susende, og før hun vet ordet av det, står Jacobsen innsauset i pizzadressing. Hun blir rasende, bråsnur og skal til å kjefte på dem. Men da kommer en av dem mot henne. Hun oppfatter situasjonen som truende, blir livredd og løper inn på kioskens bakrom for å gjemme seg.

Video

- Homofili er skjøvet under teppet i fotballmiljøet

Niklas Olausson mener det er på tide med holdningsendringer i norsk fotball. 3.divisjonsspilleren valgte å stå frem som bifil.

Kastet skilt og stein

I mellomtiden er Erik Torset og de to andre vennene kommet litt lenger ned i gaten. Da kommer plutselig to av mennene fra den samme gjengen løpende etter dem. Torset legger selv på sprang. Rett før de runder hjørnet, kommer et løst reklameskilt gjennom luften og treffer ham over ankelen. Samtidig skal mennene ha kommet med trusler og skreket: «Homofili er ikke tillatt på Tøyen».

- Vi ble kjemperedde, sier Torset og Jacobsen da vi møter dem på stedet der det skjedde, to uker etter hendelsen. Torset har nettopp kastet krykkene. Han ble kraftig forslått i akillesen og vristen etter å ha blitt truffet av skiltet.

De to har fått utallige støtteerklæringer etter at de første gang fortalte historien til homonettstedet Gaysir.no. Jean, som er transperson, sier hun med jevne mellomrom er blitt utsatt for hets i det samme området.

- Jeg er blitt trakassert og kastet stein på tidligere. Men etter sommeren synes jeg tonen er blitt mer aggressiv. Når det eskalerer fra drittslenging til fysisk angrep, må jeg si fra, sier Jacobsen.

Bare én av ti anmeldes

9 av 10 saker om vold og trusler blir aldri anmeldt. Både politiet og LLH-leder Bård Nylund vil endre trenden.

9 av 10 saker om vold og trusler blir aldri anmeldt. Både politiet og LLH-leder Bård Nylund vil endre trenden.

FOTO: Espedal Jan Tomas

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han ble selv slått ned utenfor Nationaltheatret for noen år siden, og sier han blir provosert og lei seg hver gang han hører om lignende saker.

- Det bidrar til frykt i miljøet, og forstreker det vi hele tiden prøver å jobbe mot, sier Nylund.

For en snaut år siden lanserte LLH kampanjen "Ikke finn deg i det". Folk som er utsatt for vold og trusler, oppfordres til å melde fra til LLH.

Ifølge Nylund får de ukentlige henvendelser. Alt fra å bli kalt "jævla homo" til å få en knyttneve i ansiktet.

Men tall fra oslopolitiet viser at kun 11 av totalt 50 anmeldelser av såkalt hatkriminalitet var knyttet til "seksuell orientering" i fjor.

På bakgrunn av henvendelsene anslår LLH derfor at 90 prosent av sakene ikke blir anmeldt. Hensikten med kampanjen er å få disse tallene frem.

- Vi må få et realistisk bilde av omfanget for å treffe nødvendige tiltak. Er det noen fellestrekk i sakene? Er noen bydeler verre enn andre? Dette ønsker vi å finne ut av, sier han.

Aftenposten har tidligere skrevet om moralpolitiet på Grønland. Jacobsen og Torset fikk altså angivelig beskjed om at homofili ikke er tillatt på Tøyen. Men Nylund har ingen holdepunkter for å si at hatkrim mot homofile er mer utbredt her enn andre steder i byen.

Vurderer å flytte

For Jean Jacobsen er begeret likevel i ferd med å renne over. Hun tør ikke lenger oppholde seg alene rundt Tøyensenteret på kveldstid. Visse gater tør de aldri gå i selv når det er lyst

- Jeg har bodd her i tre år, men nå vurderer jeg faktisk å flytte. Når en ikke kan gå på gaten og føle seg trygg, mister man en rett alle bør ha, sier Jacobsen.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser