• Svein Stang forteller at han ble bortvist fra store deler av byen, helt ut til Ring 2. - Man setter seg på Majorstuen stasjon og later som om man venter på neste bane, sier han.
  Se flere personers historier ved å trykke til høyre i bildekarusellen her.

  FOTO: Kjersti Flugstad Eriksen

 • Tore (45):

  - Jeg er ikke en del av det lenger. Jeg går på lovlige legemidler nå, og skal flytte til Spania. Men jeg vet hvordan det fungerer. Jeg har blitt bortvist flere ganger, for å være i feil selskap. Det er ikke noe gøy. Jeg fikk 16.500 i bot en gang, og nå blir det trukket 1000 kroner av arbeidsavklaringspengene mine hver måned, i ett og et halvt år. Men hvis noen får 10.000 i bot for å selge, så er det bare å gå ut og selge flere tabletter, så har du tjent det inn.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Abdul (25):

  - Ja, det skjedde meg for en uke siden. Politiet kom og spurte: Hva gjør du? Så sier jeg at jeg er på vei til Kirkens bymisjon, fordi jeg skal kjøpe mat og har litt dårlig med penger. Så kommer de og ransaker meg og jeg må vise legitimasjon og de sjekker meg over radioen. Og så finner de ingenting, men så ble jeg bortvist herfra i 48 timer.

  - Holder du deg unna da?

  - Ja, hvis ikke blir du satt på celle. De har altfor mye makt. Det er de samme politifolka her hele dagen, som følger med, og så er det vaktskifte og nye kommer og følger med.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Trond (53):

  - Ja, jeg sto på hjørnet av Skippergata og Prinsens gate for noen dager siden og pratet med en fyr. Så kom det to til, så da kom politiet. Jeg fikk tre dager med bortvisning. Vi får ikke lov til å stå sammen mer enn tre stykker. Jeg synes det er helt latterlig.

  FOTO: Rolf Øhman

10.000 bortvisninger fra Oslo sentrum

De synlige narkomiljøene i sentrum er splittet opp. Men Kirkens Bymisjon mener narkomane blir vist bort på ulovlig grunnlag.

27. juni for to år siden gikk politiet til aksjon på Plata like ved Oslo S. Det store rusmiljøet der var et fast innslag i byen. Akkurat den dagen rykket politiet inn med hester og biler. De bortviste alle med tilknytning til miljøet.

Bakgrunnen var et bystyrevedtak om at det ikke lenger skulle være så synlige rusmiljøer i Oslo.

Nå patruljerer politiet gater i sentrum hver dag. De bruker en paragraf i politivedtektene for å vise bort personer de mistenker for å kjøpe eller selge narkotika. Selv mener de aksjonen har vært en suksess. Miljøet på Plata er borte.

- På grunnlag av utseende

Men Gatejuristen, Kirkens Bymisjons oppsøkende rettshjelp, mener politiet ikke kan bortvise og bøtelegge mennesker som ikke har gjort noe ulovlig. De hevder at politiet går etter utseende.

-  Våre klienter opplever til stadighet å bli bortvist fordi det foreligger mistanke om en straffbar handling, sier leder for Gatejuristen, Cathrine Moksness.

Leder for Gatejuristen, Cathrine Moksness, er kritisk til politiets bortvisningspraksis.

FOTO: Paal Audestad

Gatejuristen tilbyr juridisk bistand til personer som har eller har hatt rusproblemer. I fjor bisto de klienter i 12 bortvisningsaker i tingretten.

-  Ofte knyttes bortvisningen til den livsstilen våre klienter har. Våre klienter bærer ofte preg av et liv i rus og jakten på rus, og bortvisningen skjer ofte på grunnlag av utseende, sier Moksness.

Utenfor Ring 2

Svein Stang er innom redaksjonslokalene til =Oslo i Skippergata for å kjøpe et eksemplar av bladet. Han er nettopp blitt bortvist.

- Forleden ble jeg plukket opp utenfor Deli de Luca. Det var så kaldt den natten, jeg ble plukket opp og kjørt til legevakten, forteller Stang.

Men da han var ferdig med behandling, forteller han at han ble bortvist fra sentrum av politiet.

- De sa at jeg måtte holde meg unna sentrum og områdene opp til Vestre Gravlund, Frognerparken og Majorstuen. Det hadde jeg aldri trodd. Det betyr jo at vi må utenfor Ring 2, sier Stang.

- Hva gjorde du da?

- Hva gjør man da. Man setter seg på Majorstuen stasjon og later som man venter på neste bane. Jeg hadde ikke noe sted å bo da, jeg har bodd på gata i tre uker nå, sier Stang, som nylig ble ferdig med et opphold på behandlingsinstitusjon.

Han understreker at han selger =Oslo, ikke dop, og at det er sjelden at han blir bortvist.

- Men de gangene det skjer, er det ikke noe moro, sier Stang.

Svein-Rune Andersen i politiets aksjonsgruppe for åpne rusmiljøer kan ikke kommentere enkelttilfeller. Men han sier politiet generelt ikke bortviser fra hele sentrum, bare fra områder hvor de har grunn til å frykte at personen skal begå kriminalitet.

Ifølge Andersen, ble det i fjor 2012 foretatt 9789 bortvisninger.

Plata er borte

Politiet mener at aksjonen har vært vellykket fordi miljøet på Plata og Oslo S, som eksisterte før sommeren 2011, nå er borte.

-  Vi mener at bruken av bortvisninger er mye av grunnen til det. Publikums trygghet er ivaretatt når omsetning og bruk av narkotika ikke lenger er utbredt her, skriver Andersen i en e-post.

De mener det er unødvendig å ransake personer så lenge de jobber for å forebygge.

- Disse personene har for eksempel tatt kontakt med en av våre sivile patruljer og spurt om å få kjøpe narkotika. Det liten hensikt å ransake personer som ønsker å kjøpe narkotika siden de ennå ikke har rukket å kjøpe noe, skriver Andersen.

Ifølge politiet gjelder omtrent en fjerdedel av bortvisningene personer som åpenbart er i området for å kjøpe narkotika.

Politiet gir unntak fra bortvisningen til personer som har en avtale, har arbeid i området eller et vesentlig behov for å oppsøke lavterskeltilbudene. Alle bortvisninger blir loggført.

Frykter økt rekruttering

Men Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk tviler på at sentrumsaksjonen har hatt noen effekt på narkotikamiljøet. Han mener kjøp og salg bare har spredt seg.

- Det er etablert mange nye, små salgssteder. I Urtegata, Hausmannskvartalet, i Brugata og rundt i et mye større område enn før. Man kan si at det er mange flere minilokaler, heller enn ett stort hovedkontor, sier Knutsen, som frykter at dette fører til økt rekruttering.

Han er enig i at det ikke bør være noen stor ansamling av rusmisbrukere i sentrum, men han er ikke enig i fremgangsmåten politiet bruker.

- Hvis noen bruker stoffer eller står i sammen i store grupper, bør politiet ta dem med til lavterskeltiltak. På den måten sier de at «nå oppfører du deg, sånn vil ikke befolkningen ha det, folk blir sinte og redde når dere er for mange», sier Knutsen.

- At man ser litt sliten ut, kan ikke være nok

Sosial- og helsebyråd Anniken Hauglie (H) understreker at alle i utgangspunktet har rett til å oppholde seg i sentrum.

- Jeg forutsetter at politiets mistanke må være begrunnet. At man ser litt sliten ut, kan ikke være nok, sier Hauglie.

- Målet har vært å redusere det synlige rusmiljøet og rekrutteringen, særlig blant unge. Alle har rett til å oppholde seg i sentrum.

Hun mener prosjektet må forlenges når de fem årene er gått.

- Veldig høye bøter

Kristian Andenæs, instituttleder ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, har flere ganger vært sakkyndig i bortvisningssaker i tingretten. Han er kritisk til politiets fremgangsmåte, men også til nivået på bøtene.

- Politiet i Oslo har laget egne retningslinjer der det blir fastsatt et bøtenivå som er tre-fire ganger høyere i spesielt belastede gater enn det normale. Istedenfor 3000 kan det være 10.000-12.000 kroner. Dette er omgjort i domstolene i enkelte tilfeller. Generelt har politiet unnlatt å anke og fortsatt med praksisen, sier Andenæs.

En enkelt dom fører ikke til at hele praksisen med bortvisning kan kalles ulovlig.

- Det fungerer ikke slik, det er alltid forskjeller mellom enkelttilfeller, sier Andenæs.

Les også

Siste fra Nyheter

Operasjon åpne rusmiljøer

Politiets aksjon startet 27. juni 2011.

Aksjonen er en del av Oslo kommunes handlingsplan for sentrumsarbeidet. Hjelpetiltak er også en del av kommunens handlingsplan.

Målet er å begrense omsetning av narkotika i de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum.

Politiet bruker både uniformert personell og sivilt politi for å skape uro i miljøet og bortvise folk.

Sentrum er definert som Oslo S, Vaterland, nedre del av Grünerløkka, samt Grev Wedels plass og områdene rundt Børsen.

Personer som neglisjerer bortvisningen ved å vende tilbake til området, får en bot eller blir tatt med til arresten og anmeldt.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

 • 10 tips for helgen

  Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.

Siste film