• Ifølge politiet er det rundt 3500 mennesker på Youngstorget.

  FOTO: Andreas Slettholm

 • Rundt 80 menn og 20 kvinner møtte demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden. Her taler arrangør Ubaydullah Hussain.

  FOTO: Hans O. Torgersen

 • FOTO: Hans O. Torgersen

 • Den kjente radikale muslimen Arfan Bhatti møtte opp utenfor den amerikanske ambassaden.

  FOTO: Hans O. Torgersen

 • Bønn i Henriks Ibsens gate.

  FOTO: Hans O. Torgersen

6000 demonstrerte mot Muhammed-filmen på Youngstorget

- Denne verden trenger en ny Osama, sa Ubaydullah Hussain utenfor den amerikanske ambassaden.

Fredag ettermiddag ble det arrangert to markeringer mot Muhammed-filmen, som har gjort muslimer over hele verden rasende.

Islamsk råd arrangerte markering på Youngstorget som fordømmte «hatvideoen» om profeten Muhammed.

Islamsk råd har inviterte alle som vil til markering «i solidaritet mot krenkelse» på Youngstorget klokken 16.15.

-Den siste meldingen er at det går veldig stille og rolig for seg, sier operasjonsleder Tore Solberg til Aftenposten.no klokken 16.30.

Litt over klokken 17 melder politiet på Twitter at rundt 3500 mennesker er tilstede, og at det fortsatt er tilsig av folk. Senere oppjusterte politiet tallet til 6000. 

Video

- Unge, frustrerte mennesker på jakt etter identitet

Forskeren ved HiO, Lars Gule, observerte demonstrasjonene utenfor den amerikanske ambassaden i dag.

Biskop Ole Christian Kvarme, ordfører Fabian Stang og en rekke muslimske ledere er til stede. I sin apell sa Fabian Stang at vi er heldige som bor i et velfungerende demokrati med ytringsfrihet.

Ordføreren: - Ynkelig misbruk av ytringsfriheten

FOTO: Paul Kleiven / NTB scanpix

- Noen har sagt at jeg er veldig uenig i det du sier, men jeg vil kjempe inntil min død for din rett til å si det. Desverre er det noen som misbruker ytringsfriheten til å krenke andres følelser. Slikt ynkelig misbruk må møtes med ord og samhold. Det er forståelig å reagere med sinne og raseri når det kjæreste vi har blir hånet og ydmyket. Men vi skal aldri svare på slik oppførsel med vold, sa Oslos ordfører.

Biskop Kvarme talte også til de fremmøtte:

- I dag samles vi fordi vi er opprørt, men også fordi vi ønsker å stryke og verne om det større fellesskap blant oss. Filmskaperne ønsket å provosere og skape hat, og desverre har de lykkes i det. I dag står vi sammen i protest mot slike krenkelser, men også mot reaksjoner som trekker mennesker inn i en spiral, vold og ødeleggelser, sa han.

Mens Kvarme talte, var det en forbipasserende som ropte "ytringsfrihet" fra balkongen i Møllergata.

En person innbrakt

Tjetjenske muslimer svaier det islamske flagget med Kalina-bønn på. De har tatt det svarte flagget fordi det betyr tristhet. De var blant mange som hadde funnet veien til Youngstorget og fredagens markering mot videoen "Innocence of Muslims".

FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpix

Samtidig arrangere Ubaidullah Hussain og en gruppe som kaller seg Profetens Ummah en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden.

Aftenposten.nos reporter på stedet forteller at rundt 80 mannlige demonstranter har møtt opp. Litt bak dem står et 20-talls kvinnelige demonstranter. Markeringen gikk rolig for seg, ifølge politiet. En person ble imidlertid innbrakt for ordensforstyrrelse.

Innsatsleder Erling Olstad i politiet forteller at personen hadde utagerende oppførsel og etterkom ikke politiets pålegg. Det er uklart om personen skulle delta i demonstrasjonen.

Video

- Filmen angriper muslimers identitet

Fredag samles muslimer på Youngstorget for å vise avsky mot den antiislamske filmen "Innocence of muslims".

- Verden trenger en ny Osama

Det ble holdt appeller.

- Profeten er angrepet. Kjære brødre og søstre. Denne verden trenger en ny Osama, sa  deomonstrasjonsarrangør Ubaydullah Hussain fra talerstolen.

Ubaydullah Hussain (t.v.) sa at den drepte filmskaperen Theo Van Gogh fikk som fortjent.

FOTO: Hans O. Torgersen

Han ramset opp påståtte angrep mot Islam.

- Vi har sett den vantro Van Gogh, som fikk fortjent etter å ha hånet Islam, sa Hussain, med henvisning til den nederlandske filmskaperen som, etter å ha laget en islamkritisk film, ble skutt og drept i 2004. 

- Vi har også sett den vantro pastoren Terry Jones, som har brent vår hellige bok Koranen. Nå har vi den siste tiden fått med oss filmen, som en vantro koptisk kristen har laget.

- Og ikke minst den krigen som USA, Nato og deres allierte fører mot Islam og muslimer ved å invadere islamske land og bombadere muslimer. Disse personene og landene har blodet til millioner av muslimer på sine hender. Hvis disse motbydelige vantro anser det som ytringsfrihet å gjøre narr av profeten og angripe muslimer i den falske krigen mot terror, har vi frihet til å handle i forsva, sa Hussain.

- Ikke radikale muslimer

Ubaydullah Hussain avviste overfor pressen at de fremmøtte var radikale muslimer.

-Det er snakk om å stå fast på sin religion. Hvis noen mener de er radikale, må de lære litt mer om Islam, sa han.

Aftenposten.nos journalist på stedet fortalte om synlig politi uten opprørsutstyr som sto tilsynelatende avslappet ved ambassaden. I skjul for demonstrantene sto imidlertid politifolk i fullt opprørsutstyr. Det var sperringer foran ambassaden. På innsiden sto ambassadens egne folk.

Rundt klokken 17.10 ble markeringen avsluttet. Kvinnnene gikk først.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser