• Abdurrehman Khan (fra venstre), Ali Battakh (prosjektleder i IRN) og IRN-leder Mohammed Bouras fikk i formiddag svelge maten på Ahus med god samvittighet. De er alle fornøyde med smaken, og at sykehuset tar sine muslimske pasienter på alvor ved å tilby dem halalmat.

    FOTO: Wasim Riaz

Ahus blir Norges første halal-sykehus

Da Abdurrehman Khan var innlagt på Ahus, kunne han bare spise fisk eller grønnsaker. Men fra mandag vil muslimske pasienter også få halalkjøtt.

- Akkurat nå er onkelen min innlagt her. Han kan bare spise fisk eller grønnsaker. Alternativet er at familien tar med mat hjemmefra, sier Abdurrehman Khan.

SV-politikeren fra Rælingen har selv vært pasient på sykehuset, og sitter nå brukerutvalget til Ahus. Som muslim kan han ikke spise kjøtt som ikke er slaktet på muslimsk vis (se fakta). Derfor måtte også han nøye seg med fisk og grønnsaker under sykehusoppholdet.

Godkjent

Men nå blir det annerledes. I formiddag signerte sykehuset og Islamsk Råd Norge (IRN) en avtale som sikrer halalmatservering på Ahus. Dermed vil sykehuset fra mandag servere flere halalretter til sine muslimske pasienter.

Kjøttet til disse rettene vil komme fra Nortura, som er godkjent av IRN. Maten er i tillegg merket med synlig logo fra IRN. Ahus er første sykehus i hele landet med slik godkjenning. Maten med halalmerking er kun ment til muslimske pasienter.

- Det kan bli kjedelig med fisk og grønnsaker over flere dager. Derfor er det godt at man nå kan velge mellom flere halalretter. Det er betryggende at IRN har godkjent dette, sier Khan.

40 000 muslimer

- Dette smakte jo veldig godt. Jeg var bekymret for at maten ikke skulle være nok krydret, men den var faktisk veldig bra, smiler generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, idet han smaker lam i curry rett etter signeringen.

For to år siden fikk sykehuset i Romerike blant annet ansvaret for befolkningen i Groruddalen. Anslagsvis betyr dette nesten 40 000 muslimske pasienter som sogner til Ahus.

- Dette betyr selvsagt veldig mye for muslimske pasienter. Nå vil de slippe å ta med mat hjemmefra. Det er ikke sikkert at maten familien tar med seg er bra for pasientene med tanke på næringsinnholdet. Den kan også sjenere andre pasienter i avdelingen. Derfor har vi sammen med sykehuset sørget for at pasientene får et godt mattilbud på sykehuset, sier Afsar.

Gode rutiner

Med tanke på alle skandaleoppslag om svinekjøtt i kebab tidligere i år, har IRN brukt mye tid på å verifisere hele prosessen fra slakting til ferdigemballering. Hele prosessen har tatt et halvt år.

- Vi har en avtale med Nortura der vi blant annet kontrollerer slakteriene og godkjenner disse for halalslakt. Dette utføres av en muslim. Vi vil også ha jevnlige revisjoner av anleggene som vi har sertifisert. For øvrig produseres maten i samme kjøkken som den øvrige maten, men uten at råvarene kommer i kontakt med hverandre. Her er rutiner godt ivaretatt av de ansvarlige på kjøkkenet, sier Afsar.

Pasienten i fokus

Divisjonsdirektør Morten Løkken Bendiksen ved Ahus sier at sykehuset er opptatt av å reflektere samfunnet rundt seg.

- Vi er sykehuset med størst andel muslimer i vårt opptaksområdet. Vi må forstå kundenes behov.  Derfor er dette en viktig sak for oss, sier Bendiksen.

 

Les også

Siste fra Nyheter

Dette er halal

Halal betyr tillatt.

Halalkjøtt er kjøtt av dyr som er rituelt slaktet, eller kjøtt av dyr som er avlivet under jakt og velsignet.

Når dyret slaktes, vendes dyrehodet mot Mekka, en bønn sies, og hovedpulsårene i halsen kuttes i et raskt snitt. Blodet tappes før dyret deles opp.

Svinekjøtt, og produkter fra svin spises ikke, heller ikke blod.

I Norge bedøves dyrene før de slaktes, og det skjer i tråd med norske dyrevelferdsregler. og er godkjent av Islamsk Råd Norge.

Flere bilder

Maten skal være merket med synlig logo fra IRN. FOTO: Wasim Riaz

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film