• Bjørvika-området har sunket fra 3 til 13 millimeter de siste 50 årene. Den kraftige byggeaktiviteten har trolig gjort at grunnen synker raskere, mener NGI-ekspert. Her fra de tidligste utgravingene til det som skulle bli Barcode, hvor man fant skipsvrak fra Christiania-tiden.

  FOTO: Bjørke Magnus Knutsen

 • FOTO: Trygve Indrelid

Bjørvika synker raskere enn antatt

Den kraftige byggeaktiviteten i Bjørvika har trolig gjort at grunnen synker mye raskere enn før og mer enn antatt, mener eksperter fra Norges geotekniske institutt (NGI).

Norges dyreste tomter bygges ut på landets dårligste byggegrunn, sier senioringeniør Kjell Karsrud ved NGI til Teknisk Ukeblad.

NGI har sammen med rådgiverfirmaet Geovita levert en rapport for Jernbaneverket som viser at setningshastighetene i området rundt Oslo S er langt større enn normalt.

Se Aftenpostens Barcode-prosjekt: Oslos nye fasade

Bjørvika-området har årlig sunket fra 3 til 13 millimeter de siste 50 årene.

- Hadde det ikke vært for pågående landhevning etter siste istid, som for tiden utgjør fem millimeter i året, hadde disse naturlige setningene gjort at områdene ville ligget omtrent 75 centimeter lavere enn i dag, sier senioringeniør Kjell Karlsrud ved Norges geotekniske institutt (NGI).

- Trapper i «løse luften»

Samtidig som grunnen fortsetter å synke, pågår en horisontal forskyving av grunnen som utbyggerne ikke nødvendigvis har tatt høyde for, ifølge Karlsrud.

- I et lengre tidsperspektiv vil man få problemer. Etter hvert kan mange inngangspartier og trapper bli «hengende i løse luften», sier Karlsrud.

Økt setningshastighet kan føre til store problemer for blant annet Østbanehallen, den gamle godsterminalen og sporområder, som ikke er fundamentert på samme måte som de nye byggene, mener han.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

 • Grefsenkollen Restaurant

  123456

  Grefsenkollen har skiftet stil, men holder ennå nivået.Summen av mange små detaljer gjør et måltid på Grefsenkollen til en opplevelse. Men det er også litt som skurrer.

 • Asia

  123456

  Gamle Druen på Aker Brygge er erstattet med Asia, en moderne asiatisk restaurant. Byttet er vellykket.

Se flere anmeldelser

Siste film