• Rusken og daværende samferdselsbyråd Jøran Kallmyr aksjonerer mot en romleir ved Sognsvann i 2010.

    FOTO: INGAR STORFJELL

Brukte millioner på å rydde etter romfolk

I fjor brukte Oslo kommune 3,8 millioner kroner på å rydde etter bostedsløse. SV foreslår å bruke pengene på å gi folk seng og dusj.

Oslo opplevde i fjor sommer et storinnrykk av rumenske tiggere. Hver dag var Oslo kommunes Rusken ute og ryddet madrasser, klær, pappesker og søppel etter bostedsløse. Folk ble jaget fra leirene de hadde satt opp.

SVs gruppeleder i bystyret Marianne Borgen lurte på hva dette kostet og har nå fått svar fra «søppelbyråd» Ola Elvestuen (V).  Regningen kom på 3,8 millioner kroner.

Marianne Borgen mener kommunen heller kunne brukt pengene annerledes.

Les også

Den største av de nye leirene ved Sognsvann har 15 telt.

Fire nye romleirer ved Sognsvann

Statsbygg og Oslo kommune forbereder nye aksjoner mot bostedsløse i Marka.

-Det må være mye klokere å bruke penger på å forebygge forsøpling enn på å rydde etterpå.  Vi har foreslått at Oslo kommune skal gå sammen med frivillige organisasjoner som Kirkens bymisjon, Røde Kors og Frelsesarmeen om å etablere et overnattingstilbud med mulighet for dusjing og klesvask, slik at folk ikke må drive med det utendørs, sier Borgen.

Det har ikke SV fått gjennomslag for i bystyret.

- Tror du søppelet forsvinner da?

- Hvis man i større grad legger til rette for at folk får ta en dusj og sove på en madrass, tror jeg mange problemene vi ser i forbindelse med forsøpling i Oslo, vil forsvinne. Da vil politiet også kunne henvise dem til tilrettelagte steder, i stedet for å bare jage dem til et annet sted. Hvis vi får etablert et lavterskeltilbud, kan vi også komme litt mer i kontakt med dem og få muligheten til å gi dem råd, veiledning og fortelle om hvordan samfunnet vårt er skrudd sammen.

Men byrådsleder Stian Berger Røsland (H) synes ikke noe om ideen.

Les også

Denne sommeren skal politiet jage uteliggerne

- Det blir nok mye løping på politiet i sommer, sier byrådslederen.

- Alle som kommer til Norge som arbeidssøkere, må sørge for livsoppholdet sitt. Det gjelder denne gruppen også.

-Tror du ikke det blir mindre forsøpling hvis man gir dem et tilbud?

- Det er ikke slik at man kan komme fra et EU-land og bli innlosjert med overnatting og alt man har behov for av fasiliteter. Det følger av hele ordningen med fri bevegelse i Europa at man må kunne ta vare på seg selv når man bruker denne bevegelsesfriheten. Man kan ikke lage én regel for denne befolkningsgruppen og en annen for alle andre, sier han.

Regningen på 3,8 millioner kroner inkluderer bare det Bymiljøetaten brukte på opprydningen, så den endelige regningen fra alle kommunens etater er trolig høyere.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser