• Borettslagets skål!

  I borettslaget Søylegården på Torshov er vaskekjelleren gjort om til ølbryggeri. Mens naboene venter på neste runde med selvbrygget øl, er det hyggelig å smake på tidligere produksjon. Hverken Jostein Sæthre, Jo H. Kiran, Yngve Hareide, Lasse Nederhoed eller Eline Hegerstrøm savner vaskemaskinene.

  FOTO: Monica Strømdahl

Brygging i borettslaget

Hva skal et moderne borettslag med vaskekjeller? Mikrobryggeri er mye kulere.

- Forrige gang bommet vi voldsomt, det ble en brøddeig nedi der. Vi må konse litt!

Lasse Nederhoed står i en tidligere vaskekjeller på Torshov i Oslo og veier malt (tørket korn som har spirt litt). Mellom gedigne vannkokere, gamle vaskekummer og plastbokser med mystisk innhold står kompisen Yngve Hareide med mursteinen Ølbrygging fra hånd til munn oppslått på «Porter fra Mikrobryggeriet». Ølbryggernes bibel og en kveld i kjelleren med Lasse var julegave fra kjæresten.

- Min kone forstår meg, skrev han på Facebook under bildet av boken.

Her i borettslaget Søylegården er forståelsen for ølinteresse så stor at et av fellesvaskeriene faktisk er omgjort til bryggeri. Responsen blant beboerne har vært overveldende, og det er betydelig vanskeligere å booke tid i kjelleren nå enn da det var snakk om klesvask. Og der kvinnene sannsynligvis dominerte i gamle dager, har spesielt borettslagets yngre mannlige befolkning funnet en ny arena.

Både utstyr, råvarer og kunnskap deles i god borettslagsånd i Søylegården nanobryggeri. Lasse Nederhoed og Yngve Hareide får gode råd om maling av malt fra den mer erfarne naboen Jo H. Kiran. Søylegårdens ølkonge, Jostein Sæthre, liker det han ser.

Både utstyr, råvarer og kunnskap deles i god borettslagsånd i Søylegården nanobryggeri. Lasse Nederhoed og Yngve Hareide får gode råd om maling av malt fra den mer erfarne naboen Jo H. Kiran. Søylegårdens ølkonge, Jostein Sæthre, liker det han ser.

FOTO: Monica Strømdahl

Nederhoed flyttet inn i fjor høst, og lot seg raskt rive med av det helt spesielle frynsegodet som fulgte leiligheten. I motsetning til enkelte av naboene, er han ikke klar for NM i ølbrygging som går av stabelen i dag. Men allerede nå skal han prøve seg som læremester. Han vet han skal tilbringe seks timer i kjelleren og har tatt med både sushi og noen flasker av sin tidligere produksjon når han skal i gang med sin fjerde «batch». På en hylle i et hjørne står forrige omgang og godgjør seg på en 25-liters plastkanne.

- Jeg er blitt veldig gira! Det er utrolig gøy å stille på fest med eget øl og se hvor interessert folk blir, sier han, og instruerer eleven om å varme 22 liter vann til 66 grader.

Bryggeeksplosjon

Interessen blir sjelden mindre når folk får høre om det som trolig er landets første borettslagsbryggeri.

Forøvrig er interessen for selvbrygget øl - og annerledes øl - like sprudlende som en nysprettet IPA (Indian pale ale). Men der bryggingen før foregikk i bryggerhus og uthus, gjærer det nå stadig oftere i studentkollektiver og bygårder. Til og med i kjelleren under kjøpesenteret på Tåsen opererer et såkalt samvirkebryggeri, der folk fra nærområdet har leid et lokale der de kan brygge sammen.

- Ølbrygging har gått fra å være litt smålugubert til veldig trendy. Og veldig sosialt, fastslår Johan Johansen i hjemmebryggernes forening, Norbrygg.

Foreningens medlemsmasse er mangedoblet og rundet 3500 medlemmer ved årsskiftet. Tilveksten er definitivt størst i byene.

Les også: Foreldregenerasjonen laget dårlig vin. Nå brygger barna like godt øl som det du får kjøpt på polet.

Vant sommerfesten

Tilbake i den høyst urbane vaskekjelleren har to av bryggerigründerne stukket innom for å sjekke aktiviteten. Og fortelle om det totalt uvoldelige øl-kuppet i borettslaget.

Jostein Sæthre lærte å brygge av en prest som holdt kurs på et bedehus i Grimstad. Han dro rett hjem og kjøpte utstyr. Men en diger gassbrenner og 75 liters dunker på kjøkkenet ble heftig i lengden. Han kastet sitt fuktige blikk på det gamle vaskeriet.

- Jeg visste at det bor mange med interesse for mat og drikke her, og begynte å lufte ideen om et fellesbryggeri, minnes Sæthre.

- Vi vant vel egentlig slaget på sommerfesten i forfjor? Da du dro et tappetårn ut i bakgården og serverte selvbrygget øl, supplerer Jo Hagness Kiran.

Uansett var det ikke en eneste motstemme på generalforsamlingen, og de to gründerne kunne kjøpe inn utstyr og ingredienser og invitere naboene til informasjonsmøte. 25 beboere har nå meldt seg inn i bryggelaget og i ulik grad aktivert ølhunden i seg. Blant annet gjennom flere fellesbryggekvelder.

- Vi produserer selvsagt øl til sommerfestene. Dette er et veldig sosialt borettslag, skryter Kiran, som selv ble frelst nettopp av Sæthres hjemmebrygg på en tidligere sommerfest. Også hans tilkommende kone syntes ølet smakte fantastisk.

- Hun foreslo faktisk at vi skulle ønske oss bryggeutstyr i bryllupsgave, gliser han.

- Siden har vel jeg tatt litt kontrollen, hehe.

På en hylle står et lite utvalg av vaskekjellerens eksklusive produksjon linet opp. På en av etikettene smiler Jostein Sæthre og kona bredt.

- Bryllupsølet vårt, forklarer han. Bryllupsreisen gikk selvsagt til brudeparets favorittbryggeri, Baladin, midt i det italienske vinmekkaet Barolo.

Et lite utvalg av ølproduksjonen fra vaskekjelleren. Egne etiketter er en selvfølge.

FOTO: Monica Strømdahl

Fra USA til Torshov

Ølekspert Espen Smith har fulgt ølrevolusjonen helt fra Jimmy Carters bror, Billy, klarte å overtale presidenten til å oppheve forbudet mot hjemmebrygging i 1981. Åtte år senere kom norske studenter inspirerte hjem fra USA og startet Oslo Mikrobryggeri.

- Folk begynte å bli lei av blårussens øl, det tynne, lette industriølet uten smak, minnes Smith, og beskriver hvordan den gamle «ølhunden» med skinnvest som slåss for halvliteren langsomt ble avløst av unge menn i byene med stor ølkunnskap. Akkurat som hjemmebrygging ikke lenger primært dreier seg om å få billig øl, men å lage spennende øl.

At trenden nå har nådd borettslagene, ser han som et uttrykk for både et kulturelt og aldersmessig generasjonsskifte.

- For hipsterne er øl veldig in. Ølnerdene som ligger i front er nå på sur-øl og italiensk øl fra bryggerier som henter frem gamle oppskrifter, sier han, og minner om at det er mye inspirasjon å hente i norsk tradisjon også. Vikingene for eksempel, hadde i både hvitløk og cannabis og kalte produktet elskovsøl.

Les også: Obama brygger på noe

Klar for NM

På Torshov nøyer de to ferske bryggerne seg foreløpig med spesialmalten «Chrystal, chocolate og black malt». Til gjengjeld titter en kvinnelig brygger inn som bestilt (som hun også var) og ser interessert på mennene som er i ferd med å helle knust malt over i det varme vannet.

- Har dere endret oppskriften, undrer veteran Jostein og ser på den tynne væsken.

- Nå kjente jeg den helt store bekymringen her, sier Lasse engstelig og rører nølende.

- Det blir nok en ganske lys porter, fastslår Jo.

- Vi gjorde ganske mye feil første gangen. Men det ble veldig godt, bare en annen oppskrift, trøster sist ankomne Eline Hegerstrøm, som forsikrer at ølbrygging i høyeste grad er en jenteting. Og at hennes tre produksjoner allerede er fortært.

- Det gjelder å brygge nytt før vi smaker på det gamle, fastslår hun, og får straks gehør. Kveldens brygg skal trekke i 75 minutter før neste trinn i prosessen. Det er tid for en øl.

Jostein rusler ut i kjellerboden der ølflaskene står i geledd på samtlige hyller. På NM i dag, deltar han med hele seks ulike sorter på fat. Han plukker med seg et par flasker porter til gjengen i vaskeriet. Eline stikker opp i leiligheten og henter ølglass.

- Det er ikke jobb til så mange, fastslår kveldens brygger og holder et øye med bryggekjelen.

- Men det er hygge til veldig mange, konkluderer Jo og rekker frem glasset.

De drikker borettslagets skål.

Les også

Siste fra Nyheter

Øl i Norge

For første gang på fire år økte ølsalget i Norge i 2013.

De mange småbryggeriene økte mest (36,8 prosent).

Totalt økte salget 1,5 prosent.

I tillegg til øl fra de store industribryggeriene, finnes det rundt 50 småbryggerier i Norge. Håndverksøl lages av tre typer produsenter:

 • Bryggeripuber som selger eget øl over disk. Eksempler er Christianssand Brygghus, Sundbytunet (Jessheim), Crowbar, (Oslo), Nydalen bryggeri- og spiseri (Oslo), Schouskjelleren (Oslo), Breiflabben (Andenes).
 • Mikrobryggerier/gårdsbryggerier. Eksempler er Nøgne Ø (Grimstad), Haandbryggeriet (Drammen), Trollbryggeriet (Liabygda, Sunnmøre), Larvik mikrobryggeri, Austmann (Trondheim), Kinn bryggeri (Florø).
 • Hjemmebryggere - privatpersoner som brygger til eget bruk. ukjent, men stadig økende antall.

Brygging av øl

 • Øl inneholder vanligvis fire ingredienser: vann, malt, humle og gjær.
 • Bryggeprosessen starter med at maltet kvernes og blandes med varmt vann.
 • Den videre oppløsningsprosessen der stivelse brytes ned til forgjærbart sukker kalles mesking.
 • Etter en viss tid varmes væsken til 80 grader og entzymaktiviteten avbrytes. Væsken siles og kalles nå vørter.
 • Vørteren kokes ca en time og tilsettes humle.
 • Når væsken er avkjølt tilsettes gjær. Brygget gjærer i et par uker før det tappes på flasker og modnes i to til fire uker.

NM i ølbrygging (årets hjemmebrygger)

Arrangeres i Kanonhallen på Løren i Oslo i dag.

Drøyt 100 bryggere er påmeldt. De serverer smaksprøver av eget øl fra stands. Publikum stemmer frem vinneren.

Alle øltyper forekommer, vanligst: IPA, ulike pilsnertyper, hveteøl, stout og porter.

Billetter kan bestilles hos Norbrygg.no

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

 • Habanero: En sterk opplevelse

  123456

  Habanero var blant de første restaurantene som utvidet vår horisont innen latinamerikansk mat. Hvordan klarer den seg i dag?

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film