• OL-forkjemper og Oslo-patriot Erling Fossen.

    FOTO: Eriksen Kjersti Flugstad

«Det er ikke Oslos feil at myggen Stavanger vant kampen om å bli Norges oljehovedstad»

Det er arrogant å bruke OL for å utbedre hovedstaden, mener historiker Morten Hammerborg fra Bergen. Oslo-patriot Erling Fossen ber Bergen begynne å studere sine egne feilgrep i stedet for å skylde på Oslo.

- I valgkampen, ja-kampanjen, sa man uten skam og skjensel at man måtte søke om OL i Oslo for å sikre utbygging av byen. For meg er dette arroganse; at man kan tillate seg å si høyt at hovedstaden under påskudd av OL skal bli tildelt milliarder av kroner over statsbudsjettet. Som om ikke resten av landet ikke skjønner hva Oslo driver med, sier Morten Hammerborg til Aftenposten, og understreker:

- Det betyr ikke at enhver innbygger i Oslo er arrogant.

Historiker og bergenser Morten Hammerborg er forfatteren bak Oslos arroganse kjenner ingen grenser , som skapte massivt engasjement på Aftenposten.no i helgen. Den er skrevet i affekt, men med godt humør, påpeker Hammerborg. OL i Oslo-debatten var den utløsende årsaken.

Les også

Svensker dropper å jobbe i Bergen

Dialekten er én av forklaringene til at Söta Bror foretrekker Østlandet.

- Måten man snakket om OL i Oslo, er et eksempel på den grunnleggende asymmetrien i makt mellom Oslo og resten av landet. Men igjen, alt avhenger av utkikkspunktet ditt. Sett fra Oslo er man tatt til fange av et kravstort Distrikts-Norge som vil ha alle pengene til veier der ingen bor. Sett fra for eksempel Bergen, så står vi alle med luen i hånden og tigger staten om restene, etter at Oslo har forsynt seg.

Kronikken har engasjert leserne. Tirsdag morgen var det skrevet over 1450 leserkommentarer, og kronikken er mye delt på sosiale medier.

Da Bergen falt

Hammerborg valgte å kalle seg både historiker og bergenser i kronikken. Han tror ikke alle leserne skjønte humoren i kronikken etter å ha lest flere av de rundt 1100 leserkommentarene søndag kveld.

- Først var jeg en klassisk rasende bergenser, deretter en ironiserende historiker og til slutt en oppgitt bergenser. Men selvironien til en bergenser faller på stengrunn når man tar den utenfor byens grenser. Når jeg erklærer at Bergen har vært fornærmet i 200 år, så er det meningen at man skal trekke på smilebåndet, ikke bli rasende, forteller han.

Norge ser annerledes ut fra Oslo enn ikke-Oslo, og det er det ikke alle Oslo-borgere som forstår, ifølge Hammerborg.

- Jeg ville påpeke dette, og samtidig vise frem mitt eget utkikkspunkt, som er det bergenske. Det er en grunnleggende forskjell på å stå i maktens sentrum og i dens periferi. I Bergen har vi i tillegg en særegen historisk erfaring som i aller høyeste grad er levende. Byens fall gjennom 1800-tallet, målt mot Kristiania, er i mine øyne konstituerende for det vi i dag kjenner som typisk «bergensk». Vi vet at vi er en langt mindre by, men vi ser ingen grunn til å ikke føre oss i tråd med vår historiske «storhet».

Les også

- Jeg har aldri før møtt et nettroll som overgår en sint bergenser

Han trodde vestlendingenes beste egenskap var selvironi. Så skrev han brev til dem.

- Hva ville du oppnå med kronikken?

- Jeg ville rette søkelyset på den historiske relasjonen mellom Oslo og Bergen. Kronikken skulle males med bred og upresis, men humoristisk, pensel. Jeg ville underholde og samtidig gjøre oppmerksom på at man lar seg provosere.

- Slutt å skylde på alle andre

Etter å ha lest Hammerborgs kronikk mener Oslo-patriot og urbanist Erling Fossen at Bergen må slutte å skylde på alle andre seg selv og heller begynne å studere sine egne feilgrep. Han ramser opp en rekke eksempler:

- Bergen må snart begynne å fokusere på seg selv. Det er ikke vanlige Oslofolks arroganse som gjorde at Håkon V flytta hovedstaden fra Bergen til Oslo i 1315. Det er heller ikke Oslos feil at myggen Stavanger vant kampen om å bli Norges oljehovedstad. Det er ikke Oslos feil at det giktiske borgerskapet i Bergen ikke investerer i nye næringer, og ikke klarer å lage et sunt økonomisk fundament for videre vekst i Bergen. Det er ikke Oslos feil at det regionale samarbeidet i Bergensregionen er så svakt, sier Fossen.

- Hadde jeg vært bergenser ville jeg lett i min egen navle. Der er alle svarene.

Likevel må Oslo-folk reflektere rundt vårt forhold til resten av landet.

- Ikke minst med tanke på å vinne det norske folket for en OL-søknad. At Carl I. Hagen fikk trumfet gjennom en lokal OL-avstemming som en del av budsjettforhandlingene med Høyre-byrådet, har skadet OL-saken. Hvis det skulle ha vært folkeavstemming burde den vært nasjonal, mener Fossen.

- Oslo må bli bedre på å være en hovedstad for hele landet. Når det gjelder shipping og den maritime klyngen er det godt dokumentert at de ulike regionene i Norge nyter godt av hverandre. Vi må bli flinkere til å dokumentere påstanden om at det som er bra for Oslo er godt for nasjonen.

Statlig spesialforpleining

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Sjur Holsen har skrevet flere artikler om forholdet mellom Oslo og Bergen. Han kjenner igjen Hammerborgs argumenter i kronikken.

- Jeg leser den som et noe eksaltert og klart provokatorisk uttrykk for noe mange, og ikke bare på Vestlandet, opplever: At Oslo dominerer norsk politikk og samfunnsliv i for stor grad, og tilgodesees for mye av sentralmakten. Staten er Oslo, som Georg Johannesen sa. Slik behøver det selvsagt ikke være, skriver Holsen i en epost til Aftenposten.

I april oppfordret han gjennom kommentaren «Glem Oslo, se ut!»  leserne til å glemme Oslo, og heller se ut i Europa. Han avsluttet kommentaren med at Oslo var en gigantoman hovedstad «som dessverre får spesialforpleining av den norske staten».

FOTO: Bergensavisen/Faksimile

- Det er ikke vanskelig å peke på områder – kultursektoren og statlige bygg, for eksempel – hvor Oslo lenge har fått statlig spesialforpleining. Utflyttingen av statlige tilsyn under Victor Norman viser på den annen side at det går an å motvirke den sterke og til dels unødvendige sentraliseringen av Norge, hvis bare viljen er der. Det er den som regel ikke.

- Er det slik at Oslo-folket er arrogante, og bergenserne misunnelige og sinte?

- Jeg har ikke tro på så store kategoriseringer; Oslo-folk og bergensere – jeg har bodd lenge i begge byer – er forskjellige som folk flest. Jeg tror heller ikke på å gjøre dette til en kappestrid mellom Bergen og Oslo; det tjener ingen. Men vi kan og bør ta en debatt om sentraliseringen av Norge, som etter europeisk standard er uforholdsmessig sterk. Og den nye regjeringen bør definitivt gjøre noe for å styrke det lokale selvstyret i Norge, noe som bare kan skje effektivt gjennom tilbakeføring av reell makt fra statlig til kommunalt nivå. Da må vi også tåle større geografiske forskjeller i Norge. Ergo er jeg pessimist.

Ingen jubel for julebrustest

Bergensk skepsis overfor Oslo har de siste årene kommet til uttrykk i ulike former.

I fjorårets julebrustest i Osloby, fant vi ingen Hansa-flasker å teste. Testen ble derfor gjennomført uten en «brygget i regnet»-representant. Det førte til oppslag i Bergensavisen, etter at flere lesere hadde henvendt seg til redaksjonen.

Under overskriften «Østlender testet julebrus - droppet Hansa sin», går avisen langt i å slå fast at Hamar Lillehammer Bryggeri ufortjent stakk av med seieren.

«Den rødbrune drikken fra Hamar Lillehammer Bryggeri vinner i år som i fjor. Antakelig fordi Hansa fikk ikke engang fikk være med i testen», heter det i artikkelen.

FOTO: Bergensavisen/Faksimile

Avisen hadde også en avstemning over hvilken julebrus som smaker best. Ikke overraskende var det Hansa som stakk av med seieren blant Bergensavisens lesere.

Flytter til Oslo

Samme avis slo stort opp at komikerduoen Bård og Vegar Ylvisåker forlot Bergen til fordel for Oslo.

«Oslo stjeler Ylvis» var oppslaget i Bergensavisen 11. mai i fjor.

Avisen har i flere saker satt fokus på at kulturlivet er Oslo-dominert. I faksimilen over lister BA opp bergensere som har forlatt byen til fordel for hovedstaden, i artikkelen «Tappes for kjendiser». Men Kurt'en, han blir.

Engasjert nettdebatt

Leserne har diskutert kronikken - her er noen av innleggene, helt eller delvis:

«Hvorfor skal staten betale alt i Oslo? Hva med resten av landet? Kommer oljen gjennom en kran i Oslo? Er det Oslo som er oljebyen? Nei Oslo bare tar og tar og tar og tar, og de tar det som en selvfølge! Mens byene på vestlandet må spinke og spare og snu på hver krone for å få budsjettet til å gå opp. Oslo skal få et museum til flere milliarder, mens disse pengene kunne gått til noe mye viktigere, som for eksempel oppussing av skoler og sykehjem, sykehus og veier. Synes det er flott at vi har en hovedstad som utmerker seg, men hovedstaden oppfører seg som at de er hele nasjonen alene, og at de da har førsteretten på alt.»

«Arrogansen og misunnelsen finnes i hele landet. Den retter seg mot de tre symboler som har vært regnet som en måte å komme seg opp og frem her i livet. Det er kristendommen, Oslo og USA. De som er utenfor ser med misunnelse på de som er innenfor.»

«Pussig det der... Bergen var hovedstad i knappe hundre år - hovedstad har også Trondheim vært... likevel leser man aldri en trønders bitre tekster.»

«Korriger meg om jeg tar feil her. Men valget i Oslo om Oslo skal søke OL var et valg igangsatt av Oslo kommune, for å se om befolkningen i Oslo var interessert i en OL søknad. Oslo kommune har ikke myndighet til å sende en sak på valg i hele Norge. Pengene må bevilges av staten uansett og da vedtas på stortinget, hvor majoriteten absolutt ikke er fra Oslo. Så hva er alt gålet om arroganse da? Oslo må da for svarte svingende få lov til og sjekke saker i egen befolking uten at det blir ramaskrik i resten av Norge. Kommer ikke til å protestere om Bergen vil ha et innbyrdes valg på sykkel VM en gang i fremtiden...»

Olaf Thommesen, tidligere Venstre-topp og en av drivkreftene bak organisasjonen «Ja til OL 2022», ønsket ikke å kommentere saken.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser