• Her blir ransmannen gjenkjent når han tar ut penger i en minibank. ¿Jeg var redd for å bli drept, sier ransofferet Andreas (31).

Ett av to ran i Norge begås rundt Oslo S

På snart ti år er det registrert 6000 ran på åpen gate i et begrenset geografisk område rundt Oslo S.

Bak disse tallene skjuler det seg mye råskap, noe Andreas (31) kan skrive under på. Klokken 01.30 en iskald lørdagsnatt i januar i fjor var han alene på vei hjem fra festlig lag med kolleger.

Han er selve prototypen på et ransoffer. Statistikken viser at unge menn som går alene er mest utsatt. Ransfaren øker med beruselse, men synker kraftig om du slår følge med en venn. Flest ran skjer natt til lørdag og søndag.

FOTO: INGAR STORFJELL

FOTO: Storfjell Ingar

31-åringen valgte en snarvei hjem gjennom Gamlebyen gravlund. Da dukket de opp fra mørket, fire aggressive, unge menn. To kniver ble rettet mot halsen hans. De ville ha bankkort og PIN-koder. Han fomlet, oppga feil kode. Ranerne ble utålmodige, råere. En kniv ble rettet mot magen, mot skrittet. En av ranerne truet med å stikke. Så fulgte flere slag mot hodet.

- Jeg var redd for å bli drept, sier Andreas.

Styrer jakten

Politioverbetjent Inge Sundeng på Grønland politistasjon styrer ransjakten i området fra Oslo S og ut i de østlige bydeler. Han håper forskere vil granske fenomenet med de svært mange gateranene som har skjedd her og i de tilstøtende byområdene. Drøyt halvparten av alle personran i Norge skjer nettopp her.

De siste ti årene har det skjedd rundt 11000 personran i Norge, hvorav 8000 i Oslo, og drøyt 4000 i området til Grønland politistasjon. Nabostasjonen Sentrum har hatt 2000 slike ran. Ifølge stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland skjer svært mange av disse 6000 ranene i en radius av 700 meter fra Oslo sentralstasjon. Andre utsatte områder er eksempelvis Grünerløkka med mange utesteder.

I en offensiv i 2009 og 2010 pågrep politifolk på Grønland politistasjon nær 160 ranere, de mest aktive ble dømt for opptil 15 ran. Sundeng poengterer at slik satsning gir utslag på landsstatistikken.

Forskerne har nå mulighet til å granske hvem ranerne er, hvilken bakgrunn de har og hvorfor de velger å begå ran, ofte med minimalt utbytte, og med lange straffer når de blir tatt.

- Det brukes harde midler for å få småpenger. Mange av ranene skjer på en brutal måte med kniver, sprøyter eller skytevåpen til å true med. Dette gir straffeskjerpelse med lange dommer som resultat. Vi har gjort oss tanker om hvorfor ranerne gjør dette, men håper at forskere kan gå inn i materialet og finne svar, sier Sundeng.

Tok 21000 kroner

Ranerne som gikk løs på Andreas, slapp ham løs etter å ha tatt bankkortene. Totalt fikk de ut 21000 kroner. Han anmeldte forholdet med en gang, og de ble pågrepet etter å ha blitt fanget opp på overvåkningskameraene i minibanker. Andreas har kommet seg over sjokket, men har lært seg en lekse. Heretter holder han seg til opplyste gater, og går helst hjem i følge med kamerater.

Gjerningsmennene ble alle dømt for dette og andre tilsvarende ran.

Politiførstebetjent Lene Nordbø på Grønland forteller at ofrene ofte sliter med betydelige traumer etter slike brutale ran. Etterforskerne møter mange som er langtidssykemeldt, og som sliter med å komme tilbake i jobb. Mange blir redde for å bevege seg utendørs. Andre sier at de lever videre uten psykiske plager.

Stasjonssjef Kåre Stølen sier de psykiske skadene er vanskelige å rette opp. Ille er det også at unge menn blir sittende flere år i fengsel for ran de aldri skulle ha gjennomført.

- Likevel skjer det igjen og igjen at unge menn begår slike alvorlige forbrytelser, sier han.

Forskere tar bølgen

Politioverbetjent Inge Sundeng mener forskerfokuset på dette ransmaterialet kan gjøre deres arbeid mer kunnskapsbasert. Det gjelder både i forebygging og når ran blir begått. Ikke minst tenker han på hvordan politiet best kan bistå ofrene.

- Dette er kjempeinteressant, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Ny ransbølge i høst - og mer vold i sentrum

Sentrum politistasjon har registrert 13 prosent flere anmeldelser av legemsfor- nærmelser i år, sammenlignet med 2010. Økningen for hele Oslo er på drøyt syv prosent.* Grønland politistasjon hadde ved utgangen av september registrert flere ran enn i hele fjor tilsammen. Økningen for hele Oslo er på seks prosent.

Ny økning

Etter en storoffensiv fra politiet i 2009 og 2010, sank antallet ran betydelig. Innsatsgruppen ble lagt ned i fjor høst. Likevel fortsatte antall ran å synke. Fra et lavt nivå i sommer, steg antallet ran igjen i høst. Ved utgangen av september var fjorårets totale ranstall allerede passert. Totalt har politistasjonene på Grønland og i sentrum mottatt 558 ransanmeldelser hittil i år.

For noen uker siden ble Grønlands innsatsgruppe gjenopprettet. Det ga raskt resultater. To ransgjenger med tilsammen 12 unge menn er pågrepet. Ransofferet Andreas synes det er ille at innsatsgruppen ble lagt ned.

- Det er viktig at samfunnet ikke mister fokus på slike problemer, sier Andreas, som ellers var fornøyd med oppfølgingen fra politiet.

Forstår frustrasjonen

Politioverbetjent Inge Sundeng forstår ransofferets irritasjon.

- Gruppen ble prioritert vekk til fordel for andre viktige oppgaver, men den ble raskt gjenopprettet da vi opplevde en ny ransbølge i høst, sier Sundeng.

Spesielt natt til lørdag og søndag koker det over i en miks av beruselse og irritasjon i sentrum. Både ofre og gjerningsmenn skjenker seg på vorspiel og fortsetter på byens utesteder.

- Så smeller det, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser