• Fornøyd. Ida Jørgensen kan smile. I 2009 kjøpte hun denne leiligheten på Sagene for 1,8 millioner. For to uker siden solgte hun den for 2,9 millioner - 650 000 over takst.

    FOTO: Rolf Øhman

Fortsatt brennhett boligmarked i Oslo

Hele 73 prosent av Oslos boliger er solgt etter kun ti dager, og nesten fire av fem går over takst, viser Aftens boligsjekk.

Da Ida Jørgensen la ut toromsleiligheten på Sagene for salg andre helgen i november, hadde hun aldri kunnet tenke seg til hvor stor respons den kom til å få.

Da første visning var over, sto 80 på interessentlisten, og 14 kastet seg inn i budrunden. Leiligheten ble solgt for 2,9 millioner – 650 000 kroner over takst.

Høyt over takst. Denne femromsleiligheten i Ullern allé ble solgt for syv millioner kroner - 800 000 over takst. Leiligheten har to av det meste - blant annet to terrasser, to garasjeplasser og to bad. Pluss utsikt mot Oslofjorden.

FOTO: Eie Ullern

- Jeg er så klart kjempefornøyd, og det var over all forventning. Jeg hadde nok ganske flaks da jeg kjøpte denne i 2009 – da var jeg nesten den eneste på visning.

284 000 over takst

Aftens boligsjekk viser et hett boligmarked i hovedstaden – på tross av at det nærmer seg jul. Av 100 boliger med visning andre helgen i november, var hele 73 solgt 10 dager senere. Det er den høyeste andelen solgte siden 2007 (se grafikk).

Jørgensen er ikke alene om å få mer for boligen enn det taksten tilsier. Aftens oversikt viser at nesten fire av fem boliger nå selges over takst. De 73 solgte eiendommene gikk i gjennomsnitt 189 000 kroner over takst.

Høyt over takst. Andelsleiligheten på 72 kvadrat i dette huset i Lindern Hageby ble solgt for 4,9 millioner kroner - én million over takst.

FOTO: Eie Ullern

Færre og færre til salgs

Partner Bjørn-Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret mener at Oslos boligmarked begynner å nærme seg «en katastrofe».

- Dette viser et presset marked der boligene går faretruende fort unna. Det at så mange kjemper om de samme boligene, er med på å presse prisene oppover, og det gjør at veldig mye går over takst.

Det er nå kun 1157 boliger til salgs i Oslo. For to år siden var tallet 1500 på samme tidspunkt, og for fire år siden 3200, viser statistikk fra gratismegleren.no. Tallene viser at antallet boliger til salgs nå er på sitt laveste siden 2006. Øye sier at årsaken er at det ikke bygges nok boliger i Oslo.

- Boligbyggingen i Oslo går feil vei, den går faktisk nedover, og den har stagnert de siste 20 årene. Når det ikke bygges nytt og folketallet samtidig stiger, blir det flere og flere

Over takst. Leiligheten over to plan på Kampen ble solgt for 6,4 millioner kroner - 900 000 kroner over takst. Den har to balkonger og ligger rett ved Kampen kirke.

FOTO: Dragutin Lazic

om beinet. Det er det vi ser konsekvensen av nå.

Kommer uansett

Meglerne Aften har snakket med bekrefter at volumet som selges, er synkende.

- Dette året har vært veldig merkelig. Boliger er blitt borte nesten før visningen. Man får ikke påfyll fort nok, sier eiendomsmegler Roar Wold hos OBOS Holmlia.

På Grünerløkka er antall omsatte leiligheter halvert på ett år.

- I år har vi omsatt hundre leiligheter – i fjor solgte vi dobbelt så mange. Leilighetene her går mange hundre tusen over takst. Det virker som folk kommer uansett hva du selger, sier eiendomsmegler Bjørn Mikkelsen hos iHUS Grünerløkka.

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

FOTO: Aften grafikk

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

  • 10 tips for helgen

    Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.

Siste film