• En rekke overfallsvoldtekter i Oslo i fjor høst førte til at antallet natteravner i gatene ble mangedoblet. Nå har engasjementet stilnet.

    FOTO: ROBERT MCPHERSON

Fra 104 til 4 natteravner i Oslo

I fjor, da Oslo-folk reiste seg mot voldtektsbølgen, strømmet folk til Natteravnene i Oslo. For to uker siden møtte bare fire personer opp.

I fjor høst skjedde en kjempemobilisering mot overfallsvoldtekter i Oslo .

Politiet doblet innsatsen i helgene. Vektere, brannfolk, ja til og med parkeringsvakter holdt et ekstra øye med mørke områder av byen.

Ikke minst opplevde Natteravnene i Oslo en eventyrlig vekst. Aften og Aftenposten.no lanserte kampanjen Tryggere By for å få folk til å melde seg. I løpet av få uker meldte over seks hundre seg til tjeneste.

 På det meste vandret 104 personer med gule vester samtidig i Oslos gater.

Men nå har det stilnet. Fredag kveld for to uker siden møtte bare fire personer opp for å vandre for Natteravnene i Oslo.

Ikke fornøyd

- Det var et lavmål og det laveste vi har hatt til nå. Ellers har vi ligget på rundt 15 stykker i snitt, sier Natteravn-sjef Lars Norbom.

Han er ikke fornøyd med oppslutningen.

- Den har ikke vært så stor som vi hadde håpet. Vi har sagt at vi bør ha 50 stykker på hver vandring, sier han.

Han tror årsaken er at medietrykket har lagt seg. Natteravnene ringer rundt til folk på listene sine for å få dem til å stille opp.

-Alle er veldig positive, men så er det at man, av forskjellige årsaker, ikke har tid. Men mange sier også at de ser på det som en påminnelse og at de trengte den påminnelsen.

- Hvilke konsekvenser får det at dere er så få?

-Det er klart at det går ut over den jobben som skal gjøres. Tryggheten er større når flere er ute, det så vi også sist. Da var alle uniformerte kjøretøy ute og kjørte, utekontakten begynte å med blå vester og parkeringsvaktene bidro. Den synligheten var effektiv. Det skjedde mindre, sier Norbom.

- Hvor mye er det igjen av det nå?

 - Det tror jeg ikke det er så mye igjen av, og det er litt synd. Det burde vært noe mer permanent. Jeg vet at kommunen har ansatt noen sånne bymiljøvektere, men det er ikke så ofte vi ser de, sier han.

Norbom minner likevel om at Natteravnene i Oslo fortsatt klarer to ganger i uken. Før den store mobiliseringen gikk de bare én gang i uken.

Han tror de i større grad må basere seg på en fast kjerne av Natteravner som vandrer til faste tider, fremfor folk som dropper innom.

Han minner om at det fremdeles skjer overfallsvoldtekter i Oslo.

-Ifølge politiet er det rimelig stabilt. Det er et kontinuerlig behov, sier han.

Færre overfallsvoldtekter

Aftenposten.no skrev i august at politiet har fått inn 18 anmeldelser av overfallsvoldtekter i løpet av årets syv første måneder. Dette er 11 færre enn i fjor.

- Det er vi veldig godt fornøyd med, selv om 18 er 18 for mye, uttalte politiinspektør Hanne Kristin Rohde, sjef for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.
Derimot gikk tallet på anmeldte voldtekter opp. I første halvår ble det anmeldt 111 voldtekter i hovedstaden. Dette er 15 flere enn året før.

Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, trodde derimot ikke at dette skyldtes at flere kvinner anmelder voldtekter, og ikke at det skjer flere voldtekter.

Hvis du vil gå Natteravn i Oslo kan du melde deg  her.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser