• Bashe Musse og Ubah Abduqadir fra Arbeiderpartiet ble valgt inn i bystyret 2011, og er på fellesbefaring for første gang.- Dette er litt av en opplevelse. Det blir lettere å treffe riktige avgjørelser når man har luktet litt og følt ting på kroppen, sier Musse etter omvisningen i Oslos nye kloakklabyrint - Midgardsormen.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Politikerne dro rett fra Midgardsormen og kloakkrenseanlegget på Bekkelaget til en visningsleilighet på Sørenga. Legg merke til de praktiske blå plasthettene på skoene.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Moro med hjelm og refleksvest. Anders Røberg-Larsen og Fatima Ali Nadar (Ap) blir foreviget av en partikollega.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Store deler av årets bystyrebefaring foregikk i båt. Carl I.Hagen trekker frisk luft på dekket av Oslo VIII.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Jan Kopperstad, prosjektleder for Midgardsormen, forklarer hvilket mørkt støyinferno arbeiderne lever i der nede.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Ingenting vekker apetitten som en spasertur i avløpsnettet. Vararepresentant og politikerveteran Bjørn Lundberg (Ap) forsyner seg med snitter etter endt omvisning i Midgardsormen. Til venstre havnesjef Anne Sigrid Hamran.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Asle Strøm, designsjef i Sørenga utvikling, forklarer den estetiske filosofien bak teglsteinskvartalene ytterst mot fjorden.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

 • Jan Kopperstad, prosjektleder for Midgardsormen, må rydde unna en fortøyd trebåt for at politikerne skal få klappe til kai ved Ormsund.

  FOTO: ESPEN HOFOSS

Her går Oslos bystyre ned i kloakken

En gang hvert år drar Oslos bystyre på sightseeing for å lære mer om byen de styrer.

- Det er ganske idyllisk her?

- Ja, svarer Carl I. Hagen.

En lang rekke folkevalgte spaserer fra Ormsundkaia til Bekkelaget mens de småprater om vær, vind og cricket. Snart skal de få se Midgardsormen - anlegget som skal bli løsningen på Oslos kloakkproblemer.

Sitter jo mye på kontor

Torsdag flyttet bystyret ut fra sine vante korridorer og møterom i Oslo rådhus. 100 representanter, vararepresentanter og politiske sekretærer fikk en heseblesende rundtur og voksenopplæring med møtegodtgjørelse. Oppmøte: obligatorisk.

- Tanken er at politikerne skal bli oppdatert på hva som skjer i Oslo, forklarer informasjonsrådgiver Ingvild Åsgård i bystyrets sekretariatet.

- Mye av politikernes virke gjøres i møter. Komiteene er riktignok mye ute på befaring, men dette er eneste gang de kan dra samlet ut og se på byen.

Det er et stort spekter av aktiviteter og temaer som skal dekkes på en slik tur - alt fra helse, via utdanning til folks etterlatenskaper. Befaringene arrangeres hvert år, med unntak av de årene det er kommunevalg.

I år reiste politikerne for første gang på lenge rundt med båt.

- Det er jo fantastisk å se byen fra vannet. Vi tenkte det kunne være nyttig med tanke på fjordbyen og all byutviklingen som er underveis, sier Åsgård.

Relativt tørt

De folkevalgte samler seg i sosialistiske og borgerlige klynger på vei inn i renseanlegget. Blå hjelmer og refleksvester deles ut. Noen er på en byggeplass for aller første gang.

I en diger fjellhall - Midgardsormens hjerte og hjerne - forteller prosjektleder Jan Kopperstad om hvor det sprenges og graves, og om hvilket mørkt støyinferno arbeiderne lever i der nede.

- 20 meter under oss sprenges det tunnel som skal ende opp i fjorden, 60 meter under overflaten. 15.000 lastebillass masse er kjørt ut og dumpet i fjorden utenfor Sjursøya, forteller Kopperstad.

- En viktig oppgave er å tette tunnelen underveis, så vi ikke drenerer alt vann i grunnen over tunnelen. Dere ser det drypper litt her. Det er å klassifisere som nesten tørt, sier Jan Kopperstad og høster latter.

Store maskiner, store ulykker

Så haster følget videre.

I båten på vei fra Bekkelaget til Sørenga sender havnedirektør Anne Sigrid Hamran rundt en bærepose med forgylte handlevognmynter. Mens de folkevalgte spiser snitter, forklarer Hamran i myndig stil hvordan Oslo havn ser for seg utviklingen av Sydhavna.

- Det skuret på Kneppskjær er tegnet av Niels Torp. Vi vil at våre bygg skal ha arkitektur i verdensklasse. Det er det vi holder på med.

Spredt humring.

- Der ser dere en skade på kaia. En båt skulle bakke, og så gikk det ikke. For to år siden var det verre. En kranfører meide ned radaren og mye annet på en båt - den måtte ligge en uke til reparasjon, forteller Hamran.

- Heldigvis var det ingen som ble truffet. Men sånn er det: når man driver med store ting blir også ulykkene store.

Rema med fjordutsikt

Hamran forteller om havnevesenets måkeproblem - om hvordan de har ansatt et levende et fugleskremsel som løper rundt og skremmer vekk måker før de klarer å bygge reir.

- Det er sant. Det er den billigste og beste måten å gjøre det på, forsikrer Hamran. Hun avslutter sitt innlegg med å skryte av at de har solgt ytterste tomt på Sørengautstikkeren til Reitangruppen og Rema.

- Det er vi veldig glade for, for da kommer det en diger Rema butikk der. Og når Rema kommer, vet vi det blir liv. Da kommer det brått en blomsterbutikk og andre virksomheter. Jeg er veldig glad det ikke blir en sånn gourmetsjappe der. Når dere bruker handlevognmyntene dere har fått utdelt i den nye Rema-butikken, kan dere tenke på oss.

Mazyar Keshvari takker Hamran.

- Lykke til videre. Vi holder selvfølgelig øye med dere, forsikrer han.

Mer latter.

Vil ha mer bråk på Sørenga

På Sørenga kommer Fabian Stang syklende for å slutte seg til følget. Han har vært og delt ut noen  priser.

- Jo takk. Det gikk fint. Jeg fikk delt ut prisen til de eh... rettmessige prisvinnerne, sier Stang.

Sørenga utvikling forteller om boligsalg, arkitektur og tingenes tilstand generelt.

Hvordan er det med kollektivtrafikk ut hit, lurer Miljøpartiet de grønne?

- Det kommer vel en bussholdeplass, tror jeg. Men med gangbroen vi har fått over fjorden er det 10 minutter å gå til Oslo S - den vil vi jobbe for å beholde, sier Espen A. Pay, daglig leder i Sørenga utviling.

- Det er det mest miljøvennlige tiltaket man kan ha.

Og hvordan er det med folkelivet i den nye fjordbyen?

- Det er så stille at folk klager hvis det er litt musikk her. Vi hadde en episode der beboere klaget på et sted etter musikk noen kvelder på rad. De er nå kastet ut. Det er synd. Vi håper på mer bråk her sier, forsikrer Pay.

Les også

Siste fra Nyheter

Dette så de på

Tjuvholmen: Utbygging trinn to, Astrup-Fearnleymuseet.

Nakholmen, Lindøya og Bleikøya: Orientering om ny reguleringsplan for øyene. Hyttebyggingens historie.

Bekkelagskaia: Orientering om renseanlegget og Midgardsormen.

Sydhavna: Orientering om havneterminalen på Sjursøya.

Sørengutstikkeren: Orientering om boligbyggingen på Sørenga. Besøk i en leilighet.

Bjørvika: Kjapp oppdatering om utbyggingen mens bussen passerer.

Fyrstikkaleen skole: Omvisning.

Kampen omsorg+: Omvisning.

Storgaten 36C: Rusinstitusjon og kulturminne.

Vulkan: Orientering om utbyggingen. Besøk i Mathallen.

PS Hotell: Orientering om arbeidsmarkedsbedriften her. Middag.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Siste film