• - Alt i utstillingen har en verdifull symbolsk karakter, og ethvert innbrudd hos oss er dermed veldig uheldig, sier leder ved Holocaust-senteret, Odd-Bjørn Fure.

    FOTO: PAAL AUDESTAD

Holocaust-senteret rammet av frekt tyveri

I senterets åpningstid brøt tyver seg inn i et monter med brekkjern og stjal fra utstillingen. Nå rustes sikkerheten opp ved senteret.

I slutten av november ble Holocaust-senteret på Bygdøy i Oslo utsatt for et frekt tyveri.Aftenposten.no får bekreftet at en eller flere personer stjal fra utstillingen i senterets åpningstid. Gjerningspersonen fremsto som en museumsgjest, før vedkommende brøt seg inn i et utstillingsmonter med brekkjern. Selv om tyveriet skjedde i åpningstiden, oppdaget ikke de ansatte ugjerningen før tyven hadde forduftet.

- Symbolsk verdi

Politiet bekrefter at saken ble anmeldt 28. november 2007. Aftenposten.no får opplyst at saken senere er blitt henlagt av politiet. - Jeg kan bekrefte at vi har hatt et innbrudd på senteret, sier forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure ved Holocaust-senteret til Aftenposten.no. Fure understreker at det er kun én gjenstand som er stjålet, men nekter å kommentere hva slags gjenstand det er snakk om. Han begrunner det med hensynet til vedkommende som har lånt ut gjenstanden til senteret. Han ønsker heller ikke å kommentere hvor høy verdi gjenstanden har. Men han sier at senteret ser svært alvorlig på hendelsen.

Bedrer sikkerheten

- Alt i utstillingen har en verdifull symbolsk karakter, og ethvert innbrudd hos oss er dermed veldig uheldig. Det er noe vi tar svært alvorlig. Derfor har vi nå igangsatt en oppgradering av sikkerheten på senteret, sier Fure til Aftenposten.no. I kjølvannet av tyveriet har senteret vært stengt i flere uker, og det foregår nå en omfattende oppgradering av sikkerhetssystemet. På nettsiden til senteret står følgende begrunnelse for hvorfor senteret holder stengt: «Utstillingen er dessverre stengt pga. uforutsette arbeider inntil videre».

Ukjente tyver

Utstillingen på Holocaust-senteret åpnet august 2006. Utstillingen har som mål å reflektere de nyeste innsikter og kunnskap om Holocaust og naziregimets rasistiske ideologi. Fure ønsker ikke å kommentere hvem som kan ha stått bak tyveriet. Men Aftenposten.no er kjent med at det er blitt spekulert i om personer i en ekstremistisk gruppering kan ha stått bak. Men hittil er ingen gjerningsperson blitt identifisert, og politiet har henlagt saken.

Flere forhold

Religiøse sentere i Oslo er blitt utsatt for flere ubehageligheter den siste tiden. Like før jul fikk moskeen i Gamlebyen i Oslo levert en pakke som inneholdt et grisehode og et naziflagg. Også synagogen i Oslo er blitt rammet av flere alvorlige hendelser. Skjøt mot synagoge Gjorde fra seg på synagogetrappen Sikkerhetsoppgraderingen ved Holocaust-senteret nærmer seg slutten, og utstillingen åpner igjen 1. februar. Les flere artikler om Holocaust-senteret: - Ansvarsløst spill med ord Vår forskning på Holocaust Omstridt statue til Holocaust-senter

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

Holocaust-senteret holder hus i Vidkun Quisling sin gamle residens, Villa Grande, på Bygdøy. FOTO: SCANPIX

Utstillingen på senteret åpnet august 2006 og skal reflektere de nyeste innsikter og kunnskap om Holocaust og naziregimenes rasistiske ideologi. FOTO: SCANPIX

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

  • 10 tips for helgen

    Hiv deg med på Verdens kuleste dag på Akershus festning eller gå på romutstilling på Youngstorget. Helgen byr også på rap-dinosaurer og middelaldermusikk.

Siste film