• Hva skjer når et barn står og fryser?

    SOS-Barnebyer bestemte seg for å gjennomføre et eksperiment i Oslo.

    VIDEO: Släger Kommunikasjon, PureContent og Flash Studio

Hvor mange Oslo-folk ville hjelpe den tynnkledde gutten som frøs?

SOS-barnebyer ville sjekke hvor mange som ville hjelpe en tynnkledd gutt på en bussholdeplass i Norge. Se resultatet i videoen her.

Ved å plassere en tynnkledd gutt ute i kulden på en bussholdeplass i Oslo, håper SOS-barnebyer å skape bevissthet rundt konflikten i Syria.

Mer enn 6,5 millioner mennesker er drevet på flukt i Syria som en følge av borgerkrigen som nå har rast i snart tre år. Over to millioner mennesker har flyktet til naboland som Jordan, Libanon og Tyrkia.

Les også: Jan Egeland: - Hvorfor blir vi ikke opprørt

Vil hjelpe barn i Syria

SOS-barnebyer har derfor opprettet aksjonsnettverket SOS Mayday der folk oppfordres til å hjelpe internt fordrevne barn i Syria.

- Situasjonen for barna er helt grusom. Vi håper og tror derfor at nordmenn er villige til å hjelpe. Pengene går til varme klær og madrasser til barn inne i Syria, opplyser informasjonssjef Synne Rønning i SOS-barnebyer.

Hun forteller at folk gjennom kampanjen kan gi penger via SMS eller kort.

Les også: Han trakk feil lodd. Da må han sove ute.

Flere mangler vinterklær

Vinteren i Syria kan være streng, med temperaturer under frysepunktet, snø og bitende vind. Mange av flyktningene har forlatt hjemmene sine uten vinterklær.

Det var grunnen til at SOS-barnebyer ville sjekke hvor mange nordmenn som var villig til å hjelpe en hutrende norsk gutt på en bussholdeplass i et vinterkaldt Norge. Videoen er spilt inn med skjult kamera.

Les også: Johannes (11): «Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin»

- Jeg var litt spent før vi lagde videoen, men håpet jo det beste, sier Rønning.

Se hvordan folk i Oslo reagerte på den tynnkledde gutten i videoen øverst på siden.

Les også: I kø for å gi bort egne leker

Den rørende videoen har fått stor oppmerksomhet etter publiseringen, og spres nå som ild i tørt gress på sosiale medier.

Nesten alle ga bort jakken

Johannes Lønnestad Flaaten (11) var gutten som spilte bortkommen og kald i videoen.

Selv var han veldig glad over måten han ble tatt vare på av menneskene han møtte på bussholdeplassen på St. Hanshaugen.

Video

- Det var naturlig å hjelpe ham

Derfor hjalp de Johannes (11) som satt og frøs i Oslo.

- Det var veldig mange hyggelige folk. Vi filmet i to dager, og jeg trodde kanskje tre-fire stykker skulle gi meg jakken sin til sammen. Men det var mange flere som gjorde det. Mange flere enn dem som er kommet med i videoen også, sier elleveåringen til Osloby.no.

- Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin under hele innspillingen. Det var koselig å se at folk bryr seg, legger Lønnestad Flaaten til. Flaaten mente han hadde fått godt over 10 jakker av omsorgsfulle medmennesker.

Stang: Videoen bør være en inspirasjon

Oslo-ordfører Fabian Stang lot seg også røre av videoen med Johannes (11).  Den rørende videoen spres nå som ild i tørt gress på sosiale medier.

- Det er mitt håp at de viser tilsvarende omsorg der hvor noen sliter, men hvor det ikke er så synlig. Det er avgjørende for å ha et godt samfunn, sier Stang.

- Er vi like flinke når vi ikke får problemene midt i ansiktet, som her?

- Jeg tror ikke det, men vidoen viser at vi så til de grader har potensialet i oss. Den bør være en inspirasjon, sier han.

Les også: Fabian Stang: - Deilig å se at Oslofolk viser omsorg

Også Redd Barna liker videoen.

- Jeg synes det SOS-barnebyer har gjort med denne videoen er en veldig kul måte å rette fokus på barn i Syria akkurat nå. På videoen viser folk at de er opptatt av å hjelpe et barn som fryser. Vi merker at nordmenn generelt er opptatt av å vise solidaritet til barn, og ønsker å støtte organisasjoner som Redd Barna og SOS-barnebyer når behovet er der, sier informasjonsleder i Redd Barna Philip Crabtree.

– Nå må vi rekke denne hånden til Syria

SOS-barnebyer hadde aldri våget håpe på den responsen videoen nå har fått.

– Det er helt overveldende. Så mange delinger, kommentarer, engasjement og ikke minst donasjoner, forteller informasjonssjef Synne Rønning, som har hatt en alt annet enn rolig dag på hytta.

De har hatt en eksplosiv vekst i antall donasjoner til kampanjen som skal «gi barna i Syria en varm jakke for 90 kroner».

– Det er mye godhet i luften i dag. Videoen har tydelig vært en nyttig og god påminnelse om at vi noen ganger må rekke ut hånda. Nå må vi rekke den ut til barn som fryser i Syria, sier Rønning.

Totalt har over 7000 mennesker vist sin støtte i SMS-kampanjen, som i skrivende stund gir 640.000 kroner til å kjøpe jakker til kalde barn i Midtøsten.

Ønsker du å hjelpe barn i Syria, så kan det gjøres på denne måten:

SOS-Barnebyer: Send SOS til 2160 (90 kr)

Unicef: Send UNICEF til 2160 (200 kr)

Flyktninghjelpen: Send HÅP til 2454 (250 kr)

Redd Barna: Send SYRIA til 2434 (80 kr)

Røde Kors: Send SYRIA til 2272 (200 kr)

CARE: Send CARE til 2468 (100 kroner) (dette er øremerket Syria)

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser