• Fredag kveld var det ikke forsetet, men baksetet som var i fokus under politiets kontroll.

    FOTO: Wasim K. Riaz

I natt ble taxituren 1500 kroner dyrere for mange

Helt frem til klokken 02 i natt sjekket Oslo-politiet om taxi-passasjerene hadde på seg bilbelte eller ikke. De som slurvet, risikerte 1500 kroner i bot.

- Er det ikke slik at man slipper å ha på seg bilbelte når man sitter i en minibuss? spør en taxipassasjer i en maxitaxi.

Men det er ingen nåde. Så å si alle taxipassasjerer som passerte Maridalsveien, rett ved krysset Hausmanns gate, ble kontrollert fra klokken 18.30 i går kveld. Og flere ble gebyrlagt for manglende bilbelte.

- Noen er høflige og innser at de har gjort en feil. Andre er ikke så glad for gebyret, sier politibetjent Pia som ikke ønsker å oppgi hele navnet sitt.

Frem til klokken 02 i natt hadde politiet, Statens vegvesen og representanter fra Bymiljøetaten kontroll i Oslo sentrum. Sistnevnte sjekket om bilister som kjørte med piggdekk har betalt piggdekkavgiften. Av de første fem kontrollerte biler som kjørte med piggdekk, fikk tre gebyr på 750 kroner for manglende betaling.

Mange passasjerer var heller ikke klar over at taxikundene selv har ansvaret for å sette på seg bilbelte. Sjåføren har bare ansvar for barn under 15 år.

Farlig trend

- Vi begynte i fjor høst å legge merke til at folk på bytur i helgene i varierende grad benyttet seg av sikkerhetsutstyr montert i motorvogn.  Folk som kommer fra eller til lystige lag setter seg ofte inn i drosjer eller andre personbiler for å la seg frakte til eller fra Oslo sentrum. Det er påbudt for alle å bruke bilbelte, sier Hans-Olaf Lier, politioverbetjent i Oslo politidistrikt.

Som regel tar det ikke mange minutter før melding om slike kontroller sprer seg blant sjåførene. Derfor beveget kontrollørene på seg hele kvelden.

- Vi vil ikke bare stå her, men bevege oss litt rundt, slik at vi får vært til stede flere steder i løpet av kvelden, sa Lier i forkant av kontrollen.

Og det er ikke bare drosjer som ble stoppet. Også andre førere måtte regne med kontroll. Og allerede etter 20 minutter ble en promillekjører tatt på fersken.

Flere kontroller

Politiet varsler flere kontroller rettet mot taxipassasjerer.

- Politiet er interessert i at publikum skal fraktes trygt fram og tilbake til byens ulike kulturaktiviteter.  Derfor kommer Grønland politistasjon til å fortsette å rette interesse mot passasjergruppen som helhet.  Det nytter ikke at kun sjåfør har bilbelte på seg, når en eller flere passasjerer er usikret.  Denne ene usikrede personen kan komme til å skade sine medpassasjerer uforholdsmessig mye.  Det er politiets jobb sammen med andre etater å rette søkelyset på dette området, sier Lier.

- Mange mener at det er feil bruk av ressurser. Hva sier du til det?

- Politiet er opptatt av folks trygghet, og dette er en del av det store bildet.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

  • Bare sånn passe prima

    123456

    Prima Fila er et trygt sted for dem som vil ha italiensk mat, men mangler det siste lille ekstra.

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

  • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

    Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.