• Korrupsjonsskandalen førte i vinter til full stopp for de nye bussene som skulle lette trykket på 21- og 54-bussen. Tidligere i år fullførte Ruter en korrupsjonsgransking i selskapet, men de har siden den gang nektet å vise hva dette arbeidet har funnet.

    FOTO: Øhman Rolf

Korrupsjonsrapport holdes hemmelig

I vinter fullførte Ruter en omfattende gransking av mulig korrupsjon i selskapet. Siden den gang har de nektet å vise passasjerene hva som står i rapporten.

I kjølvannet av at korrupsjonsskandalen i Unibuss sprakk i pressen, startet Ruter sin egen gransking for å komme til bunns i om også de var involvert i saken. I vinter leverte revisjonsselskapet BDO rapporten fra arbeidet.

Men på tross av at Ruter er et offentlig selskap som årlig får rundt 2,5 milliarder kroner i offentlige penger, har Ruter valgt å hemmeligholde innholdet.

- Det er en intern rapport som omhandler personalforhold, sier Ruters styreleder Bernt Stilluf Karlsen på spørsmål om hvorfor det er slik.

- Kan hemmeligholdet skade tilliten til selskapet?

- Nei, det er heller tillitvekkende. Er du ansatt i Ruter, har du full støtte fra styreformannen inntil det er bevist at det har skjedd noe alvorlig. Ingen slike forhold foreligger i dag, sier Karlsen.

Hemmelig smøretur

Det eneste Ruter har gått ut med fra granskingen, er noen knappe setninger i selskapets årsrapport. Der står det at selskapet har behov for å forbedre rutinene i forbindelse med busskontrakter. Granskingen førte også til at en ansatt i Ruter ble siktet for å ha dratt på smøreturene til en leverandør.

Hvordan dette skal ha skjedd, og hvorfor de må forbedre rutinene sine, holder de derimot hemmelig.

Til sammenligning har Unibuss gitt pressen tilgang til sin interne granskingsrapport, der en lang rekke svært alvorlige korrupsjonsanklager ble avdekket.

Ukjent for byråden

Selv ikke eieren av selskapet, samferdselsbyråd Ola Elvestuen, har sett Ruters korrupsjonsrapport. Han er heller ikke blitt orientert om innholdet – trass i at rapporten var helt sentral i arbeidet med skandalen.

- Vi er blitt løpende orientert om situasjonen i korrupsjonssaken, men jeg har ikke selv hatt en gjennomgang, sier Elvestuen.

Nå – etter at Aften har gjort han oppmerksom på saken – forteller Elvestuen at han vil be om en slik gjennomgang. Det betyr at rapporten har ligget i rundt fem måneder uten at hverken Ruter eller Elvestuen har tatt initiativ til et møte om innholdet.

- Nå som det er gått en tid er det naturlig at vi ber om en orientering om hvordan det går med forbedringspunktene som ble pekt ut. Etter orienteringen vil vi vurdere saken sammen med Akershus fylke, som er den andre eieren, sier han.

- Vi vil også be Ruter om å vurdere om hele eller deler av innholdet i rapporten kan offentliggjøres, eller om den må unntas offentlighet på grunn av personvernhensyn. Ruter er et selvstendig aksjeselskap som selv tar denne beslutningen, men selskapet er selvfølgelig underlagt offentlighetsloven og må følge den, sier Elvestuen.

Les også

Bussjåfør Krenar Tzintro forteller at mange ansatte i selskapet er lettet over at Unibuss ikke lenger er utestengt fra anbudene i Oslo.

Unibuss inne i varmen igjen etter korrupsjonsskandalen

Tidligere i år ble Unibuss nektet å delta i anbudene for Oslos kollektivtrafikk etter korrupsjonsavsløringer. Nå er selskapet inne i varmen igjen – på tross av at saken har vokst i omfang.

 

 

Les også

Siste fra Nyheter

Unibuss-saken

En omfattende korrupsjonssak i Oslos kollektivtrafikk er blitt rullet opp det siste året.

Så langt er 13 personer siktet. De alvorligste anklagene gjelder korrupsjon på flere millioner kroner.

Ruter leide inn et eksternt revisorselskap for å undersøke om de er involvert i saken.

Granskingen har ført til én siktelse i Ruter, men selskapet nekter likevel å vise offentligheten hva rapporten har funnet.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

  • Bare sånn passe prima

    123456

    Prima Fila er et trygt sted for dem som vil ha italiensk mat, men mangler det siste lille ekstra.

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

  • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

    Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.

Siste film