• Litt justering og sliping måtte til for å få lirket statuen ned på sokkelen. Christer Karlsen (t.v.) og Vegard Engebretsen (t.h.) gjorde jobben. Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset, medhjelper Jan Skålebråten og kunstneren selv, Kirsten Kokkin, følger spent med.

    FOTO: Ingar Storfjell

Krigsheltene har fått sin hyllest

Pelle-gruppa senket seks tyske skip utenfor Akers mekaniske verksted under krigen. Det skulle ta nærmere 70 år før krigsheltene ble hedret for innsatsen.

For tre år siden ble Max Manus hedret med en statue. Da den ble foreslått plassert på Aker Brygge, ble det protester. Det var nemlig her den mindre kjente Pelle-gruppa gjennomførte skipssabotasjen sin.

Ole Bjørn Fausa, fra Samlerhuset, studerer verket før det skal heises på plass.

Ole Bjørn Fausa, fra Samlerhuset, studerer verket før det skal heises på plass.

FOTO: Ingar Storfjell

Diskusjonen rundt plasseringen av Max Manus løftet Pelle-gruppas bragder frem i lyset. Bystyret bestemte at Pelle-gruppa skulle få en utmerkelse og at den skulle stå på Aker Brygge. Max Manus-statuen ble inntil videre plassert på Akershus festning, like ved der han hadde ledet sabotasjeaksjonen mot Donau.

Samlerhuset, som finansierte Max Manus-statuen, ble spurt om de ville bidra til å finansiere en statue av Pelle-gruppa også.

- Vi måtte tenke oss litt om. Det var mye penger. Men etter diskusjonen om plasseringen av Max Manus statuen ble vi veldig nysgjerrige på Pelle-gruppa, forteller Ole Bjørn Fausa, leder i Samlerhuset.

- I likhet med mange andre visste vi lite om Pelle-gruppa. Vi leste oss opp og ble opptatt av den manglende anerkjennelsen de hadde fått. Dette gjorde at bestemte vi oss for å takke ja.

Det hastet

Bare to medlemmer av Pelle-gruppa lever i dag, Sverre Kokkin og Reidar Formo. Det var viktig å få statuen ferdig slik at de to gjenlevende kunne få oppleve det. Billedhuggeren Kirsten Kokkin, som er datter av Sverre Kokkin, ble kontaktet av Oslo Oslo kommune med spørsmål om hun kunne tenke seg å lage statuen.

Les også

Her på Aker Brygge, hvor Akers Mek. Verksted lå under annen verdenskrig, skal Pelle-gruppa få et eget minnesmerke. Sverre Kokkin (88) og Reidar Formo (88) er de eneste som får oppleve å bli hedret for innsatsen.

- Vi syklet i Oslo med dynamitt på sykkelen

De gjennomførte den største norske sabotasjeaksjonen under annen verdenskrig. Nå skal Pelle-gruppa hedres med eget minnesmerke.

I dag, halvannet år etter at hun begynte å skissere, er statuen på plass. 1000 gjester var invitert seremonien.

Når statuen er avduket skal Kronprins Haakon rusle fra Rådhuset og ned til Aker Brygge sammen med Sverre Kokkin og Reidar Formo: Sverre Kokkin skal legge krans på statuen.

Detektivarbeid

Kokkin syklet selv fra Sollihøgda til Oslo med dynamitt til sprengningen av skipet utenfor Akers Mekaniske verksted. Statuen viser unggutter på sykkel, to unge menn som løper med fane og gevær og en kvinne som bærer en veske med illegale aviser.

- Jeg har vokst opp med alle historiene om krigen. Så denne statuen er summen av alle historiene, sier Kirsten Kokkin.

Hun har valgt å ha godt med informasjon om Pelle-gruppa og aksjonene de utførte. Mange medlemmer har fått navnet sitt preget inn.

- Jeg ville lage et monument som informerte mer enn vanlig. Da har etterlatte et sted å gå til, et sted der de kan lese at deres onkel eller bestefar var med og hva de var med på. Folk gidder ikke gå hjem og google historien etterpå, påpeker Kokkin.

De 63 personene som er nevnt på statuen er Pelle-gruppas kjente sabotører, deres sentrale medhjelpere og de som falt for saken.

Fredag ble statuen avdekket, og det ble avholdt en seanse i Rådhuset der både Fabian Stang, Kronprinsen, og en av to gjenlevende medlemmer av Pelle-gruppa, Sverre Kokkin, deltok.

Les også

Siste fra Nyheter

Pelle-gruppa

Ledet av Ragnar Sollie, med dekknavnet «Pelle». Han var medlem av Norges Kommunistiske Parti gjennom hele krigen, men knyttet ikke Pelle-gruppa til partiet.

Gruppen gjennomførte i alt 16 sabotasjeaksjoner fra august 1944 til januar 1945.

I dag, 22. november, hedres Pelle-gruppa med avduking av minnesmerke og en markering i Rådhuset.

Minnesmerket er laget av billedhuggeren Kirsten Kokkin, som er datteren til Sverre Kokkin.

Statuen kostet 1,2 millioner kroner og er finansiert av Samlerhuset og Oslo kommune.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser