• Mange boligeiere presser prisene for høyt, mener Utleiemegleren. Men de forventer at prisene vil stige mer.

    FOTO: Ingar Storfjell

Leieprisene har nådd
nytt rekordnivå

Kun én gang tidligere er det registrert like høye utleiepriser i Oslo, og prisene skal videre opp, mener Utleiemegleren.

En prisoversikt fra Utleiemegleren, en av de største videreformidleren av utleieboliger, viser at det i snitt kostet 8.366 kroner pr. måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo i oktober.

Det er 3,7 prosent dyrere enn forrige måned, og en oppgang på hele fem prosent på ett år.

Kun én gang tidligere er det registrert like høye snittpriser for å leie en 1-romsleilighet i Oslo, skriver Utleiemegleren i en pressemelding.

Les også

Det er neste 2000 kommunale boliger i bydel Sagene. Nå ønsker byrådet å selge endel av disse. Pengene skal reinvesteres i kommunale boliger andre steder i byen.

Kommunale leietagere skal bli eiere

Byrådet ønsker å hjelpe beboerne i kommunale boliger til å skaffe seg egen bolig.

Prisøkningen bremser opp

Likevel er prisøkningen lavere nå enn den har vært.

- Det er mange ledige utleieboliger på markedet sammenlignet med den hektiske tiden vi har lagt bak oss. Det betyr at man kan forvente seg noe lavere leiepriser fremover, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim, i en pressemelding.

Les også

Det kan bli dyrere med ekstra bolig

- Mellom 20.000 og 30.000 leieboliger vil forsvinne, frykter Huseiernes landsforbund.

At prisene kommer til å gå ned på sikt, er derimot lite trolig.

- Dette er kun sesongsvingninger, vi har fortsatt tro på stigende utleiepriser på lang sikt, sier Skogheim i pressemeldingen.

Advarer mot makspris

Kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis, mener prisøkningen har bremset opp fordi mange eiere krever for stiv pris.

- Konsekvensen av at mange overpriser leilighetene er at de ikke får leid ut, sier Farmakis.

Men ifølge Farmakis kan det straffe seg å kreve for mye for leiligheten.

- Ofte er leietagerne som er villig til å betale de høyeste leieprisene de som har det mest desperate behovet for å bo. Det kan vise seg å være de dårligste leietagerne, fordi de har liten evne til å planlegge sine boforhold.
Utleiemegleren anbefaler leietagere å bruke god tid og ikke la seg rive med i budrunder på utleieboligerne. Mange boliger i markedet gjør det mulig å presse prisen nedover.

- Prisene vil stige

I statsbudsjettet for 2013 foreslo regjeringen å øke ligningsverdien av sekundærbolig og næringseiendom fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi. Regjeringen ønsket med det å gjøre det mindre attraktivt å kjøpe bolig nummer to, og slik dempe prispresset i boligmarkedet.

Farmakis tror leietakerne vil sitte igjen med regningen.

- På kort sikt vil ikke dette påvirke leieprisene. Men når regjeringen gjør det dyrere å eie bolig nummer to, vil det føre til økte leiepriser. Da blir leietakerne sittende igjen med regningen,  sier Farmakis.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser