• Reidun Orest (88) satte ord på sin ensomhet og har fått masse respons.

    FOTO: Ingar Storfjell

Godheten sprer seg:

Mange ledige stoler rundt folks julebord

Mange inviterer enken Reidun Orest (88) hjem til seg på julaften. Nå sprer godheten seg, og folk vil både besøke og hente andre ensomme i julen.

I år har du anledning til å gi bort en annerledes julegave: Tid, raushet og godhet.

Oslo Røde Kors og Aftenposten formidler kontakt mellom mennesker julaftenRing 21 02 32 22  om du ønsker å være med på den store juledugnaden mot ensomhet.

Mange ringer

- Vi har fått flere telefoner og mail, både fra unge og mer voksne mennesker som ønsker å hjelpe folk ut av ensomheten i julehøytiden, sier Stine Pernille Hauge Kjos, leder i Oslo Røde Kors besøkstjeneste.

Tirsdag annonserte Reidun Orest (88) i Aften. Hun etterlyser noen å feire jul med - om nødvendig mot betaling.

Les også

- Jeg håper at det jeg har gjort kan inspirere andre. Det er så unødvendig at folk sitter alene. Det er mange snille der ute, sier Reidun Orest. Hun er vant til folk, og er ikke redd for å tilbringe julaften sammen med fremmede.

Hennes ensomhet rørte folk til tårer

Reidun Orest (88) våget å sette ord på det mange tier om: ensomheten.

Mange har svart på annonsen. Enda flere har diskutert den på sosiale medier, og Reidun er over natten blitt rikskjendis.

- Det er ikke bare Reidun som vil bli invitert bort i julen. Mange har ringt og sagt de har ledige stoler rund sitt bord julaften, og noen har sagt at de gjerne kommer på julebesøk til dem som måtte ønske det. Andre igjen har sagt seg villig til å hjelpe oss med formidling av kontakt og andre praktiske gjøremål rundt dugnaden, forteller Stine Pernille Hauge Kjos.

Les også

«Jeg trodde ikke det skulle komme svar i det hele tatt»

Reidun Orest (88) er damen bak annonsen som har rørt mange den siste uken.

Hun sier det erfaringsmessig er en høyere terskel for eldre å dra bort til fremmede  enn å ta imot besøk hjemme.

- Eldre som får besøk, føler seg til mindre bry, sier Kjos.

- Tankene kommer

Reidun Orest er en modig kvinne som selv satte ord på sin ensomhet, og som ikke minst gjorde noe for å få en bedre julefeiring. Hun er glad for telefonlinjen Aftenpostens Osloby.no og Røde Kors har tatt initiativ til.

- Det er en kjempegod idé og akkurat noe slikt jeg har sett for meg. Det finnes jo fellesarrangementer på dagtid julaften. Men det er om kvelden når man sitter alene, at tankene kommer, sier Orest.

Les også

Har du en ledig plass ved middagsbordet?

Slik kan du gjøre en forskjell!

 

Foreløpig har Oslo Røde Kors fått flere henvendelser fra folk som vil hjelpe, enn fra folk som er ensomme.

Ikke nøl

- Jeg tror kanskje mange trenger litt mer tid. Det er ikke så mange eldre ensomme som leser nettaviser. De vil få nyheten om juledugnaden etter hvert.

- Orest tok et flott initiativ og grep om eget liv. Jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme. Ikke nøl, se deg rundt i nabolaget: Er det noen som er alene eller som trenger besøk? Ensomhet kan ramme alle. Plutselig skjer det noe i livet som gjør at man ender opp alene. Da kan det være vanskelig å komme seg ut av det, sier Stine Pernille Hauge Kjos.

Trygt

Det er ingen grunn til å være redd for å bli koblet til ukjente mennesker. Røde Kors vil gjennomføre korte intervjuer med dem som tilbyr seg å hjelpe eller ønsker besøk. Det gjøres av sikkerhetsgrunner, men også for å sørge for en best mulig match av mennesker.

- Det kan være fint å møtes en gang før julaften. Da kan man bli litt mer kjent og finne ut om man har tillit til hverandre. Da kan man også snakke litt om transport og andre praktiske utfordringer som skal løses.

Har du tips om besøkstilbud eller andre tjenester for dem som er alene: Send mail til osloby@aftenposten. no.

Er du interessert i å delta i juledugnaden: Ring Oslo Røde Kors besøkstjeneste på 21 02 32 22.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film