• Masseslagsmål gang på gang

    Disse overvåkningsvideoene viser gjentatte masseslagsmål på Oslo S. Advarer mot sterke bilder.

    VIDEO: AftenpostenTV

Mener ungdomsgjenger og bostedsløse gjør det utrygt på Oslo S

Ledelsen på Oslo S fortviler over masseslagsmål og bostedsløse som skaper utrygghet.

Oslo S er landets største trafikknutepunkt. Hver dag brukes hovedstasjonen av 150.000 mennesker, og antallet forventes å bli doblet i løpet av få år.

Men det er ikke bare reisende som bruker stasjonsområdet. Hver morgen når dørene åpnes klokken 03.45 står det køer med bostedsløse som venter på å komme inn. De vil inn i varmen og setter seg ofte til å slappe av og sove i stolene og plassene som er ment for dem som skal bruke togstasjonen for å reise.

Se overvåkningsvideo fra slagsmålene øverst i saken

Ber om hjelp

- Det oppleves av og til som om samfunnets sosiale problemer blir lesset over på oss. Men vår oppgave er å sørge for trafikkavviklingen og et tilbud til folk som skal reise. Bostedsløse og ungdomsgjenger er politikernes ansvar, sier Signe Horn. Hun er strategidirektør og samfunnskontakt i Rom Eiendom, NSBs heleide eiendomsselskap.

Folk stiller seg opp og gjør sitt fornødne inne. De sover i stolene og okkuperer de fleste plassene. En eldre mann som tok ut 8000 kroner i minibanken ble omringet og fratatt alle pengene.

Masseslagsmål

Men det alvorligste er ungdomsgjenger som barker sammen i masseslagsmål. NSBs kunder og andre reisende har de siste ukene vært vitner til flere tilløp til alvorlige sammenstøt.

-  De opptrer i gjenger som teller opp mot hundre personer. De ser det som en sport å terge vekterne. De vet veldig godt at vekterne ikke har lov til å gjøre stort annet enn å ringe etter politiet, noe det er det ofte ikke er særlig hjelp i, sier driftsleder Berit Urianstad.

- Vi ser stadig oftere at folk har med seg kamphunder inn på stasjonsområdet, sier Horn.

- Vi er kjent med at det skjer en uønsket utvikling der ungdomsgjenger ser ut til å etablere seg på Oslo S. Dette er noe politiet vil prioritere i tiden fremover, sier Karsten Fossum, fungerende politistasjonssjef på Grønland.

Vekterne skades

Da to vektere forsøkte å roe gemyttene blant ungdommene som hadde samlet seg i hovedhallen, ble begge vekterne skadet og måtte etterpå til legevakten. Den ene av dem fikk ødelagt hånden og skulderen.

På et videoopptak som er fanget inn av overvåkingskameraene, ser en at en vekter forsøker å roe ned en aggressiv ung mann. Da trekker en annen kar av seg beltet og surrer det rundt hånden før han begynner å slå løs på en annen med beltet. Slagsmålet er i ferd med å eskalere for alvor da flere vektere kommer til.

Aftenposten har fått tilgang till en vekterlogg som viser at vekterne gjentatte ganger har forsøkt å ringe politiet om hjelp.

Signe Horn er strategidirektør og samfunnskontakt i Rom Eiendom. Hun sier at de ikke klarer å oppfylle visjonen om at Oslo S skal være et trygt sted for alle mellom 8 og 80.
 

Vekterne har et eget direktenummer de kan ringe for å komme rett inn til operasjonsleder, men ifølge loggen skjer det flere ganger at de ikke oppnår kontakt. Andre ganger skal politiet ha sagt at de skal komme, uten at det skjer.

- Vi har et godt samarbeid med den lokale politiposten som holder til her hos oss, men de har rett og slett ikke nok ressurseer, særlig ikke i helgene, sier Horn.

Ikke trygt nok

- Vi har en såkalt 8/80-visjon, der mennesker helt fra åtte års alder til 80, skal kunne være trygge på Oslo S. Den visjonen oppnår vi ikke, sier Horn.

Det er særlig i helgene at det er trøbbel. Vekterloggen fra lørdag 29. mars i år forteller om gjenger med opptil 100 ungdommer som samler seg inne på stasjonsområdet. Politiet var varslet, og skulle komme for å forebygge, men viste seg ikke.

En av vekterne rapporterer om bostedsløse utlendinger i grupper på 25-50 personer som bråker, forsøpler og okkuperer nesten ale sitteplassene i hovedhallen. Vekterne ba dem fjerne seg, men de kom tilbake kort tid etterpå. Vekterloggen forteller om rundt 400 personer som ble bortvist samme dag.

Gjør fra seg

Politiet ble tilkalt for å hjelpe til ved 18-tiden, men da klokken hadde passert 23 hadde politiet ifølge vekterloggen fortsatt ikke vist seg på Oslo S. En mann som begynte å urinere inne, gikk til angrep da en vekter ville bortvise ham. Vekterne måtte ringe politiet åtte ganger før de kom.

Eiendomsselskapets ledelse fortviler over situasjonen og ber politikerne sørge for å gi folk har andre tilbud enn å sende dem inn dørene på Oslo S.

- Bostedsløse har begynt å bruke området rundt drosjeholdeplassen på sjøsiden som toalett. Det er blitt helt uholdbart, sier Horn.

Politiet er obs

- Vi har et godt samarbeid med vekterne og eiendomsselskapet, men vi har ikke kapasitet til å være til stede inne på stasjonsområdet 24 timer i døgnet, sier Fossum.

Likevel kan han vise til tall som viser at politiet jobber mye for å bekjempe kriminaliteten i området.

- Jernbanetorget er kanskje det mest belastede området i Norge, og Oslo S er en del av det. Vi har lenge jobbet målrettet med problemene der. I løpet av årets første tre måneder har vi bistått vekterne og NSB-personalet der 142 ganger. Av disse, representerer bistand til vekterne 95 prosent. I tillegg er våre tjenestefolk innom stasjonen én eller flere ganger hver dag for å patruljere området, sier Fossum.

Halvert

I 2010 registrerte politiet 6969 kriminelle forhold i sonen som omfatter Jernbanetorget og Oslo S. I fjor var tallet nede i 3582. Det er nesten en halvering.

I løpet av fjorårets tre første måneder registrerte politiet 914 kriminelle forhold der. I tilsvarende periode i år var antallet nede i 620. 

- Våre folk på politiposten i Østbanehallen er på jobb hele helgen mellom klokken 12 og 20. Hvis det er slik at vekterne ikke når frem på telefon til operasjonssentralen utenfor disse tidene kan det skyldes at operasjonsledelsen er opptatt med andre saker. Men ventetiden på nødnummeret skal aldri være lang, sier Fossum.

Les også

Siste fra Nyheter

Vekternes hverdag på Oslo S

Dette er et utdrag fra vekterloggen på Oslo S:

4. april: Flere ungdommer barker sammen i hovedhallen. Vektere får dem ut. Ungdommene løper etter hverandre mot Europarådets plass. Forsøker å ringe  politiet, men kommer ikke gjennom.

3. april: Rusmisbruker med aggressiv hund. Gjentatte forsøk på bortvisning. Mislykket.

30. mars: Problemer med ungdomsgjeng igjen. Forsøkte å ringe politiet gjentatte ganger, men kom ikke gjennom.

29. mars: Mange ungdomsgjenger. Politiet skulle komme hvis de får tid, men kom ikke. Vektere bortviste gjenger på opptil 100 personer.

21. mars: Stor ungdomsgjeng i hovedhallen. En annen gjeng plager forbipasserende. Ringer politiet to ganger på direktenummer, uten svar. Ringer hovednummeret, 15 minutter ventetid. Oppnår kontakt, men politiet har ikke tid.

9. mars: Mann urinerer inne. Gikk til angrep på vekter. Lagt i jern. Ringte politiet åtte ganger - politiet sender bil.

4. mars: Flere klager på bostedsløse utlendinger. Grupper på 25-50. Bråker, krangler, forsøpler, blokkerer rømningsveier og okkuperer nesten alle sitteplassene i hovedhallen. Bortvist, men kommer tilbake. Nesten 400 personer bortvist i dag. Ringt politiet, kom ikke.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film