• Sover i et hav av kampesteiner

    Forrige vinter holdt en gruppe romfolk til i steinrøysa under Sinsenkrysset. Aftenposten møtte dem.

    VIDEO: Aftenposten Video

  • Aftenposten har tidligere skrevet om romfolk som sover på kampesteinene under Sinsenkrysset.

    FOTO: Jan T. Espedal

  • Demonstrasjon med romfolk utenfor Oslo rådhus i forbindelse med at Oslo bystyres behandling av nye politivedtekter.

    FOTO: Stian Lysberg Solum

Nå er det forbudt å sove ute

Med Arbeiderpartiets stemmer fikk byrådet ja for sitt forslag om å forby overnatting i parkene og fortauene.

Et flertall i bystyret vedtok onsdag å forby overnatting i blant annet parker og andre grøntarealer. Dette vedtaket er mindre omfattende enn politiets forslag som blant annet ville forby overnatting i biler. Politiet ønsket også at en eventuell tillatelse for å overnatte utendørs ble godkjent av politiet.

Flertallet i bystyret mente at dette gikk for langt da politiet allerede har mer enn nok å gjøre. Derfor fikk byrådets forslag (se fakta) et klart flertall. SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne gikk imot forslaget.

- Hva skjer med dem nå når de ikke har mulighet til å overnatte på en benk? Tak over hodet er en menneskerett, sa SVs Ingvild Reymert fra talerstolen.

I praksis er dette en innskjerping av dagens regelverk som forbyr overnatting i parker. Nå skal det også være forbudt å sove på fortauet og «plasser i tettbygde strøk».

Farlig

- Både Kirkens Bymisjon og Brannvesenet mener at dette forbudet vil være farlig for dem som overnatter ute i dag. Blant annet fordi de vil da overnatte i forlatte bygninger, frykter Rødts Bjørnar Moxnes.

Video

Sover i et hav av kampesteiner

I hele vinter har en gruppe romfolk holdt til i steinrøysa under Sinsen-krysset. Aftenposten møtte dem.

Harald A. Nissen fra Miljøpartiet De Grønne var også kritisk til byrådets forslag. Han har som backpacker selv overnattet i parker.

- Hvilken gruppe er den neste vi skal filleriste. Dette er ikke noen annet enn stigmatisering av den svakeste gruppen i Norge, mener Nissen.

Les også

Demonstrerer mot forbudet om overnatting untendørs

Romfolk reagerer på Oslos nye politivedtekter.

- De fleste byer trenger noen kjøreregler for hvordan en by skal fungere. En slik kjøreregel sier at offentlige parker skal kunne brukes av alle innbyggere i byen, argumenterte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fra talerstolen.

Røsland frykter nemlig at vanlige folk ikke vil få muligheten til å bruke parker hvis de blir brukt til overnatting og toalettbesøk.

- Det spørsmålet vi snart må få svar på fra SV og de andre partiene som er imot dette, er hvor mange personer fra Europa de mener Norge kan ta imot? var det retoriske spørsmål fra Mazyar Keshvari (Frp).

Tiggefri sone

Arbeiderpartiet lanserte en egen løsning på rom-problematikken under gårsdagens bystyremøte i går. Forslaget fra Libe Rieber-Mohn (A) og partikollega Rina Mariann Hansen gikk ut på å forby tigging innenfor Ring 2, på og ved kollektivtrafikk, utenfor kjøpesentre og ved privatboliger.

Forbudet skal ikke gjelde organisasjoner registrert i Frivillighetsregisteret og Innsamlingsregisteret, og ikke personer under 18 år. Flertallet i bystyret sendte dette forslaget til finanskomiteen fordi forslaget ikke var komitébehandlet.

- Det vil gå tre dager fra man vedtar dette til noen oppretter en innsamlingsorganisasjon, og kan begynne å tigge, sa Harald A. Nissen fra Miljøpartiet De Grønne som savner humanisme i rom-debatten.

Les også

Frelsesarmeen: «Vi har fått en akutt katastrofe inn på våre fortau»

- Vi har fått en akutt katastrofe inn på våre fortau og den må vi håndtere, sier Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

- Vi må akseptere at disse folkene har krav på en viss hjelp, og overnatte på en verdig måte, fortsatte Nissen som fikk ros fra ordfører Fabian Stang (H) for sitt innlegg.

- Nissen har tatt opp at det ikke bør harseleres mot menneskene det er snakk, og jeg vil ikke oppleve noe form for harselas i debatten, var beskjeden fra Stang.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Dette er vedtaket

I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser