Nazistenes skjulte tunneler kan bli åpnet

Et nettverk av underjordiske tunneler strekker seg fra Oslo Handelsgymnasium på Ruseløkka. Reichskommissar Josef Terbovens fluktveier har vært gjemt og glemt. Nå kan de bli åpnet for almenheten.

Etter at nazistene forlot landet i 1945, overtok Forsvaret og heimevernet lokalene. I 2000 fikk skolen nøklene. Siden har det vært arbeidet med å få til et krigsmuseum under handelsgymnasiet i Parkveien 65 på nedsiden av Drammensveien. Nå har Oslo kommune fattet interesse for stedets historiske verdi og bevilget en startsum på 20 000 kroner til ildsjelene som til nå har arbeidet med museet.

Terbovens tilholdssted

Under okkupasjonen brukte nazistene Oslo Handelsgymnasium som kommandosentral for inntil 420 000 tyske soldater. I 1945 flyttet kommandosentralen til Lillehammer, og reichskommissar Josef Terboven overtok kontorene i Oslo. På det som nå er rektors kontor, hadde Terboven direkte linje til Hitler. Russiske fanger bygget i 1941 en bunker som skulle beskytte mot bombeangrep. Skulle det være nødvendig å flykte, fantes også flere tunneler.Én tunnel ledet til KNA-hotellet på den andre siden av veien. En annen førte ned til Vika, en tredje til SS-hovedkvarteret på Victoria terrasse, og én helt ned til det som nå er Aker Brygge. Sannsynligvis går det også en tunnel til bunkeren under Ruseløkka skole.

Vann og rotter

- Vi har prøvd å finne ut mer om disse tunnelene. Men enten støter vi på uvitenhet eller uvilje mot å snakke, sier Øyvind Skarlund, leder av historieseksjonen ved Oslo Handelsgymnasium.Han forteller at tunnelene nå er fylt med vann, stein som har falt ned, og rotter. Dessuten er inngangen murt igjen.- Men det er jo en drøm å få åpnet disse tunnelene. Vi aner ikke om de har vært brukt etter at tyskerne forlot landet, sier Skarlund.

Åpent for publikum?

Byråd for barn og utdanning, Torger Ødegaard (h), har fattet interesse for saken. - Jeg var ikke klar over nettverket før vi var på befaring nå nylig, og ble veldig fascinert. Med tiden håper jeg vi kan få åpnet bunkeren og tunnelene for et bredere publikum, sier Ødegaard.Museet har til nå vært åpent for skolens elever og for interesserte grupper. Det er pensjonert lektor Emil Didrichsen som er ildsjelen bak det foreløpige arbeidet, og blant de gjenstandene skolen har samlet, er Terbovens telefon og askebeger. Også våpen, uniformer, flagg, bilder og aviser har skolen enten funnet i egne lokaler eller fått fra tidligere elever. Nå står Terbovens skrivebord øverst på ønskelisten. Det befinner seg for tiden på Teknisk Museum.

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

<b>Til bunkeren.</b> Øyvind Skarlund viser hvor tyskerne løp i sikkerhet. FOTO: OLAV OLSEN

<b>Historikk.</b> Skiltet i Parkvn. 65 forteller om skolens krigshistorie. FOTO: OLAV OLSEN

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film