• Elisabeth Ekenes feiret 108-årsdagen på St Halvardshjemmet.

Norges eldste har fylt 108

Elisabeth Julie Ekenes ble født andre juledag i 1904. 108-årsdagen ble feiret på St Hallvardshjemmet i Gamlebyen.

Ekenes er fortsatt sprek i kroppen. Hennes niese minnes en høyt elsket tante og forteller at tante Elisabeth var en kvinne med et sprekt hode også.

- Det er så mange gode minner, sier Jorunn Elisabeth Kleppe. Hun bodde hos tanten sin i Ingeborgs gate på Vålerenga i ti år mens hun studerte og jobbet.

- Tante var en omsorgsperson på alle måter. Veldig glad i familien og sikkert veldig lei for at hun ikke hadde egne barn også. Men hun ble en del av vår familie. En høyt elsket tante, forteller niesen.

108-åringen snakker lite nå. Etter hundreårsdagen har alderdomssløvhet gradvis svekket henne, men niesen forteller at hun var forholdsvis klar frem til da.

Oppvekst uten far

Lille Elisabeth ble født i Marker i Østfold, men faren døde da hun var liten, og moren måtte flytte til en søster på en gård i Skiptvedt

- Moren måtte gi gjenytelser til søsteren. Hun var streng. De hadde et sted å være, men hun var nok ikke grei. Men tante Elisabeth var en liten gladjente, sier Kleppe.

Sammen med søsteren gikk hun på skole og fikk svært gode karakterer. Protokollene, som det het, fra skoletiden forteller om en elev med beste karakter i både matte og norsk.

- Hun var en veldig pen jente, og godt likt. I barndommen var det hun som satte igang leken. Skolen var et pluss for henne og moren vår, forteller niesen.

De siste årene har hun bodd på St Halvardshjemmet i Gamlebyen, men hoveddelen av livet har hun bodd i Ingerborgs gate og i Kværnerdalen.

Født med klumpfot

Elisabeth Ekenes var født med klumpfot, en medfødt tilstand der foten er bøyd nedover og vridd innover. Den kunne ikke behandles, derfor haltet hun.

- Hun sa at hun ikke regnet med å bli gift fordi hun haltet, sier Kleppe.

Det ble hun ikke. Isteden jobbet hun hele livet, som syerske og som søndagsskolelærer for en menighet i Møllergata.

- Hun var kjent for å være dyktig. Under krigen sydde hun både for Jens Bokk Jensens familie og for Leif Juster, forteller niesen.

Dagen feires på St Halvardshjemmet.

Se listen over landets lengstlevende personer på Wikipedia.

 

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film