• Kriminalteknikere fra Oslo-politiet leter etter spor på åstedet for voldtekten i Slottsparken natt til i går. Politiet benyttet også en åstedshund på stedet.

Offer nummer 48

Antallet registrerte overfallsvoldtekter så langt i år, er nøyaktig dobbelt så mange som i hele fjoråret.

I fjor ble det registrert totalt 24 overfallsvoldtekter i Oslo, mot 48 hittil i år, ifølge en gjennomgang Aftenposten har gjort. For få uker siden kom det frem at bare syv av disse voldtektene er oppklart i år.

Disse voldtektstallene vekker sterke reaksjoner. 2. nestleder i Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl, betegner økningen, med få oppklarte saker, som en skandale. Han nevner at justisminister Knut Storberget har karakterisert overfallsvoldtekter som «nestendrap».

Kvinneforakt

Det var i 03.40-tiden natt til i går det skjedde igjen i Oslo, denne gang på Nisseberget inne i Slottsparken. To menn overfalt og voldtok en 21 år gammel kvinne.

Oktay Dahl betegner situasjonen i Oslo som kritisk. Han sier byen må vinnes tilbake med økt politiinnsats, og mener overfallsvoldtektene må debatteres som utslag av ren kvinneforakt.

- Det kan ikke underslås at mange av gjerningsmennene har en annen etnisk bakgrunn, med et kritikkverdig kvinnesyn.

Høyre har disse forslagene for å få bukt med voldtektsbølgen:

  • Betydelig mer penger til politiet.
  • Bedre etterforskningskapasitet, og mer politi i gatene.
  • DNA-prøver må undersøkes raskere, og flere enn Retts- medisinsk institutt må kunne analysere prøvene.
  • En ordning med frivillig politi må vurderes innført i Norge. Dette er prøvd ut med hell i Canada.

Frivillig politi kan gi mange flere øyne ute i gatene. De skal ikke utøve makt, men skal følge med i byen og forebygge kriminalitet.

Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, betegner situasjonen i Oslo som svært urovekkende. Han konstaterer at økningen er et kraftig taktskifte i negativ retning, for denne type kriminalitet.

- Føler uro

- Mange føler uro, både kvinnene selv, foreldre og familie. Fortsatt er Oslo en trygg by, men trygghet skal også være å gå i sentrum uten å være bekymret, sier Berge Røsland.

Han støtter fullt ut partikollega Oktay Dahls forslag om frivillig politi som ledd i kriminalitetsbekjempelsen. Byrådslederen sier ordningen praktiseres i England, og at den der har gitt tusenvis av nye politifolk i gatene til beste for folk flest.

Det 21 år gamle offeret i Slottsparken hadde nettopp skilt lag med noen venninner da hun gikk inn i parken natt til søndag. Litt oppover i Karl Johans gate, i bakken foran Slottet, gikk hun stentrappen opp til høyre til det såkalte Nisseberget. Anslagsvis 50–100 meter inn fra trappen i retning mot kunstnerboligen Grotten, skal hun ha blitt overfalt av de to mennene.

Politiet har en vag beskrivelse av gjerningsmennene, men en av dem er betegnes som mørkhudet, med sort hår, rundt ansikt og 170–180 centimeter høy.

Vaktleder Per Olav Utgaard ved kriminalvakten i Oslo ber alle som kan ha vært i nærheten, og som kan ha noe å rapportere, om å ta kontakt med politiet.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film