• De operativt ansatte ved Grønland politistasjon vil ha permanent bevæpning.

    FOTO: NTB Scanpix

Ordenspolitiet på Grønland vil ha permanent bevæpning

Fire av fem i ordensavdelingen på Grønland politistasjon i Oslo vil ha permanent bevæpning.

I en fersk undersøkelse som omfatter 96 av de 100 operativt ansatte på Grønland politistasjon, som er Norges største, fremgår det at 80 prosent ønsker permanent bevæpning, skriver Politiforum.

Undersøkelsen er gjennomført anonymt på hver divisjon, og de operativt ansatte blir bedt om å svare ja eller nei til fast beæpning.

78 av de 96 som har svart, sier ja til å bevæpnes permanent.

Står i kontrast til tidligere undersøkelse

Undersøkelsen står i sterk kontrast til en lignende undersøkelse som ble gjennomført i politiet som helhet for et drøyt år siden.

Les også

Seks av ti politifolk vil ikke bære våpen

Seks av ti politifolk i operativ utetjeneste ønsker ikke en ordning hvor de alltid er bevæpnet.

Der sa 60 prosent av de spurte at de ikke ønsket permanent bevæpning. 20 prosent ønsket å være bevæpnet, mens 20 prosent ikke hadde gjort seg opp noen mening.

På Grønland politistasjon ønsket fire av ti at våpen skulle bli en standarddel av politiets utrustning.

Undersøkelsen ble utarbeidet av Politiets Fellesforbund (PF).

Ifølge tillitsvalgt ved Grønland politistasjon, Adnan Naeem, var fjorårets undersøkelse god, men den sviktet på ett punkt.

- Den skilte ikke mellom de som jobber ute og de som jobber inne. Det er en veldig stor blemme. Vi ville vise frem at dette er noe vi er opptatt av her på Grønland. Vi jobber i Norges største politistasjon, med den desidert verste kretsen. Vi har psykiatri, vi har gjenger, vi har rus, og vi har mye konflikter i rusmiljøet. Noen bør lytte til oss på ordensavdelingen her, sier Naeem til Politiforum.

Bevæpning skal diskuteres på årsmøte

Én debatt i styret til PF i forbindelse med fjorårets undersøkelse endte med at ni personer stemte mot permanent bevæpning, mens to stemte for.

På landsmøtet i november i fjor ble det bestemt at avgjørelsen om hvorvidt alle politfolk skal gå med våpen i beltet, skal tas på årets landsmøte. Dermed er det duket for ny debatt senere i år.

Les også

Politifolk vil ha våpen i alle biler

Landsmøtet stemte ja til våpen i alle politibiler, men tok ikke stilling til om alle politifolk skal ha våpen i beltet.

Ifølge Naeem ved Grønland-politiet er gatebildet i Oslo blitt stadig råere de siste årene. Det er flere som bærer våpen, og det er flere ustabile personer.

– Jeg kan ikke huske at det var så mange folk ute om natten i ukedagene her da jeg begynte. Det er slåssing og knivstikking hele tiden. Vi merker at det er mer skytevåpen. Samtidig er det de som er ustabile og rusa som er farlige, og dem møter vi ganske ofte. Har de stikk- eller skytevåpen, så er det et tapsprosjekt med pepperbøsse og metallstang. Vi føler dette på kroppen, sier Naeem.

Ifølge Politiforum er det allerede i dag i snitt to bevæpninger per dag i Grønland politistasjons distrikt. Naeem ser for seg en ordning hvor de operative politibetjentene bærer våpen i beltet.

– Vi ønsker en mer «føre var»-holdning til bevæpning, sier han.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film