• Nye Nordpolen skole på Sandaker åpnes i august og skal på sikt bli en 1–10-skole. De 840 elevene må imidlertid dra et annet sted for å ha svømming.

    FOTO: Asplan Viak

Oslo bygger ingen nye skolebassenger

Oslo skal bruke 25 milliarder på 63 skoleprosjekter, men har ikke planlagt ett eneste nytt skolebasseng.

I løpet av de neste ti årene skal Oslos elevtall øke med 18.000. Derfor skal det bygges nytt, utvides og rehabiliteres. Men nye svømmebassenger er fullstendig fraværende i kommunens skoleplaner.

- Jeg synes det er trist, men det føyer seg inn i en neglisjering av svømmeopplæringen, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund.

Trenger 45 timer

Ifølge Eknes er kun halvparten av landets 10-åringer svømmedyktige. Forbundets eksperter mener man trenger 45 timer for å kunne lære seg å svømme. I Oslo er minstekravet 10 timer på 4. trinn.

- I en skoleinfrastruktur er det helt naturlig at man har opplæringsbasseng, spesielt når det er så store skoler som i Oslo. Men hadde man hatt mange nok svømmebassenger ellers, hadde det ikke vært fullt så ille.

Svømmepresidenten mener det er viktig at det ikke utvikles klasseskiller mellom de som kan og de som ikke kan svømme.

- Ikke minst i Oslo, som er i ferd med å bli så flerkulturell, er dette viktig. Det er de rikeste som sender barna på svømmekurs.

Vraket bad på Rommen

Rommen skole ble åpnet av kronprinsesse Mette-Marit høsten 2010. 770 elever kunne glede seg over flerbrukshall og kultursal, men svømmeanlegget ble vraket. Rektor Trond B. Karlsen sender i dag elevene på 4. trinn til Romsås bad.

Rektor forteller at nesten ingen kan svømme når de begynner på 4. trinn, og han skulle gjerne hatt eget basseng.

- Selvfølgelig. Da kunne vi brukt basseng mye mer. Nå er det rift om plassen, og du får bare de timene som er obligatorisk.

Viser til bademeldingen

Undervisningsbygg har i løpet av sin 10-årige historie ikke bygget et eneste nytt skolebasseng. Men de har rehabilitert mange, opplyser kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen.

Utdanningsetaten erkjenner at de ikke selv har planer om nye skolebassenger, men viser til byrådets varslede bademelding, som trolig legges frem neste år.

- Planlegging av badekapasitet vil skje der, og vi har gitt innspill til det arbeidet, sier avdelingsdirektør Harald Øvland.

- Betyr det at det planlegges basseng ved noen skoler?

- Det kan jeg ikke gå inn på nå.

Øvland innrømmer at det vil bli knapp kapasitet hvis det ikke bygges nytt.

Les også

Siste fra Nyheter

Oslos 16 skolebasseng

Linderud bad, Sogn bad, Lambertseter bad, Manglerud bad, Hauketo skole, Haukåsen skole, Høybråten skole, Majorstuen skole, Marienlyst skole, Møllergata skole, Oppsal/Vetland skole, Persbråten vgs., Ruseløkka skole, Rustad skole, Sinsen skole og Vestli skole.

Kilde: Undervisningsbygg.

 

Flere bilder

Det skal bygges helt ny 1–10 skole på Bjørnsletta med plass til ca. 790 elever, men det er ikke planer om skolebasseng her.

Det skal bygges helt ny 1–10-skole på Bjørnsletta med plass til ca. 790 elever, men det er ikke planer om skolebasseng her. FOTO: mro

Til skolestart 2012 skal den såkalte

Til skolestart 2012 skal den såkalte «Superkuben» settes opp på barneskolene Skøyen og Rødtvet. Kuben inneholder ikke basseng. Illustrasjonen viser skolen på Skøyen. FOTO: L2 Arkitekter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser