• Lommetyvene jobber ofte i grupper, og slår til der det er kø og trengsel - for eksempel når folk skal av og på tog og t-bane.

  FOTO: Politiet

 • Hvordan sikerer du deg?

  Ove Gørbitz (64)- Jeg har alltid verdisakene under kontroll i innerlommen. Aldri i baklommen, den er utrygg. Jeg har vært til sjøs og har lært meg å passe på sakene mine. Er du våken og har litt flaks, går det gjerne bra. Jeg har aldri vært utsatt for lommetyver.
 • Hvordan sikerer du deg?

  Mona Johansen (40)- Jeg har hatt mer flaks enn fortjent. Til tross for at jeg er ganske sløv og ofte går med åpen veske, har jeg aldri vært utsatt for lommetyver. Moren min har vært det og maser om at jeg må passe på. Jeg prøver å gjøre det når det er trangt og mye folk.
 • Hvordan sikerer du deg?

  Frode Tjøstolvsen (55)- Jeg er vokst opp i byen og er vant til å passe på. Jeg har gjerne kort og verdisaker fordelt i flere lommer. Nå har jeg lommeboken i baklommen, men jeg passer på. Når jeg går på bussen, putter jeg den i innerlommen. Ryggsekken er mest utsatt for tyver.
 • Hvordan sikerer du deg?

  Matilde Vevle Riise (19)
  - Jeg har lært på den harde måten; to ganger har jeg mistet lommeboken. Nå er det slutt på å legge den fra meg. Jeg har alltid den og andre verdisaker i vesken. Glidelåsen er alltid igjen og vendt inn mot kroppen. Det har gått bra i to år.

«Oslo er en honningkrukke for lommetyver»

Oslo har like mange lommetyverier som Berlin, en by med syv ganger så mange innbyggere.

Tips Ring: 02286 SMS / MMS: 2286 Anonymt / Kryptert: varsle

Har du blitt utsatt for dette? Del dine erfaringer i kommentarfeltet eller tips oss på e-post til 2286@aftenposten.no.

Kriminalstatistikken for 2011 forteller om 15.127 anmeldte lommetyverier i Berlin. I Oslo ble det i fjor anmeldt 14.962 lommetyverier, og oppklaringsprosenten er på 0,8 prosent.

Hovedstaden har hatt en eksplosiv vekst i antall lommetyverier. Antallet anmeldelser har steget hvert år de siste fem årene, viser politiets egne tall.

Les også

Jenteranere går til angrep på eldre kvinner

Ellen (88) ble frastjålet halskjede verdt 47.000 kroner da hun gikk tur på St. Hanshaugen.

- Den internasjonale jungeltelegrafen går på at Norges hovedstad er en honningkrukke for lommetyver med mye å stjele og liten risiko for å bli tatt. Vi vet samtidig at disse kriminelle nettverkene er godt orientert om vår satsing mot lommetyverier. Det eneste som kan snu den negative utviklingen, er at vi øker risikoen for å bli tatt, sier politioverbetjent Roar Kvassheim.

Men til tross for den kraftige økningen har Oslo-politiet først i år øremerkede politifolk til å bekjempe lommetyverier.

- Hvorfor er oppklaringsprosenten så lav?

- I de fleste saker som blir meldt til politiet, er det få spor. Ofrene har som regel dårlig eller ingen beskrivelse av gjerningspersonene. Tyvene er profesjonelle, spesialiserte og mobile. For å øke oppklaringsprosenten må vi ha en målrettet innsats fra spesialister på denne formen for kriminalitet. Dette har Oslo politidistrikt fått på plass nå ved etableringen av denne gruppen, sier Kvassheim.

 

Flere enn antatt

Kartleggingen de to siste månedene har gitt politiet mer informasjon om lommetyvene: De kommer til Norge og utfører tyverier, forsvinner så ut av landet igjen i noen måneder før de på nytt dukker opp i bygatene.

Politiet har ennå ikke noe sikkert anslag over antallet som opererer i Oslo, men sier de er langt flere enn politiet antok da de startet kartleggingen.

Les også

Kraftig økning i antall lommetyverier

Tre av fire lommetyverier i Norge begås i Oslo.

- Bandene opererer året rundt. Det er liten variasjon i antall lommetyverier fra måned til måned. Det er like god grunn til å ta forholdsregler nå på høsten som i mai. Mange av lommetyvene er yrkeskriminelle i nettverk som forflytter seg fra den ene europeiske storbyen til den andre. Alle i Oslo må ta sine forholdsregler, akkurat som vi gjør på reise til andre storbyer, sier Kvassheim.

I tillegg til lommetyvenes hyppige reisevirksomhet er tyvenes spesielle metoder et stort problem for politiet:

En eller flere i en gruppe distraherer offeret, den mest fingernemme utfører selve tyveriet, og en annen forsvinner med utbyttet.

Ofte har lommetyvene med seg en kjentmann som er her i lengre tid, mens de øvrige medlemmene hyppig byttes ut.

- Det er en stor utfordring for oss at de bare er her noen dager eller uker. Derfor må vi bli internasjonale, akkurat som lommetyvene. Vi knytter stadig flere kontakter over landegrensene. Spesielt mye kontakt har vi hatt med nordiske kolleger og politiet i Berlin, der de har en stor gruppe som jobber med dette, sier Kvassheim.

Berlin

Politiet i Berlin har siden 2005 hatt spesiell oppmerksomhet på lommetyver. 18 spanere jakter på lommetyver som opererer på busser, trikker, T-baner og travle steder som Bahnhof Zoo, Brandenburger Tor, Kurfürstendamm og Alexanderplatz.

Spanerne støttes av 20 betjenter som behandler og vurderer sakene som kommer inn; hvordan er de nyeste metodene, hvor slår lommetyvene til, og hvem er de?

Les også

Her forsøker tyvene å bruke Tommys Mac

Fire uker etter at Macen ble stjålet, sladret den på tyvene. Politiet har ikke ressurser til å følge opp saken.

- Mange mennesker går så tankeløst gjennom byen at deres oppførsel nesten må betraktes som en invitasjon til lommetyver, sier politiets lommetyvspesialist Ingo Przeradzki til avisen Berliner Morgenpost.

Tre av fire lommetyver som blir tatt, er utlendinger. For tiden har Berlin-politiet spesielt søkelys på tyver fra Romania, men tyver fra Tsjekkia, Bulgaria, Polen og Mellom-Amerika er også sterkt representert, ifølge Birgit Spier, sjefen for politiets lommetyverigruppe.

I Norge har innsatsgruppen pågrepet over 20 personer fra Polen, Romania og flere nordafrikanske land.

Spesielle tidspunkter

Halvparten av alle lommetyveriene skjer på helt spesielle tidspunkter:

Ettermiddagsrushet: Mellom klokken 15 og 18 fra mandag til og med lørdag skjer 20,4 prosent av alle lommetyverier i Oslo.

Lommetyvene opererer på holdeplasser for trikken, på T-banen, på togstasjonene, på Narvesen eller andre steder der det er sammenstimling av folk.

Utelivet: Fra midnatt til 06 natt til lørdag og søndag skjer 30 prosent av alle lommetyveriene.

Tyvene slår til mot overstadig berusede ofre, men alle er utsatt enten de står i kø til utesteder, oppholder seg inne på utesteder eller står i drosjekø.

- Hva er lommetyvenes favoritt?

- Det er avgjort iPhone, som er lett å stjele og lett å omsette. En god nummer to er lommeboken med bankkort. Bandene har egne spesialister på å ta pinkoden din når du bruker en kortautomat. Beskjeden går videre til bandens langfingrede som napper til seg lommeboken. Så tømmes kortet i minibanken, forklarer Kvassheim.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Tyverier på offentlig sted

Oslo har hovedtyngden av disse sakene på landsbasis.

I 2010 ble det anmeldt 10 000 lommetyverier i Oslo, i fjor 15 000, like mange som i Berlin.

Oppklaringsprosenten var i 2011 på 0,8 prosent.

De siste fem årene er det en økning på 79 prosent.

Oslo politidistrikt har nedsatt en gruppe som jobber ut fra at det er et visst omfang av organiserte lommetyverier.

Kilde: Politiets straffesakstall (Strasak)

Flere bilder

FOTO: Dan Petter Neegaard

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film