• På parkeringsplassen ved Tøyenparken i Oslo har kommunen satt opp tre utedoer til romfolket. Dette på tross av at byrådsleder Stian Berger Røsland flere ganger har sagt at kommunen ikke vil gjøre dette.

    FOTO: INGAR STORFJELL

Oslo kommune har gitt romfolket toaletter

Stikk i strid med hva byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland tidligere har sagt, har kommunen nå satt opp utedoer til romfolket som bor i Oslo sentrum.

Politiet og kommunen har i lang tid fått mange klager på avføring i byens uteområder som følge av at tilreisende medlemmer av romfolket ikke har noe sted å gå på do. En rekke hjelpeorganisasjoner og politikere i Oslo har krevd at kommunen tilbyr dem toaletter for å få bukt med problemet og også ivareta et minimum av menneskeverd for de fattige.

Byrådsleder Stian Berger Røsland har derimot vært sterkt imot et slikt tiltak.

Video

Ny stid om romleir

Grunneier Statsbygg vil fjerne romleiren fra Sognsvann. Foreningen Folk er folk kjemper for at Romfolket skal få bli.

 

- Utedoer tror jeg bare vil bidra til større problemer enn det vi har, og at vi får enda flere tilreisende, sa Røsland til Nettavisen i fjor.

Også i år har han en rekke ganger avvist at kommunen skal tilby toaletter til romfolk som sover ute i Oslo.

Satte opp doer likevel

Stikk i strid med byrådslederens ord, satte imidlertid kommunen for tre uker siden opp utedoer til romfolket både ved Tøyenparken og Vaterlandsparken i Oslo sentrum. I alt har de i dag seks doer til disposisjon som kommunen betaler for.

På spørsmål om hva som er årsaken til dette, svarer Røsland:

- Dette er noe Bymiljøetaten har ønsket for å se om det bidrar til å forbedre de hygieniske forholdene i disse områdene.

Video

- Jobben med romfolket er krevende

Politiet synes jobben med å bortvise rumenere fra gata er vanskelig. Nå vil de ha konkrete politiske tiltak.

 

De vil gjøre en evaluering av tiltaket målt opp mot ressursene etaten bruker på å holde parkene rene i dag - ressurser som har vært ganske betydelige. Vi ønsket ikke å overprøve denne faglige vurderingen med en ren politisk begrunnelse.

- Men dette er det stikk motsatte av hva du hele tiden har sagt? Du har også sagt at dette vil føre til at flere medlemmer av romfolket kommer til byen?

- Det jeg har uttalt meg om, er at vi ikke skal vedta å tilby toaletter, dusjer og overnattingssteder. Jeg har ikke et veldig sterkt syn på hvordan Bymiljøetaten faglig vurderer enkelttilfeller. Jeg synes det ville vært galt å overprøve dem i denne saken.

Tilbake på gaten

- Men jeg holder fast ved at byrådet ikke vil ha som politikk å gjøre tiltak knyttet til denne problemstillingen, sier Røsland.

Video

- Nå er jeg lei!

Grunneier på Årvoll, Vanessa Quintavalle, dyttet til NTBs videofotograf da journalistene begynte å stille spørsmål til romfolket.

 

For drøyt to uker siden måtte romene forlate tomten som privatpersonen Vanessa Quintavalle hadde tilbudt dem på Årvoll i Oslo. Ifølge politiinspektør Steen Dalgaard Nielsen, som har jobbet mye med det rumenske tiggermiljøet, er leirbeboerne tilbake på sine vante plasser på Vaterland og Tøyen - nettopp der hvor kommunen har satt opp toalettene.

Da Aftenposten besøkte parkeringsplassen ved Tøyenparken i går, var flere av romenes biler parkert der. Beboerne fra Årvoll-leiren utgjør imidlertid bare en del av det totale antallet romer som oppholder seg i Oslo. Ifølge politiet og organisasjonen Folk er folk har det hele tiden bodd mange medlemmer av romfolket på ulike steder i byen, også da leirene på Årvoll og ved Sofienberg kirke var tilgjengelig. Sognsvann har blant annet vært et populært sted.

Video

- Romfolket blir behandlet verre enn dyr

Foreningen Folk er folk er kritiske til hvordan romfolket blir behandlet i Norge.

 

Kommunen hevder at det bor så mange som 2000 medlemmer av romfolket i Oslo denne sommeren. Folk er folk bestrider dette og anslår at antallet er mellom 700 og 1000. Også Kirkens Bymisjon mener at kommunens tall er altfor høyt, forteller Kari Gran, leder av bymisjonens kafé, Møtestedet.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Romfolk-saken

  • 9. juli opprettet rundt 200 medlemmer av romfolket en leir ved Sofienberg kirke som en protest mot det de mener er systematisk trakassering fra politiets side.
  • En snau uke senere ba kirken dem om å reise, og romene ble da tilbudt en ny leir på Årvoll i Oslo av privatpersonene Vanessa Quintavalle.
  • Tomten var imidlertid allerede gjenstand for en bitter nabostrid, og naboene ble rasende over Quintavalles invitasjon.
  • 21. juli måtte romene forlate Årvoll etter press fra flere hold og er i dag tilbake på gaten i Oslo.
  • Nå har Oslo kommune gitt dem toaletter, stikk i strid med byrådets politikk.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film