• Politiet var på stedet og tok bilder, mens ISS, som jobber på oppdrag for Oslo kommune, opplyste at det ikke ville bli seende slik ut lenge.

    FOTO: Olav Eggesvik

  • Slik ser det ut i fotgjengerfeltet ved den russiske ambassaden i Oslo nå.

    FOTO: Olav Eggesvik

Regnbueprotest utenfor Russlands ambassade i Oslo

Fotgjengerfeltet utenfor den russiske ambassaden i Oslo har fått en smak av regnbuen.

De ellers så hvite sebrastripene utenfor ambassaden på Skillebekk er malt i regnbuens farger – en form for protest som først dukket opp i Stockholm tidligere i måneden. Og flere har allerede fått med seg endringen  – det var hektisk Instagram- og Facebook-aktivitet blant de forbipasserende. Bildet spres nå i sosiale medier.

«I dag er det en fryd å jobbe ved siden av den russiske ambassaden!» skriver Marte Ericsson Ryste, redaksjonssjefen i Store norske leksikon på sin Facebook-side.

- Regnbueflagget var ikke der i går, så dette er trolig gjort i natt, sier Ryste til Osloby.

Regnbueflagget – også kalt fredsflagget eller homo-flagget – er det verdenskjente symbolet på LHBT-bevegelsens kamp for homofiles rettigheter og frihet til selv å definere sin identitet og kjærlighet.

Leder Line Halvorsrud i Skeiv ungdom vet ikke hvem som står bak markeringen i Oslo.

- Men jeg setter pris på at folk engasjerer seg og står opp mot urett, sier hun til Osloby.

Politi og mannskaper fra ISS kom til stedet i morgentimene i dag, og ISS opplyser at fotgjengerfeltet vil igjen bli hvitt i løpet av dagen.

Homofiendtlige lover

Russland har fått kraftig kritikk etter at landets nasjonalforsamling i sommer vedtok flere homo-fiendtlige lover. I juni ble det først forbudt å komme med «positiv omtale» av homofili overfor mindreårige, og senere ble det også vedtatt at homofile par ikke skal få adoptere barn.

En rekke privatpersoner og organisasjoner som arbeider for homofiles rettigheter er blitt rettsforfulgt og dømt for «homoseksuell propaganda». Russland har også advart idrettsutøvere og tilskuere under vinterens OL i Sotsji mot å bryte de nye lovene.

Tilskuere som viser en «utradisjonell relasjon» i nærheten av mindreårige, eller har symboler som regnbueflagg, kan straffes med fengsel i 15 dager eller bli utvist fra landet.

Les også

Siste fra Nyheter

Kart

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser