• Etter en omskiftende dag var Eugenia Golea i kveld tilbake der dagen begynte, i leiren innenfor Riksarkivet på Sognsvann

    FOTO: Jan T. Espedal

  • Med alle sine eiendeler i en sekk er Eugenia tilbake til teltleiren i skogen.
  • Trekkspillet var tilbake i skogen i går kveld, men det måtte hvile til leiren som ble revet tidligere på dagen, var gjenreist.

    FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN

  • På parkeringsplassen på Sognsvann var det utdeliing av nye telt.

Romfolk anmelder kommunen

- Jeg ble skremt, sier Eugenia Golea mens hun vakler under vekten av sine eiendeler som ligger i en stor plastsekk.

I 18.30-tiden fredag gikk et stille tog fra parkeringsplassen ved Sognsvann og inn i skogen. Det var 30-40 romfolk som gjorde comeback.

Målet for det stille toget var leirplassen noen få hundre meter inn i skogen hvor de tidligere på dagen var jaget av Bymiljøetatens folk.

Politisak

- Vi har rapportert de ansvarlige til politiet, sier tolken Mihai Negrea.

Les også

Romleir ved Sognsvann ble fjernet med anleggsmaskiner

Bymiljøetaten har ansvar innenfor markagrensa, Statsbygg utenfor.

De andre i toget sier lite, men smiler til Oslobys utsendte og later til å være lykkelige over å få komme tilbake til leirstedet sitt. Til tross for at det er et yrende insektliv det er. Myggen er aggressiv denne sommerkvelden ved bekken i den skyggefulle skogen.

- Viktig å sove om natten

- Det er sånn det er. Vi er fornøyde hvis vi får sove om natten, da kan vi tigge eller samle falsker hele dagen uten å sove. Det er det viktigste, sier Negrea.

Men om de fremstår blide og fornøyde, skal du ikke grave dypt for å få frem misnøyen med  kommunens fremgangsmåte.

- Jeg ble skremt da de kom med maskiner og begynte å fjerne tingene våre, sier Eugenia Golea, som var blant de heldige som klarte å gjemme madrassen sin for kommunens ryddemannskaper.

Les også

Romfolk får bo ved Sognsvann

Oslo byfogdembete har besluttet at romfolk som har satt opp teltleir ved Sognsvann, ikke skal fjernes. Statsbygg har ikke avgjort om saken skal ankes.

Nye telt

- Først kom dommen som sa at vi hadde lov til å bo her. Noen timer senere kom politiet og sa at vi hadde to timer på oss til å komme oss vekk. Ti minutter senere kom renholdere og begynte å fjerne sakene vår. De som var her, løp og gjemte så mye de klarte ute i skogen, forteller Negrea, mens han deler ut nye telt som Folk er Folk har kjøpt inn i løpet av dagen som erstatning for de Bymiljøetaten tok i morges.

Les også

Brukte millioner på å rydde etter romfolk

I fjor brukte Oslo kommune 3,8 millioner kroner på å rydde etter bostedsløse. SV foreslår å bruke pengene på å gi folk seng og dusj.

Første stikk

Den foreløpige enden på visa er at situasjonen innenfor Riksarkivet i kveld er som den var i morges - romfolket er på plass. Hvis det er mulig å snakke om vinnere i denne evige striden mellom Oslo kommune og romfolket, så var det romfolket som tok dagens stikk. I natt kan de sove i sine nye telt i forvissing om at de har retten på sin side.

 

Osloby har ikke fått kontakt med Bymiljøetaten i kveld

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

Romfolk vil fortsette å bo på Sognsvann

Statsbygg har varslet romfolket på Sognsvann om at de vil bli begjært tvangsflyttet, trass i at de fikk medhold hos byfogden.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

  • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

    Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.

Siste film