• Berit Irene Bredtun er en av naboene som reagerer på at romfolket skal flytte til en tomt som nærmest er et steinbrudd.

  FOTO: PAAL AUDESTAD

 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

 • Paal Audestad
 • FOTO: Paal Audestad

 • FOTO: Paal Audestad

Romfolk flytter rett inn i nabokrangel på Årvoll

ÅRVOLL(Aftenposten.no) Tomten som romfolket i Oslo lørdag er i ferd med å flytte til, er samme sted som et omstridt ridesenter skulle bygges. Lokalpolitikere og naboer reagerer.

Mange naboer har tidligere engasjert seg sterkt mot planene om ridesenter. Selve prosjektet er til salgs på finn.no.

Firmaet Årvoll eiendom kjøpte tomten i 2003. En av firmaets eiere er mangemillionær og entrepenør Albert K. Hæhre, som de siste årene har tatt ut 90.000 kubikkmeter med stein, til en verdi av flere millioner, fra tomten.

Aftenposten.nos reporter på stedet forteller om en campingplass som egner seg dårlig for camping. Romfolket forsøker å sette opp telt, men har problemer fordi bakken er hard. Det er mange sølepytter i området, og det er få steder der bakken er flat nok til å være egnet for telting.

Video

- Romfolket blir behandlet verre enn dyr

Foreningen Folk er folk er kritiske til hvordan romfolket blir behandlet i Norge.

 

Omtrent klokken 13 kom mange biler med romfolk kjørende i en kolonne fra Sofienbergparken og opp til Årvoll.

Aftenpostens fotograf på stedet melder at omtrent 10-15 biler er kommet opp til tomten og at de er i gang med å sette opp en leir. Det er også flere tilskuere som følger nysgjerrig med.

Ifølge nrk.no sier flere naboer at de vurderer å lenke seg sammen i protest.

Uenige naboer

Det har vært en jevn strøm av folk som kommer for å se på leiren, både naboer og andre. Nabo Lise Lunde sier til NTB at hun ble ganske matt da hun hørte at de skulle flytte dit:

- Vi synes dette er helt forferdelig.

Nabo Eva Olsvold Sundar er ikke så negativ.

 Jeg forstår at det er en uholdbar situasjonen, men man kan ikke bare drive romfolket fra sted til sted. Hvis romfolket synes det er okay å være her en periode, så kan ikke jeg forstå hvorfor det skal være så problematisk, sier hun til NTB.

- Superpek

Tomten ser nærmest ut som et steinbrudd i dag og nå reagerer igjen naboer og lokalpolitikere på det som skjer med tomten. Romfolk er invitert til å bo der av Vanessa Quintaville, som er deleier av tomten.

- Dette er et superpek. Det å invitere 200 fra romfolket til å lage leir overgår all fantasi, sier en av naboene, Berit Irene Bredtun, tidligere aktiv i en aksjonsgruppe mot ridesenteret, til Aftenposten.no.

Les også

Allerede i 2003 ble planene om et stort ridesenter ved Grefsenkleiva på Årvoll lansert. Et politisk flertall ga Albert K. Hæhre tillatelse til å sprenge ut titusenvis av kubikk med stein. Nå er steinen tatt ut og ridesenter­prosjektet lagt ut for salg på finn.no.

Søkte om å få bygge ridesenter, sprengte og solgte stein i stedet

Oslo-politikere er skuffet og føler seg lurt.

Hun stiller spørsmål ved om vedkommende som har invitert romfolket til tomten, har tillatelse til å disponere den på denne måten.

- Hva er så ille med at romfolket kommer dit?

- Jeg synes ikke det er ille. Jeg synes det er ille at romfolket skal bo der uten vann og kloakk, sier Bredtun.

- Ikke tilfredstillende

Heller ikke de folkevalgte er særlig fornøyd.

- Det er ikke tilfredsstillende i det hele tatt, sier Steinar Arnesen (Ap), leder av Bydelsutvalget i Bjerke bydel.

- Hvorfor ikke?

Video

Fortviler over rumener-leir

Rundt 200 rumenere slo mandag leir utenfor Sofienberg kirke i Oslo.

 

- For det første flytter man problematikken ut på bydelsnivå. Dette er et problem som må løses på overordnet nivå. Og så flytter de inn i et steinbrudd midt i et boligområde.

Arnesen har fått telefoner fra mange naboer. Noen av dem mistenker at det som nå skjer kan være en «takk for sist» fra tomtens eiere.

Aftenposten har fredag og lørdag gjort gjentatte, men forgjeves, forsøk på å komme i kontakt med eiere og ledelse i Årvoll Eiendom.

Politiet: - Kommunens ansvar

På spørsmål fra Aftenposten.no om politiet vil foreta seg noe, svarer innsatsleder Rune Instebø at det er en sak for kommunen.

- Dette er en sak mellom grunneieren, de som camper her og kommunen.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kart

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film