• Folk er folk hevder beboerne i romleiren ved Sognsvann har flyttet vekk fra turstier og dyretråkk for å tilpasse seg grunneier. Men det står fortsatt 20–30 telt igjen.

  FOTO: Espen Hofoss

 • Klesvask

  FOTO: Espen Hofoss

 • Folk er folk har delt ut telt til mange av beboerne som nå kan bli jaget.

  FOTO: Espen Hofoss

 • En papp-plate er lagt ut som provisorisk seng

  FOTO: Espen Hofoss

 • FOTO: Espen Hofoss

 • Kleshenger

  FOTO: Espen Hofoss

 • FOTO: Espen Hofoss

Romfolk nekter å forlate Sognsvann

Etter tre runder i retten er det fortsatt leirer i skogen sørvest for Sognsvann.

En ødelagt barneseng full av klær, søppel, brukte damebind og en jerngryte full av råtten mat. Det er noe av det første som møter turgåere som tar av fra grusveien til Ullevålseter sørvest for Sognsvann.

Siden romleirene her ble etablert i fjor sommer har grunneier Statsbygg gått flere rettsrunder for å få ryddet området. De vant frem i fjor høst. Oppryddingen den gang kostet 350.000 kroner. I vår ble en ny leir etablert, men Statsbygg fikk ikke medhold i at de kunne bruke kjennelsen fra høsten 2012 til å rydde leiren på nytt.

Video

Fant en mengde stjålne sykler

Under oppryddingen på Sognsvann har Bymiljøetaten funnet store mengder tyvegods.

 

Folk er folk anker

Dermed måtte en ny «begjæring om fravikelse» leveres. I forrige uke vant Statsbygg frem hos Oslo Byfogd, som mener leirene er for nær bebyggelse, og til skade og ulempe. Foreningen Folk er folk har nå anket avgjørelsen på vegne av romfolket som bor i skogen.

- Vår oppfattelse er at lovforståelsen i de tre domsavgjørelsene er så sprikende at jusen er fullstendig i det blå. Derfor har vi rådet beboerne til å bli på Sognsvann og anke dommen, sier Bjønnulv Evenrud.

Han mener romfolk ikke har noe annet valg enn å campe i skogen.

- Etter vår erfaring skjer det stadig at politiet oppfordrer romfolk som sover i sentrum om å dra til Sognsvann. Samtidig gjør den statlige etaten Statsbygg alt de kan for å jage dem derfra. Det er en menneskelig situasjon som er uverdig for samfunnet.

Vil være i fred

«Kaster fattigfolks eiendeler som om det var søppel»  Folk er folk har invitert pressen til en symbolsk markering med grillmat, bannere og levende musikk ved Sognsvann fredag kl. 11.

I en pressemelding hevder Folk er folk at de fleste teltene tirsdag ble flyttet lenger inn i skogen, ute av syne for turvei.

- På denne måten ønsker romfolk ved Sognsvann både å tilpasse seg grunneier og den foreløpige dommen, og samtidig stå på kravene. De ønsker å innrette seg, og ønsker bare fred og ro, skriver Folk er Folk i pressemeldingen.

Da Aftenposten besøkte området torsdag, var det fortsatt 25–30 telt i leiren nærmest Sognsvann. Søppel, matrester, batterier, knust glass og diverse andre gjenstander lå strødd på skogbunnen.

Må bare vente

Tilsvarende leirer på kommunens område ved Sognsvann er blitt ryddet av Bymiljøetaten to ganger i sommer. I siste aksjon, som fant sted forrige uke, ble det fjernet ti tonn skrot og eiendeler – blant annet 550 kilo bilbatterier og 75 sykler.

Det er ennå ikke satt noen dato for når leiren på Statsbyggs område skal ryddes. Folk er folk har bedt om at leiren får stå frem til anken er behandlet i tingretten. Om de vinner frem med dette ønsket blir trolig avgjort neste uke.

- Foreløpig er det ikke mye vi kan gjøre. Vi vil ha et solid rettslig grunnlag for det vi gjør, og må forholde oss til at vi er i et rettssystem der alle har muligheter til å få vurdert sin sak i flere rettsinstanser, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

 • Habanero: En sterk opplevelse

  123456

  Habanero var blant de første restaurantene som utvidet vår horisont innen latinamerikansk mat. Hvordan klarer den seg i dag?

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film