• Frelsesarmeen er nødt til å hjelpe oss. Vi har ingen steder å sove, sier Madelina Erciu (24) (til venstre). En rekke romfolk søkte mandag kveld tilflukt hos Frelsesarmeen i Urtegata 16.

    FOTO: ESPEN HOFOSS

Romfolk truet med å okkupere Frelsesarmeen

Romfolket som ble jaget fra Sognsvann mandag morgen, søkte tilflukt i Frelsesarmeens lokaler i Urtegata.

Mandag morgen ble rundt 100 romfolk vist bort fra leiren de har etablert på Sognsvann.

Mange av beboerne fra Sognsvann søkte mandag ettermiddag tilflukt hos Frelsesarmeen i Urtegata. Her er det etablert et kveldstilbud der romfolk kan få dusje, barbere seg og få et gratis måltid.

Krever nødhjelp

Da Osloby.no besøkte Urtegata i mandag ettermiddag, hevdet de besøkende at de kom til å bli værende i lokalene til de fikk et sted å overnatte.

Les også

«Ikke alle har fått med seg sakene sine»

Like etter klokken 9 i morges startet arbeidet med å rydde romleiren på Sognsvann.

- Vi har ikke noe valg. Det regner og er kaldt. Vi har ingen steder å bo. De er nødt til hjelpe oss. Sier Madelina Erciu (24). Hun har vært i Norge 1,5 måned og er blant dem som ble jaget vekk fra Sognsvann mandag morgen. 

- Jeg forstår ikke hvorfor folk er så redde for oss. Vi er mennesker, ikke hunder. Vi har sjel og hjerte vi også, sier Erciu.

Kalde nordmenn

Da Frelsesarmeen stengte dørene klokken 19, valgte likevel samtlige å ta med seg sine eiendeler å gå. En del bega seg til fots ned mot Grønland med tunge plastsekker over skuldrene. Andre kjørte avgårde i varebiler.

- Det gikk veldig greit. Vi har et signal der vi slukker lysene før vi stenger. Jeg fryktet vi måtte bruke tvang, siden mange sa de ikke ville forlate lokalet, sier Mijøarbeider Geir Olav Nybo til Osloby.no.

Cionstatin Icoce har bodd i skogen ved Sognsvann i 3,5 måneder. Han forstår ikke hvorfor de blir jaget vekk nå når vinteren står for døren.

Les også

Medlemmer av romfolket fikk eksperthjelp til å okkupere hus

Teltleiren på Sognsvann flyttet søndag kveld inn i forlatte hus på Bredtvet i Oslo. «Profesjonelle» husokkupanter skulle hjelpe til med å holde politiet unna, men etter én natt ble de kastet ut.

- Noen nordmenn hjelper oss, men de fleste er kalde og avvisende, sier Icoce. Han har er i Norge med kona, som venter barn om 6 måneder.

- Har du noen gang vurdert å gi opp og reise et annet sted?

- Det er de samme over alt. De jager oss fordi vi er sigøynere. Jeg sier ikke at alle sigøynere som kommer hit er snille, men man kan ikke dømme alle likt fordi noen begår forbrytelser, sier Icoce.

- Vi forventer mer

På ett tidspunkt i ettermiddag var det rundt 50-60 romfolk i Frelsesarmeens lokaler i Urtegata.

Les også

Anmelder politiet for å nekte dem å sove i egen bil

- De dunker på vinduene og sier «no camping» og «go to Romania».

Madelina Ericu hadde håpet at Frelsesarmeen ville gjøre noe med den akutte situasjonen.

- Her tilbyr de sandwich og en dusj. Men mat kan vi få når vi tigger på gaten. Her forventer vi mer. De får penger av myndighetene for å hjelpe folk i nød, og vi har kommet hit fordi vi er fattige. Sandwich og dusj er ikke nok, sier Erciu.

- Vi har forsøkt å komme i kontakt med en leder fra Frelsesarmeen, men ingen av dem ville møte oss. De bryr seg ikke, hevder Erciu.

Stenger dørene

Knut Haugsvær i Frelsesarmeen sier de ikke kommer til å tilby ekstraordinære tiltak, selv om leiren på Sognsvann nå er ryddet.

Les også

Romfolket frykter bilnekt

Romfolket som demonstrerte foran Stortinget i dag, frykter politiets nye forslag om å gjøre det ulovlig å campe i bil.

- Vi har bygget opp tilbudet til romfolk over flere år og har hatt dialog med politiet om situasjonen som er oppstått. Vi kommer ikke til å utvide våre åpningstider, sier Haugsvær, som er leder for rusomsorgen i Frelsesarmeen.

- Vi har god dialog med romfolket. De er glade for tilbudet. I løpet av de årene vi har hatt et hjelpetilbud for gruppen, har vi aldri opplevd noe tull og tøys, sier Haugsvær.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser