• Anne Løken og datteren Runi (21) fikk i januar telefon med beskjed om at noen hadde brutt seg inn til dem via balkongdøren. De er fornøyd med at politiet til slutt tok tyvene og at forsikringsselskapet reparerte og dekket skadene. Firbente Zevs er nokså uberørt av det som skjedde.

    FOTO: Torunn Brånå

Rumenere topper tyveristatistikken i Oslo

I fjor pågrep politiet 350 rumenske borgere for innbrudd og tyverier. Hittil i år har det nesten vært en dobling.

Leiligheten til Anne og Runi Løken var et av 21 steder de fire tyvene rakk å tømme for verdier. Heldigvis var ingen hjemme da tyvene slo til .

- Vi skulle få pusset opp badet vårt og flyttet inn på pensjonat. Et par dager før vi skulle flytte tilbake, ble jeg ringt opp av arbeidslederen. Han fortalte at noen hadde brutt seg inn i leiligheten via balkongdøren, forteller Anne Løken.

Les også

Åtte rumenere fengslet etter flere eldreran i Oslo

- Hele Østlandet har vært plaget av disse gulltyvene.

- Da jeg kom inn i leiligheten, så jeg at alt var revet ut av skapet i gangen. Klærne lå på støvet og betongklumper som vi hadde i gangen på grunn av oppussingen. Tyvene hadde forsynt seg av smykker, PC, kamera og en spillmaskin. TV-en i stuen sto der urørt. De gikk etter lett omsettelige ting som kunne fraktes enkelt, sier hun.

- Heldigvis hadde jeg overført de fleste bildene til PC-en. Det var verre med smykkene. Noen av dem hadde jeg fått til dåpen, forteller datteren Runi Løken.

Video

- Jobben med romfolket er krevende

Politiet synes jobben med å bortvise rumenere fra gata er vanskelig. Nå vil de ha konkrete politiske tiltak.

I begynnelsen av september ble fire rumenere dømt for dette innbruddet. Ifølge Oslo tingrett hadde de begått 21 innbrudd i hovedstaden. Tyvene endte opp bak lås og slå i tre år og to måneder, mens en fjerdemann ble dømt til tre år og seks måneders fengsel.

- Mitt syn på rumenerne er ikke endret på grunn av denne saken. Det er trist at noen av dem ødelegger ryktet til sine landsmenn. Det er viktig å kaste ut alle som blir dømt for slikt, sier Løken.

Mange utvist

Les også

De fire som ble tatt og dømt i september, er langt fra de eneste kriminelle med pass fra Romania. Politiet i Oslo har hittil i år pågrepet 626 rumenske statsborgere for vinningskriminalitet. Hvis det fortsetter i samme tempo, vil politiet ha stoppet over 800 rumenere for denne typen lovbrudd i 2012. Til sammenligning ble det i hele fjor tatt 350 rumenske borgere. De fleste blir pågrepet for lommetyverier, tyverier fra butikk og innbrudd.

- Det er dessverre slik at flere av dem som er pågrepet, også er utvist tidligere. Noen er til og med utvist to og tre ganger, men kommer stadig tilbake for å begå ny kriminalitet, sier Geir Ellefsen, leder for politiavsnittet som jobber målrettet mot mobile vinningskriminelle i Oslo.

- Dette har politiet påpekt flere ganger, og mange politikere fremhever at problemet skal tas opp, men lite har skjedd så langt, sier Ellefsen videre, og påpeker at det er Oslos borgere som må "betale" for dagens svært liberale ordning, ved at kriminelle som ulovlig kommer tilbake, atter kan utsette byens borgere for lommetyverier og boliginnbrudd.

- Mange er romfolk

Les også

Norsk Resirk har anmeldt ni innbrudd den siste måneden. Natt til lørdag og mandag forsøkte flasketyver seg igjen. – Siden torsdag har vi hatt stasjonærvakter på området som har stanset folk på vei inn og tilkalt politiet, sier direktør for logistikk og drift i Resirk, Sten Nerland.

Fortviler over nye flasketyverier

De siste ukene har enda flere rumenere blitt pågrepet i forsøk på å stjele tomflasker fra Resirk på Alnabru.

Hittil i år er 24 rumenere utvist fra Norge på grunn av kriminalitet. Akkurat nå sitter 18 i varetekt. De som blir utvist og kommer tilbake, kan regne med fengsel i 30 dager hvis de blir tatt (vanlig rettspraksis).

- Det bør innføres mye strengere minimumsstraff for dette, er den klare beskjeden fra politioverbetjenten. Han bekrefter at en god del av de rumenske borgerne som blir pågrepet er romfolk.

- Selv om vi ikke registrerer etnisitet på de pågrepne, kommer dette frem i avhørene. Når det gjelder smykketyverier mot eldre kvinner, har vi pågrepet seks kvinner for dette. Samtlige tilhører romfolket, sier Ellefsen.

Han synes det er trist at det er rumenske kriminelle som skal ødelegge ryktet til rumenske borgere, og påpeker at det gjelder ikke å skjære alle over en kam.

Video

- Romfolket blir behandlet verre enn dyr

Foreningen Folk er folk er kritiske til hvordan romfolket blir behandlet i Norge.

Ønsker nytt lovverk

Gruppen som jobber mot mobile vinningskriminelle har siden oppstart i 2009 klart å redusere boliginnbrudd i Oslo med 57 prosent, men Ellefsen påpeker at politiet alene ikke vil klare å stoppe mengden av utenlandske kriminelle som kommer til Oslo.

- Politiet er avhengig av at lovverket forandres og oppdateres til dagens utfordringer. For at vi skal lykkes, må politikerne komme på banen, understreker Ellefsen.

Han påpeker også at lave straffer og "gode" fengsler i Norge ikke er avskrekkende nok til å holde de kriminelle unna.

Les også

Siste fra Nyheter

Utlendinger tatt for vinningskrim i Oslo

Fra land       Hittil i 2012      Hele 2011    

Romania:     626                    350

Polen:          109                    130

Algerie:         62                     138

Litauen:        46                      49

Albania:        20                      12

Chile:            14                      13

Flere bilder

Politioverbetjent Geir Ellefsen og gruppen hans har aldri pågrepet så mange rumenere for vinningskriminalitet som i år. Hittil i år har det nesten vært en dobling sammenlignet med hele 2011..

Politioverbetjent Geir Ellefsen og gruppen hans har aldri pågrepet så mange rumenere for vinningskriminalitet som i år. Hittil i år har det nesten vært en dobling sammenlignet med hele 2011.. FOTO: Riaz Wasim

Her er noe av tyvegodset politiet har sporet opp etter innbruddene i Oslo-området.

Her er noe av tyvegodset politiet har sporet opp etter innbruddene i Oslo-området. FOTO: POLITIET

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser