• Kontrollørene skal vise stor grad av skjønn, lovet Ruter etter at selskapet ble dømt i Forliksrådet, men det er ikke hva alle passasjerer opplever.

  FOTO: Knut Snare

 • Her kan du validere reisekortet ditt, men pass på at forrige månedskort er utløpt før du prøver å starte et nytt.

  FOTO: May Andrine Gran

 • På slike kort må du passe på at nytt månedskort blir aktivert etter at forrige er utløpt, hvis ikke så blir ikke den nye billetten startet.

  FOTO: Rolf Øhman

Ruter gir gebyr til passasjerer som har prøvd å betale

De har kjøpt billett, og de har prøvd å validere den. Det erkjenner Ruter. Likevel får de gebyr for å snike.

Ruter lovet å vise «stort skjønn» for dem som rammes av selskapets månedskortfelle. Passasjerer opplever det motsatte.

Månedskortfellen er slik: En passasjer fornyer månedskortet sitt før det forrige er gått ut. Kortet blir forsøkt validert, men Ruters billettsystem har en svært spesiell hake ved seg. Den innebærer at valideringen av det nye månedskortet ikke blir registrert hvis det forrige månedskortet fortsatt er gyldig.

Dermed reiser passasjerer på trikker, T-bane og busser uten å ha betalt billett, og samtidig helt uten å vite at de ikke har betalt.

Ruter tapte i Forliksrådet

En av dem som ble tatt for akkurat slik ufrivillig sniking, er en 26 år gammel kvinne. Hun nektet å betale gebyret, og saken endte opp i Forliksrådet, som Aftenposten omtalte tidligere denne måneden. Ruter nektet å godta megling i saken, og forlangte dom.

Det fikk de, men neppe slik de hadde forestilt seg.

Les også

Student tatt for sniking og kastet av trikken, men knuste Ruter i retten

To ganger ble den kvinnelige studenten (26) tatt for sniking og kastet av trikk og T-bane. Hun nektet å betale gebyrene, og vant til slutt en knusende seier.

For i Forliksrådet måtte Ruter erkjenne at deres systemer viste at kvinnen hadde kjøpt nytt månedskort, og at hun hadde forsøkt å validere det. Billetten ble likevel ikke validert ettersom det forrige månedskortet ikke var utløpt.

Hun hadde altså gått i Ruters månedskortfelle.

Dette var ett av to gebyrer hun hadde fått, og begge ble behandlet i Forliksrådet. Hun vant på begge punkter.

Kan ikke forvente mer av kunden

Forliksrådet uttalte at «Retten finner at klagemotparten har gjort hva som med rimelighet kan forventes av en bruker av Ruters tjenester».

Les også

Varslede storkontroller, billettkontroller og holdningskampanjer brukes for å prøve å redusere antall reisende som sniker. Vi ser også at informasjonskampanjer er viktig, og da særlig med tanke på dem som ikke leser av reisekortet ofte nok. Kampanjene der vi oppfordrer folk til å lese av reisekortet er for at flere skal ha gyldig billett, noe som er i den reisendes egeninteresse, understreker Ruters pressetalsperson Sofie Bruun.

Forelskelse og døde skilpadder

Her er billettkontrollørenes favoritt-bortforklaringer.

Kollektivselskapet lovet etterpå å vise «stort skjønn» overfor passasjerer som går i Ruters billettfelle. Men det mener ikke passasjerene at selskapet gjør. Flere har tatt kontakt med Aftenposten og forteller akkurat den samme historien som 26-åringen opplevde.

Enkelte av dem har også sendt e-poster til Ruter med klager. Svarene fra Ruter dokumenterer at selskapet er klar over at passasjerene har forsøkt å betale.

- Sjokkerende

I en av disse skriver Ruter:

«Vi kan se at du hadde billett i kortet som var gyldig til 8/2 klokken 18.12. Ny billett ble kjøpt 8/2 kl. 08.41, og kortet ble lest av 8/2 kl. 08.44. Du hadde da allerede en gyldig billett og den nye billetten ble ikke aktivert. Gebyret opprettholdes med ny betalingsfrist 04.04.2013.»

- Det er en sånn behandling av mennesker som er helt sjokkerende, sier kvinnen (50) som fikk dette svaret. Hun klaget på et gebyr som hennes datter har fått.

Les også

Nå får du måneds- kort på mobilen

Men du bør huske å lade telefonen.

Hun ønsker ikke å ha bilde og navn i avisen, men mener Ruter helt klart bryter løftene de ga etter dommen i Forliksrådet om å vise skjønn.

- I vårt tilfelle viser de ikke skjønn. Saken er helt identisk med den saken de tapte i Forliksrådet. Når de ikke viser skjønn i vår sak, hvilke saker viser de skjønn i da? Det er bare noe de sier. De viser ikke skjønn, sier kvinnen.

Hadde kvittering

Hun ga seg ikke da Ruter avslo klagen, og prøvde å ringe selskapet.

- Jeg ble helt fortvilet, de ville ikke snakke med meg. De vil ikke ha kontakt med folk.

Det er forferdelig at de kan behandle folk på den måten med en sånn arroganse, sier hun.

En annen kvinne har helt tilsvarende historie. Hennes datter hadde til og med tatt med seg kvitteringen hun fikk da hun kjøpte nytt månedskort, men fikk likevel gebyr fordi det var noe feil ved valideringen.

Hun sier hun opplever Ruter som svært uhøflig, og forteller at de ikke svarer på henvendelser.

Aftenposten har stilt Ruter følgende spørsmål: Hvorfor frafaller dere ikke gebyr når dere i egne systemer kan se at passasjeren har forsøkt å aktivere månedskortet?

Ruter ville svare på e-post:

«Ruter vurderer hver sak skjønnsmessig. Hver enkelt kunde som mener at det er ilagt gebyr på feilaktig grunnlag oppfordres til å kontakte Ruters kundesenter og få sin henvendelse individuelt vurdert og behandlet.

Vi har hatt en rekke informasjonskampanjer for å lære opp kundene de siste to-tre årene. Vi mener at det er informert godt og lenge om viktigheten av at ny gyldig billett ikke kan igangsettes før den gamle er gått ut på dato og klokkeslett. Det er ikke automatikk i at ny billett starter automatisk når den gamle går ut. Ny billett lastes kun ned i reisekortet, men den aktiveres ikke før kortet leses av på nytt etter at den gamle billetten er gått ut og ny billett er lastet ned og da kan starte.

Det kan ikke være rimelig at enkelte kunder blir kontrollert med et reisekort hvor ny billett er lastet ned, men ikke har igangsatt billetten. Kunden kan dermed ha reist i flere dager/uker med ugyldig billett. Ruter er opptatt av inntektssikring og selv om vi utviser et stort skjønn ved billettkontroller, kan det ikke være slik at et reisekort som ikke er aktivert over en lengre periode ikke skal ilegges gebyr. Utover det finner ikke vi det riktig å drive individuell saksbehandling via pressen.»

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

 • Her er høydepunktene fra teaterhøsten

  Familiemusikalen Mary Poppins og Leonard Cohen-hyllest er blant høstens musikalske teaterpremierer på Oslo-scenene. Og på Operaens hovedscene debuterer komikeren Atle Antonsen som Papageno i Tryllefløyten.

Siste film