Sats på badeferie i Indre Oslofjord

Gjør som Magnus, Christian og Håkon. Ta et par fridager i et gammelt båtnaust eller i en fyrvokterbolig. Oslofjorden Friluftsråd har nå ni utleiehytter langs Oslofjorden. Men skynd deg å bestille. Det er kamp om sengene.

Shabby chic er in. Lei en kysthytte og finn roen med enkle faciliteter: utedo, brønnvann, malte køyesenger, kaffekjele og kjøkkenbord med rutete duk. Det gjorde 39 elever fra Drøbak skole nylig. - Det er gøy at vi kan være ute, men det er dårlig at vi måtte legge oss så tidlig. Men det er kult å være her og slippe å skrive på skolen, sier Christian Glenne og styrter i retning bryggen for å ta en dukkert i det kalde vannet.To sjetteklasser fra Drøbak skole har inntatt Rommen og Veslestua - to av kysthyttene til Oslofjordens Friluftsråd (OF) for et par dager. De har badet, grillet pølser, fanget krabber, sanket snegler. Krabbene gikk ned på høykant. Sneglene var for de tøffeste. OF har nå ni gamle båtnaust, fyrvokterboliger og kysthytter klare for innrykk av familier, vennegjenger, skoleklasser og andre grupper. Hyttene kan leies av alle - også de som ikke er medlem av OF. Den første kysthytta sto klar i 1997. Arbeidet med å skaffe kysthytter pågår kontinuerlig. Neste sommer regner Oslo Friluftsråd med å åpne enda en kysthytte for deg og meg. Den gamle fyrstasjonen "Søndre Langåra tåkeklokke" pusses opp nå. Bente Godheim Eikaas, prosjektleder i OF, regner med å ha hytta utleieklar til neste sommer. - Vi har flere hytter på hånden. Vi vurderer hytter både på Hovedøya, Gressholmen, Husbergøya og på Kjeholmen i Bærum, sier Godheim Eikaas.Ideen er å sette i stand hus som ikke lenger tjener opprinnelige formål, og som gjerne har en kystkulturhistorie bak seg. Hyttene skal etter hvert ligge så tett at man kan ro mellom dem. Hyttene skal ha en enkel standard og skal beholde mest mulig av det gamle.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

SLIK LEIER DU FJORDHYTTE

Plass på selvbetjeningshyttene må forhåndsbestilles hos Oslofjordens Friluftsråd (OF), tlf. 67 55 49 90. Du kan også bestille på www.oslofjordens.friluftsrad.no. Her finner du også oversikt over hvilke hytter som er ledige. NB: I Båtnaustet på Fyrsteilene kan du ta inn uten å ha bestilt på forhånd. Informasjon på døren. Medlemmer av OF har fortrinnsrett og får billigere leie (medlemskap kr. 195 pr. år) Pris: Fra ca. 400 kroner og oppover, avhengig av antall senger. (Man må leie hele hytta.) Friluftsbrukere har førsterett fremfor foreninger og bedrifter. Leie pr. hytte maks tre dager. Det er ikke mat på hyttene. Du trenger mat, sovepose, laken og svømmevester til barn. Fyrsteilene og Butikken på Langåra er åpne ut september, de andre ut oktober. Skal du telte?Hvis du heller vil telte, har du også mulighet til dette. Friluftsloven gir særskilte regler for telting. Telting i innmark er forbudt uten samtykke fra grunneier. I utmark er det derimot tillatt å telte uten tillatelse fra grunneier, men minst 150 meter fra bebodd hytte og inntil 2 døgn. Det er ikke tillatt å bruke privat kai eller brygge uten eiers samtykke. Vær nøye med å rydde etter deg når du drar. Utmark er udyrket mark, og omfatter det meste av vann, strand, svaberg, skog og fjell. Det er tillatt å ferdes til fots i utmark hele året. Innmark er all dyrket jord, eng, kulturbeite, hage- og gårdsplass og hustomt.

Flere bilder

<b>Gøy ved sjøen. </b>Magnus Johnsen fra Drøbak skole storkoste seg sammen med klassen da de var på Ommen et par dager. FOTO: EIVIND H. NATVIG

<b>Hoppet i det. </b>Håkon Chabb Pettersen tok sats og kastet seg ut i det kalde vannet. FOTO: EIVIND H. NATVIG

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser