• Slik skal Superkuben på Skøyen skole se ut. Byggingen er stanset inntil videre etter klager fra Skøyen vel.

    FOTO: L2 Arkitekter AS

Superskole forsinket av klager, elevene må busses til ny bydel

Til høsten må 250 skolebarn daglig busses fra Majorstuen til Sagene på grunn av klagestorm fra foreldre på Skøyen.

Til høsten får Majorstuen skole en etterlengtet oppussing. Opprinnelig var det meningen at 1.-4. klasse fra Majorstuen skulle inn i midlertidige lokaler på naboskolen Skøyen mens deres egen skole ble bygget om.

Denne uken fikk foreldrene en SMS fra skolen med beskjed om at barna i stedet skal busses til Nordpolen skole på Sandaker i bydel Sagene.

Flyttbar legoskole

Årsaken er protester mot løsningen Oslo kommune har valgt for utvidelsen på Skøyen skole. Et lokalt idrettslag og Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) på Skøyen ønsker seg en utvidelse som gir plass til ny idrettshall ved Skøyen. I stedet har Oslo kommune vedtatt å bygge "Superkuben" – et modulbygg som settes sammen etter legoprinsippet og som kan flyttes ved behov.

Les også

Grefsen skole er blant de mange Oslo-skolene som skal utvides. Her begynner byggearbeidene allerede til høsten. Elevene skal i to år flyttes midlertidig til Engebråten skole snaut en kilometer unna.

Bygger nye Oslo-skoler på spreng

Kommunen bygger nye skoler på spreng for å ta unna veksten. Flere steder i byen fører nye prosjekter til kraftige konflikter med foreldre.

Superkuben bygges av det svenske firmaet Arcaflex, som i fjor dro i land en rammeavtale med Oslo kommune verdt inntil 600 millioner kroner. Kommunen sier de trenger kjappe, fleksible løsninger for å håndtere til elevtallsøkningen.

Superkuben kan bli mal for skoleutvidelser flere steder i Oslo. En lignende utvidelse bygges i disse dager på Rødtvet skole. Men spesielt billig er nyvinningen ikke: Kvadratmeterprisen for Superkuben ligger på ca. 45.000 kroner. Snittprisen på ordinære skolebygg i Oslo de siste fem årene har vært 32.000 kroner per kvadratmeter.

Iherdige protester

Både FAU ved Skøyen, Bygdøy Monolitten idrettslag og Skøyen vel har forsøkt å stanse Superkuben gjennom diverse klager og begjæringer om midlertidig forføyning. Samtlige forsøk er så langt avvist/avvist av Oslo kommune. Så sent som i slutten av mai ble foreldrene ved Skøyen og Majorstuen informert om at klagene var grunnløse, og at skolen ville bli ferdig i tide.

Les også

Vi vil ikke ha superkubeskoler, mener Mia Nordsveen.

Superkubehastverk

Barna trenger plass til aula, kunst og sløyd.

Men denne uken fikk Skøyen vel napp hos Fylkesmannen i Oslo- og Akershus.

Fylkesmannen mener byggingen må stanses inntil en klage fra Skøyen vel er behandlet av Oslo kommune. Han mener rammetillatelsen til Superkuben kan være gitt på sviktende rettslig grunnlag. Dermed er det klart at tidsskjemaet for Skøyen skole sprekker.

- Det er vanskelig å si når vi blir ferdige. Det kan bli flere runder med klager og henvendelser som må behandles. Elevene fra Majorstuen må derfor midlertidig flyttes til Nordpolen skole, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg. Tirsdag 12. juni blir det informasjonsmøte for de brerørte foreldrene.

Engstelig

August Joner er en av førsteklassingene som skal begynne i ved Majorstuen skole i august. Foreldrene fortviler over rotet.

- Skøyen skole var en akseptabel løsning. Da kunne vi i det minste gå til skolen, sier pappa Simen Joner.

- Jeg ser ikke for meg hvordan de skal få busset 250 småtasser til og fra Majorstukrysset hver dag. Og det er ikke noen god følelse å sende en 6-åring til en skolegård såpass langt unna der vi bor. Kommunen bør anstrenge seg for finne en løsning i nærmiljøet, mener Joner. Han foreslår enkle brakkemoduler ved Marienlyst skole.

- Dette er kommunens ansvar

Gunvor Bay, FAU leder ved Skøyen skole, forstår at foreldrene ved Majorstuen er fortvilte.

- Det er fint at vi endelig har fått gjennomslag for våre innvendinger, men dette er jo helt ulykksalig for Majorstuen, sier Bay.

- Vi synes det er utrolig trist at ikke kommunen har tatt innvendingene på alvor før. Her er det gjort flere saksbehandlingsfeil, hevder Bay. Hun understreker at de ikke har noe imot at barna fra Majorstuen flyttes til Skøyen.

- Vår innvending går på hvordan Skøyen skole bygges ut – at de går for en toårig midlertidig løsning som så skal bli stående i inntil 50 år som en permanent utvidelse av Skøyen, sier Bay.

- Vi har forsøkt å finne en løsning som er god for både Skøyen og Majorstuen. Men det må være lov til å bruke de demokratiske rettighetene og klagemulighetene man har, og forvente en ordentlig og redelig saksbehandling fra kommunens side. Det er tragisk at 1–4. klassinger må busses gjennom byen, men det må Oslo kommune ta ansvaret for, mener Bay.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser