• Fredag kveld ble en mann tatt for promillekjøring med Segway. Dette er trolig første tilfelle i Norge. Nå venter politiet på resultatet fra mannens blodprøve.

    FOTO: J. Scott Applewhite

Tatt med promille på Segway

Fredag kveld rykket politiet til Tjuvholmen etter meldinger om en ustø person på en Segway. Mannen er trolig den første som er tatt med promille på en ståhjuling.

Flere personer som befant seg i restaurantområdet på Tjuvholmen fredag kveld reagerte på oppførselen til en mann som prøvde å balansere seg på en ståhjuling.

- Mange la merke til at han ikke hadde kontroll over kjøretøyet. De forbipasserende ringte derfor politiet, sier Finn Erik Grønli, leder av trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Man trenger ikke førerkort for å kjøre en ståhjuling. Det holder at føreren har fylt 16 år, men promillegrensen på 0,2 gjelder også på to hjul.

Ble anmeldt

En patrulje fra korpset var raskt på plass, og så selv at mannen ikke var helt på bølgelengden.

- Politifolkene så selv at han ikke hadde kontroll over kjøretøyet, sier Grønli.

Lovens lange arm mistenkte promille med en gang. Det er blitt tatt blodprøver av mannen, men politiet har foreløpig ikke fått svar på prøvene.

- Mannen er anmeldt for kjøringen. Saken etterforskes videre, sier Grønli.

Han håper at folk som har kjøpt en ståhjuling ikke tenker at promillegrensen ikke gjelder dem.

- Jeg håper ikke at vi risikerer å ha mange med promille på tohjulinger. Disse er å regne som andre kjøretøy når det gjelder promillegrense. Og så kan en ulykke resultere i store skader, både fysiske og materielle.

Trolig første i Norge

Hverken Oslo politidistrikt eller Politidirektoratet har hørt om at noen andre er tatt med promille på en ståhjuling etter at kjøretøyet ble tillatt i Norge 1. juli.

- Det er den første saken jeg har hørt om. Jeg er likevel ikke overrasket, men skuffet fordi man ikke innser farene ved kjøring i ruspåvirket tilstand, sier Jan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet.

Han presiserer at en ståhjuling, som offisielt heter selvbalanserende kjøretøy, er å regne som motorvogn. Dermed gjelder promillegrensen på 0,2.

- Hvis promillen er over 0,2, så gjelder det samme regelverket som for promillekjøring med bil, sier Guttormsen.

Kan miste lappen

En person som promillekjørte med en veivals i fjor mistet førerkortet sitt i 12 måneder. Guttormsen presiserer på generelt grunnlag at normalt sett vil promillekjøring på ståhjuling også få konsekvenser for det vanlige førerkortet.

Dette bekreftes av Knut Nysæter, leder av trafikketterforskningsavsnittet i Oslo politidistrikt.

- Hvis man bryter promillegrensen, så mister man i utgangspunktet førerretten for alle typer motorvogn, sier Nysæter.

Han legger til at den som blir tatt med promille på selvbalanserende kjøretøy må regne med en «vanlig» reaksjon for promillekjøring. Dette innebærer en bot når promillen er på 0,2 til 0,5. Deretter blir det rettssak med påfølgende dom.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film