• På Oslo ølfestival i helgen kan du smake mange forskjellige typer øl - men det koster.

    FOTO: Magnus Knutsen Bjørke.

Tok 250 kroner for en halvliter på Oslo ølfestival

Først betalte Asgeir Olden 50 kroner i inngangspenger. Deretter 100 kroner for to desiliter øl. Så forlot han Aker Brygge. – Formålet er at man skal få en opplevelse, svarer festivalledelsen.

– Hvis de skal lage en ølfestival, burde de ha en annen agenda enn å tyne penger ut av folk, sier Asgeir Olden.

Torsdag vare han en tur i festivalteltet til Oslo ølfestival, som arrangeres på Tjuvholmen og Aker Brygge denne helgen. I ettertid har Olden gjort seg opp et lite regnestykke:

Først betalte han 50 kroner for å få komme inn i teltet. Deretter betalte han 100 kroner for fem bonger (minstepris). For hver av de fem bongene fikk han fire centiliter med øl. Det tilsvarer til sammen to desiliter øl for hundrelappen. Uten å regne med inngangspengene på 50 kroner, er halvlitersprisen dermed oppe i 250 kroner.

– Når de priser ølen på den måten, sparker de beina vekk under det som må være ideen med en ølfestival. Jeg synes det er veldig rart, sier Olden.

Ulike leverandører serverer ulik menge

På bongene han kjøpte, kom det frem at hver bong ga 4-10 centiliter øl. Men han fikk aldri noe mer enn fire centiliter.

Asgeir Olden.

FOTO: Tor Andersen

– Det kan være noen var snille med mengden, men det gjaldt ikke noen av dem jeg kjøpte øl av, sier han.

Jorun Ruud, som er prosjektansvarlig for Oslo ølfestival, forklarer at det er opp til de ulike leverandørene i teltet å bestemme hvor mye øl de skal servere for en bong.

– Leverandørene har friheten til å velge. De opererer litt ulikt og serverer alt fra fire til ti centiliter i glasset. For den hundrelappen kan du dermed i praksis få opptil 50 cl øl, sier hun.

Ruud er med på resonnementet om at man kan ende opp med en halvliterpris på 250 kroner.

– I verste tilfelle, ja. Men da har man forhåpentlig også lært litt. Vi har mennesker med kunnskap til stede. Formålet er at man skal få mer enn øl. Man skal få en opplevelse, sier Ruud.

– Bløffer om fagkunnskap

Hun synes ikke festivalens ølpriser er urimelig.

Les også

Måtte betale 84 kroner for fire tomme glass

Etter 45 minutter i kø under Madonna-konserten fikk Ine Gransæter fire tomme glass og beskjed om å hente seg vann på do.

– Dette er spesialøl som er 5-6 ganger dyrere enn vanlig øl. Vi har hatt en diskusjon på hva det skal koste. Vi landet der vi gjorde for å kunne levere en god festival som holder seg innenfor regelverket og gir en positiv ramme for publikum. Prisnivået var det samme i fjor. Foreløpig har vi heller ikke fått noen andre reaksjoner på dette, så jeg føler ikke at prisene har vært noe problem, sier Ruud.

Olden er på sin side ikke spesielt imponert over kunnskapsnivået blant de ansatte i teltet.

– At de er fagpersoner, er den største bløffen jeg har hørt. Det var noen flinke folk der som visste hva de drev med, fra for eksempel Nøgne Ø og Lervik håndbryggeri. Andre steder ble det servert Ringnes pils fra boks, men den trenger man jo ikke mye veiledning for å drikke. Det var generelt vanskelig å vite hvem man skulle henvende seg til, sier han.

Kommer ikke tilbake

Ruud synes det er leit hvis Olden ikke opplevde at festivalen har fagpersoner til stede.

– Både Beer Palace og Amundsen Bryggeri har folk i teltet. Det samme gjelder Coldboy, Aas, Borg og Mack, samt Lervig og Nøgne Ø, som han selv nevner. Dette er entusiastiske folk med tyngde som vet hva de driver med. I tillegg er Norbrygg der med sin kompetanse innen hjemmebrygging.  Det kan være han har vært veldig uheldig, sier Ruud.

Egentlig hadde Olden tenkt seg tilbake til festivalen med venner fredag kveld, men det blir ikke noe av.

– I går ble jeg sur og gikk ganske fort. Etter en tur i teltet hadde jeg fått nok ølfestival. Men det er klart, for edruskapens del må dette være veldig bra, sier han.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Siste film