• Det lekker fra både overløpsrennen og fra bassenbunnen på Tøyenbadet.

    FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Tøyenbadet holder ikke vann

Det nyåpnede Tøyen-badet drukner i skandaler. Rehabiliteringen ble kraftig forsinket og dobbelt så dyr som planlagt. Nå viser det seg at svømmebassenget lekker som en sil.

Les også:

Knapt et halvt år etter at den rehabiliterte svømmehallen åpnet dørene, er det klart at bassenget igjen trenger betydelige reparasjoner og tetting. Og det ganske kvikt. Norges mest besøkte basseng lekker nemlig som en sil, og anleggets heis går bare oppover! Da Aften inspiserte Tøyenbadet mens badet holder stengt i to uker for rutinemessig vask og vedlikehold, piplet vann ned fra tak og vegger i etasjen under bassenget, og avleiringer er godt synlige på betongen.

Lekkasjer i bassengets overvannsrenne og bunnkonstruksjon skal ha vært kjent allerede i juli i fjor, uten at feilene ble rettet. Etter det Aften kjenner til, har kommunens byggeleder gjentatte ganger bedt hovedentreprenør reparere skadene, første gang tre måneder før åpningen.

«Det er nå registrert tilsammen 10 lekkasjepunkter fra overløpsrenne/strandsone, 1 lekkasje fra vindu samt 1 lekkasje fra gjenstøpt hull i bassengkropp. Disse lekkasjene må utbedres.», skriver byggeleder fra A.L. Høyer til entreprenør Skutle allerede i november. Siden tar byggeleder selv kontakt med underleverandør, som i mars tettet fire hull på opptil tre centimeter i diameter. Men Tøyenbadet ble ikke tett. I sommer var lekkasjene blitt så omfattende at man nå frykter at teknisk utstyr ødelegges og at betongen kan få skader.

Holder tilbake betaling

Idrettsetatens direktør Anne Farseth bekrefter at kommunen lenge har forsøkt å få Skutle til å tette bassenget.

–Dette er et problem som må løses. I utgangspunktet skulle det ikke vært noen lekkasje. Dette er forhold som entreprenøren skal utbedre. Vi har en løpende dialog, sier Farseth.

–Det ble sendt et purrebrev til Skutle i juni. Har dere fått svar på det?

–Det var ikke besvart i forrige uke. Noen forhold er allerede utbedret, mens andre ting har tatt lengre tid, svarer direktøren. Idrettsetaten holder fortsatt tilbake den siste betalingen til Skutle.

Heisen står

Listen over mangler og nødvendige utbedringer er blitt lang for Tøyenbadet, som er pusset opp for nesten 140 millioner kroner. Allerede under rehabiliteringen skal det har vært konflikter og samarbeidsvansker mellom kommunen og leverandører. En underentreprenør ble tidlig truet med erstatningskrav på grunn av en byggetabbe. Ved ferdigbefaring var mangellisten på 23 sider. I sommer måtte startpallene endres for at svømmeøvelsene under NM i det hele tatt skulle bli godkjent.

Et annet problem er heisen mellom garderober og svømmehall. Da Aften tok heisen opp i forrige uke, oppdaget vi skiltet «Går ikke ned», da vi gikk ut døren oppe. Fukt og vann i motorrom og sjakt har kortsluttet og stanset heisen utallige ganger. Heisen er reparert så mange ganger at servicefirmaet selv alarmerte Idrettsetaten i sommer. «Det blir dyrt for kommunen å innkalle oss gang på gang, uten at det blir tatt mer fatt i selve årsaken til problemet», skriver servicefirmaet Heis-Tek.

–Når det gjelder problemene med heisen, må vi finne en måte å endre driftsrutinene på, for det er vask og spyling som har påvirket det tekniske anlegget, forklarer Farseth.

Ikke bekymret

Farseth tror ikke alle manglene skyldes at prosjektet hadde for lite budsjett og for dårlig tid. Uansett har Idrettsetaten sitt på det tørre, siden de arvet prosjektet fra en nå nedlagt etat.

–En må huske at dette var en delrehabilitering, vi har ikke bygget et helt nytt basseng. Det betyr at vi får endel større og mindre prosjekter også etter åpningen. At det lekker fra overvannsrennen skyldes en feil – og har ikke noe med økonomi eller tidsbruk å gjøre, sier hun.

–Er det ikke flaut at det i tillegg til all kritikken mot budsjettlekkasjen i prosjektet også viser seg at selve bassenget lekker?

–Nå har ikke jeg mulighet til å uttale meg om prosjektet fra starten, men dette er en udramatisk lekkasje i den store sammenhengen. Vi er nå i sluttspurten for å få alt dette rettet.

Les også

Siste fra Nyheter

Mageplasket på Tøyen

Rehabiliteringen av Tøyenbadet ble både kraftig forsinket og dobbelt så dyr som planlagt. Badet skulle vært fylt med vann i slutten av 2007, men hele prosjektet ble utsatt minst fem ganger, og arbeidet ble først avsluttet i februar i år. Regningen vokste fra en opprinnelig beregning på 60 millioner kroner i 2005 til 139 millioner kroner i år. I ettertid er prosjektet blitt slaktet for elendig prosjektstyring og manglende økonomisk kontroll. Leverandører skal ha utført omfattende tilleggsarbeid uten godkjenning, og det ble betalt mange ekstraregninger uten dokumentasjon. I et forsøk på å holde budsjettet, ble det droppet å lage kiosk. Automatene som er satt ut i stedet, virker sjelden.

Hva mener du?

Er badetilbudet i Oslo bra nok? SMS: Skriv AFTEN, mellomrom, din mening og send til 1905. Pris per melding kr. 1. Eller send e-post til aftenforum@aftenposten.no Du kan også si din mening i kommentar-feltet under denne artikkelen.

Flere bilder

Vannsiget sliter på betongen. FOTO: THOMAS OLSEN

Man må kunne gå trappen for å få svømme. FOTO: THOMAS OLSEN

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

  • Habanero: En sterk opplevelse

    123456

    Habanero var blant de første restaurantene som utvidet vår horisont innen latinamerikansk mat. Hvordan klarer den seg i dag?

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film