• Sølvtrykker Knut Erik Steen legger ned verkstedet sitt, Galvan Forsølving, i Torggata. I en årrekke har han laget og reparert sølvtøy.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Denne lille sølvfiguren hadde falt av lokket. Knut Erik Steen lodder den på plass igjen.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Det gamle verktøyet selges nå unna.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Det tar tid å produsere sølvtøy. Når gjenstanden er formet, loddet og slipt skal den avfettes, renses og skylles i ulike blandinger.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Steen leverer nå fra seg de siste arbeidene han har gjort. Denne lysestaken har han restaurert for en av kundene sine.

  FOTO: Rolf Øhman

 • Mange har erfart at skaftet løsner fra knivbladet etter vask i oppvaskmaskin. Ved hjelp av denne maskinen bytter sølvtrykkeren ut gammel harpiks med mer moderne festemiddel. – Harpiksen byttes ut med litt sand og tinn. Da sitter skaftet som støpt, sier sølvtrykker Knut Erik Steen.

  FOTO: Rolf Øhman

Tradisjonsrik håndverksbedrift forsvinner

Knut Erik Steen har jobbet med sølv, messing og tinn siden han var 13 år gammel.

Sølvarbeideren fyrer opp gassbrenneren i verkstedet sitt en bygård i Torggata for siste gang. Etter noen minutter blir sølvlokket så mykt og smidig at den lille sølvfiguren sitter.

Sølvtrykker Steen overtok sølvarbeiderverkstedet Galvan i 2003.

– Men Galvan Forsølving har eksistert i mange år, så vidt jeg vet ble firmaet etablert 1912. Verkstedet har ligget i Møllergata, men flyttet senere hit til Torggata, forteller dagens eier, sølvtrykker Knut Erik Steen (61).

Sølvtrykkere lager lysestaker, boller og fat i sølv for hånd. Steen er født og oppvokst med faget. Hans far drev Vålerenga sølv og fornikling på 1950-tallet. Steen kom inn i faget da faren hadde verksted på Ski på 1960-tallet, som 13-åring.

– På 1970-tallet ble det populært med messing. Så da gikk vi over til messing. Det gikk mye i pokaler, forteller Steen, som etter hvert tok over farens verksted.

Så ble det sølv

Steen startet et forsølvingsverksted på Ski før han fikk jobb som sølvtrykker i David Andersens verksted på Carl Berners plass. Etterhvert tok han svennebrev i faget. David Andersen la ned verkstedet sitt på Carl Berner i 2001. Steen fikk med seg maskiner og verktøy. Da eieren av Galvan skulle slutte, fikk Steen tilbud om å overta verkstedet.

LES OGSÅ: Etter 133 år er det snart slutt

Sølvtrykkerfaget er på vei ut. Ifølge Steen er det ingen verksteder som driver med sølvtrykk, igjen her i Oslo.

– Mye av det som tidligere ble laget for hånd her i landet, er overført til land som produserer billigere, forteller Steen.

Tradisjonsrike Tostrup hadde verksted i Tostrupgården i Karl Johans gate. Også de la ned verkstedet sitt i Oslo. Steen fikk mange av kundene.

– Arbeidsdagene ble veldig lange. Jeg hadde mye å gjøre. Etter hvert sa kroppen stopp. Det ble for mye stress, forklarer sølvtrykkeren.

Det endte med to epileptiske anfall i løpet av en kort periode. Han prøvde å jobbe kortere arbeidsdager, men det var vanskelig å kombinere med fulle ordrebøker.

Etter det siste epileptiske anfallet bestemte han seg for å gi seg. Leiekontrakten er sagt opp. Nå selger han unna gamle håndverksmaskiner og håndlaget verktøy. Kundene er overført til Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvareverksted, som holder til i Bergen.

– Teknikkene går i glemmeboken

Ifølge Steen er det ingen som går i lære i sølvtrykkerfaget i dag.

– Det er trist at faget forsvinner. Min tanke har vært å lære opp flere i faget, slik at teknikkene ikke går i glemmeboken, men jeg har ikke fått det til, sier sølvtrykkeren.

Da Aftenposten var på besøk, kom en av byens smykkedesignere innom for å kjøpe med seg håndlaget verktøy.

– Se på alt dette flotte verktøyet. Til og med maskiner det står Christiania på. De fortjener å bli brukt, sier Elisabeth L. Due, som driver Sugarshop Smykkestudio.

Hun er opptatt av norsk håndverk og synes det er trist at sølvtrykkeren i Torggata 34 avvikler.

– En mester i faget blir borte nå. Det er trist at verksteder av den gamle typen forsvinner, sier Due, som har syv år med gullsmedutdannelse.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

Galvan Forsølving har produsert sølv i en årrekke. Firmaet, som de siste årene har ligget i Torggata, har også restaurert og reparert sølvtøy for Oslofolk.

Galvan Forsølving har produsert sølv i en årrekke. Firmaet, som de siste årene har ligget i Torggata, har også restaurert og reparert sølvtøy for Oslofolk. FOTO: Rolf Øhman

Knut Erik Steen jobber både med sølv og messing. Her har han kjørt i gang trykkbenken for å lage et lokk til en bolle. Trykkbenken fikk han da David Andersen tømte verkstedet sitt på Carl Berners plass for noen år siden. For å få best mulig resultat bruker han fårefett.

Knut Erik Steen jobber både med sølv og messing. Her har han kjørt i gang trykkbenken for å lage et lokk til en bolle. Trykkbenken fikk han da David Andersen tømte verkstedet sitt på Carl Berners plass for noen år siden. For å få best mulig resultat bruker han fårefett. FOTO: Rolf Øhman

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser