Tuberkolosealarm i Oslo-barnehage

Minst ti barn må behandles etter at det er påvist smittsom tuberkulose hos en barnehageansatt i Oslo.

- Det er snakk om en ansatt som nylig har fått påvist tuberkulose og er under behandling. Vi vil foreta en miljøundersøkelse på avdelingen hvor vedkommende jobbet for å forsikre oss om at andre ikke er smittet. Alt tyder på at det er den smittsomme sorten tuberkulose, sier den ansvarlige bydeloverlegen i Oslo til VG.

Den ansatte skal ha vært i jevnlig kontakt med barna i barnehagen.

Bydelsoverlegen ønsker ikke å offentliggjøre navnet på barnehagen, fordi foreldrene det gjelder ikke ennå har blitt varslet. Det skjer i løpet av dagen. Hver dag de neste ukene skal barna som er under fem år få medisiner som skal forebygge at de får tuberkulose.

Ifølge overlege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, Astrid Rojahn, tar det fra åtte til ti uker fra de første prøvene av barna blir tatt til de eventuelt kan friskmeldes.

- Før det er avklart om barna er smittet eller ei behandles alle barna forebyggende. Det kan ta flere uker fra smitte til man utvikler symptomer. Det betyr at de hver dag får medisiner av hjemmesykepleien under hovedoppsyn av oss, inntil vi vet om de er smittet eller ei, sier hun  til VG.

Om tuberkolose

I Norge diagnostiseres det hvert år mellom 300-400 tilfeller av tuberkulose. Forekomsten øker som følge av en større innvandrerbefolkning. Tuberkulose øker internasjonalt.

Tuberkulose smitter med luftsmitte eller fjerndråpesmitte. Når en person med tuberkulose i lungene hoster, nyser, snakker, ler eller synger, frigjøres bitte små smitteførende dråper eller aerosoler til luften. De minste dråpene kan passere slim og flimmerhår og nå helt ned i de minste lungeforgreningene hos dem som puster inn dråpene.

Vanlige symptomer på lungetuberkulose er langvarig hoste med oppspytt, nattesvette, vekttap og feber. Les mer hos Folkehelseinstituttet.

Les også

Siste fra Nyheter

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film