• 24 år gamle Christina er avhengig av heroin og har vært det i fire år. Hun forteller at det er mer lukrativt å selge dop, noe hun ser for seg at hun kommer til å gjøre dersom tigging blir forbudt.

    FOTO: Olav Eggesvik

  • Remi Espen Meyer selger =Oslo, men tigger når salget går dårlig mot slutten av måneden. Hvordan det er i Drammen, Asker eller andre kommuner vet ikke jeg noe om. Men forbyr du det i Oslo, vil det føre til mer kriminalitet, slår han fast.

    FOTO: Olav Eggesvik

  • - Skal man nekte folk den nedverdigende nødløsningen det er å be om småpenger? spør Roy Ellingsen.

    FOTO: Olav Eggesvik

Vil bytte ut tigging med dopsalg og vinningsforbrytelser

Det er enklere og mer lukrativt å selge dop enn å tigge, mener Christina, 24 år gammel og heroinavhengig. Ingen tiggere Aftenposten snakket med var positive til et tiggeforbud. Da må de finne andre måter å livnære seg på.

- Det er ikke så mye å få gjort med det. Det er ingen gullgruve å tigge uansett, sier Christina, som ble avhengig av heroin for fire år siden.

Hun ønsker ikke etternavnet sitt på trykk. Christina sier hun kan telle på én hånd de gangene hun har sittet på gaten med koppen foran seg. Det er bare når den heroinavhengige 24-åringen er desperat nok. Fredag ettermiddag var hun det.

Les også: Jobber for tigge-nekt allerede fra i sommer  

- De fleste ser deg ikke. Jeg skulle ønske det var flere lavterskeltilbud, sier hun.

- Mer kriminalitet

Broen fra Oslo S til bussterminalen er en maurtue av mennesker som går raskt forbi. Men noen stopper opp og ønsker Remi Espen Meyer en god påske og gir en liten slant. Meyer selger =Oslo to uker etter at utgaven er kommet ut. Men etter det, forteller han, er markedet mettet. Da tigger han.

- Det er for å få inn pengene jeg trenger. Jeg greier meg ikke ellers. Da må jeg få meg en annen form for biinntekt, sier Meyer. Om han ikke lenger skulle få lov til å gjøre det, er det få muligheter igjen.

Remi Espen Meyer selger =Oslo, men tigger når salget går dårlig mot slutten av måneden. Hvordan det er i Drammen, Asker eller andre kommuner vet ikke jeg noe om. Men forbyr du det i Oslo, vil det føre til mer kriminalitet, slår han fast.

Flere var innom Remi Espen Meyer og ønsket god påske i det de la litt penger i koppen hans.

FOTO: Olav Eggesvik

- For min del kan jeg begynne å pushe. Ellers er det jo andre kriminelle handlinger, vinningsforbrytelser. Det er alternativene, slår han fast.

- Jeg synes det er vanvittig idiotisk. Det er nok et tiltak i rekken av det som er en elendig narkotikapolitikk. Med fare for å høres paranoid ut, virker det som om man ønsker å rense Oslo for narkomane. Det ble ramaskrik rundt år 2000 da det var over 200 overdoser. Det var flere i fjor. De blir yngre også. Nå kjenner jeg få her på min alder. Jeg blir 50 i oktober, sier Meyer.

- Hvordan det er i Drammen, Asker eller andre kommuner vet ikke jeg noe om. Men forbyr du det i Oslo, vil det føre til mer kriminalitet, slår han fast.

- En nødløsning

- Å tigge er en nødløsning. Hva skal vi nå gjøre? spør Roy Ellingsen (57).

- Skal man nekte folk den nedverdigende nødløsningen det er å be om småpenger? fortsetter han, mens han holder en slitt kopp fra Narvesen i hendene.

Helst ville han jobbet, men det går ikke lenger. Et hjerneslag og flere andre årsaker gjør at det ikke er mulig, selv for en mann som kan litt om mye, er utdannet elektriker og godt vant til praktisk arbeid.

- Det vil gjøre folk til kriminelle, selv om de ikke ønsker det selv, mener han.

Mange om beinet

Alle tre forteller at de merker konkurransen fra tiggere som kommer fra Øst-Europa. Alle tre forteller at de merker konkurransen fra tiggere som kommer fra Øst-Europa. 24 år gamle Christina har sittet nederst i Karl Johans gate i tre kvarter, med hetta på jakken trukket godt ned over ansiktet og hendene i fanget, uten å få en krone.

- Når man sitter slik er det fordi man er avhengig av et eller annet. Antageligvis vil jeg selge dop selv, eller gjøre noe annet ulovlig, sier Christina.

- Det er enklere å pushe og man får inn mer penger enn når man tigger. Det er nok av narkomane i denne byen, sier hun tørt.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Dette er saken

Det gamle norske forbudet mot tigging ble opphevet enstemmig i Stortinget i 2005.

Nå vil regjeringen la de kommuner som ønsker det få innføre lokale forbud mot tigging. Både Høyre og Frp har egentlig programfestet et nasjonalt forbud.

I høringsbrevet understreker Justisdepartementet at reglene skal håndheves likt for norske og utenlandske tiggere. Gatemusikanter eller personer som selger noe, vil i utgangspunktet ikke omfattes av de foreslåtte reglene. Det vil heller ikke ramme det departementet kaller innsamling til veldedige eller allmennyttige formål.

I dagens regler er det et krav at kommuner som begrenser tilgangen til tigging må tilrettelegge for grunnleggende hjelpetiltak. Det kravet ønsker Høyre og Frp nå å fjerne.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF har utelukket å støtte forslaget, men Senterpartiet er på glid. De har i utgangspunktet ønsket å gå lengre enn Regjeringen, og ønsker et nasjonalt forbud. SV, Ap og MdG er alle mot et forbud.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser