• 80 mennsker var på utstilling i det som ble kalt «Kongolandsbyen» i Frognerparken i 1914.

    FOTO: www.oslobilder.no/Ukjent fotograf

  • Utstillingen skal visstnok ha vært kontroversiell i sin tid, men ikke av de samme årsaker som i dag.

    FOTO: www.oslobilder.no/Ukjent fotograf

Vil lage ny «Kongolandsby» for å feire grunnloven

Det er 100 år siden sist. To kunstnere vil gjenskape utstillingen fra 1914 i Frognerparken.

Som en del av grunnlovsjubileet for 100 år siden ble det holdt en Jubilæumsutstilling i Frognerparken. Der var det teater, musikk og mennesker på utstilling.

«Den hele landsby vil virke saa skuffende realistisk, at den besøgende vil føle sig direkte hensat til Afrikas indre,» skrev Aftenposten om Kongolandsbyen 07. mai 1914, og omtalte innslaget som «overmaate morsomt».

80 barn, kvinner og menn fra Senegal var på utstilling i Frognerparken i 1914, i en spesialbygd landsby. Hensikten var å vise frem hvordan de levde i Kongo.

Kunstnerne Mohammed Ali Fadlabi og Lars Cuzner ønsker å gjenskape landsbyen i Frognerparken 100 år senere. Det gjør de med støtte Koro (kunst i offentlige rom), skriver NRK. Utstillingen skal holde åpent fra 15. mai til 10. oktober.

Vil skape diskusjon

Hensikten er å trekke frem også de mørke sidene av norsk historie under 200-årsfeiringen avl grunnloven.

- Hele prosjektet handler om nasjonsbygging, slik det også gjorde for 100 år siden. Spørsmålet vi stiller er om man trenger å glemme noen hendelser – fjerne dem fra historien, for å bygge et selvbilde av godhet slik som Norge har? Norge har et veldig stort selvbilde av godhet, kanskje litt for stort, sier Fadlabi til NRK.

I februar i år sa etnolog Olav Christensen til Aftenposten at landsbyen var omstridt i sin tid. Men ikke av samme årsak som mange i dag reagerer.

- Kritikken gikk på å la en «mindreverdig» kultur stilles ut til grunnlovsjubileet, sa Christensen.

- Det var en del av europeisk poulærkultur. Selv i Norge, Europas utkant, hadde dette vært kjent underholdning i 20-30 år den gangen, sa Christensen.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Nyheter

Kongolandsbyen

80 mennesker var på utstilling i Frognerparken i det som ble kalt «Kongolandsbyen».

Utstillingen var en del av jubileumsfeiringen av grunnloven i 1914.

Beboerne i landsbyen skulle leve som de gjorde i hjemlandet, i hytter og med redskaper. Det var menn, kvinner og barn på utstilling.

I Aftenposten 07. mai 1914 beskrev arrangøren utstillingen slik:

«Med overordentlig store vanskeligheder og omkostninger har man direkte fra det mørke fastland bragt hid omkring 80 indfødte, mænd, kvinder og børn. De vil bebo den for dem byggede landsby, der vil give et nøiagtigt billede af forholdene i deres hjemland med dets eiendommelige sæder og skikke. De vil vise sit haandverk, fremføre sine lege og vise sine sportslige færdigheder. Den hele landsby vil virke saa skuffende realistisk, at den besøgende vil føle sig direkte hensat til Afrikas indre. I landsbyen vil der ogsaa findes en moské og muhamedansk skole.»

Mer informasjon på prosjektets hjemmeside.

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

  • Habanero: En sterk opplevelse

    123456

    Habanero var blant de første restaurantene som utvidet vår horisont innen latinamerikansk mat. Hvordan klarer den seg i dag?

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste film