• Kvinnen i 50-årene ble ranet et steinkast fra Kampen kirke klokken 08.15. - Jeg sliter hele tiden med angst, sier kvinnen som er bekymret over utviklingen i Gamle Oslo, og ønsker mer debatt om trygghet i Oslo.

    FOTO: Ingar Storfjell

Ranet utenfor hjemmet midt på lyse dagen

Mens folk flest var på vei til jobben, ble kvinnen i 50-årene ranet rett utenfor hjemmet sitt på Kampen.

I basketaket som fulgte, endte hun på bakken. - Slikt venter man ikke midt på lyse dagen, sier hun.

- Jeg er aktiv i god fysisk form og går i byen store deler av døgnet, men hadde dette skjedd på kvelden, ville jeg vært mer forberedt. Man venter ikke at slikt skjer klokken 08.15 bare 50 meter fra hjemmet. Folk som hører om dette, spør når på kvelden det skjedde. Når jeg svarer klokken 08.15 på morgenen, blir de sjokkert, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun bor på Kampen, og var på vei til Ensjø torsdag for to uker siden da hun opplevde marerittet like ved Kampen kirke.

Røsket til seg vesken

- Det er en kjølig morgen. Derfor legger jeg merke til en mann med østeuropeisk utseende som har på seg sommerskjorte. Han kommer gående bare noen meter fra inngangen til oppgangen min. Etter at jeg har gått noen meter, hører jeg noen bak meg. Det er den samme mannen. Jeg merker at han kommer nærmere, og plutselig

Les også

Østkantungdom drar til Majorstuen for å rane vestkantbarn

Flere dommer fra Oslo tingrett viser at ungdom fra østkanten har reist til området rundt Majorstuen for å rane barn.

hører jeg at han puster tungt nesten inn i nakken min. Jeg setter opp farten, og han øker også tempoet. Da blir jeg urolig og tar et skritt til venstre for å gi ham vei forbi. Da kommer han opp på siden av meg og drar hardt i vesken min med begge hendene. Jeg prøver å holde vesken tilbake, men han røsker den til seg. I basketaket som følger havner jeg på bakken. Jeg husker ikke om jeg blir slått eller sparket, men plutselig står han over meg og ser ned på meg. Da begynner jeg å hyle, noe han reagerer på og løper ned en gangvei mot Jordal, forteller ransofferet til Osloby.

I sjokk

Med skrubbsår i beinet, litt mørbanket og i sjokk sitter hun på bakken før en mann med barnevogn tilfeldigvis kommer forbi. Han ringer politiet som sender en patrulje til området for å lete etter gjerningsmannen, men mannen kommer seg unna med vesken.

- Gjerningsmannen så veltrent ut og er cirka like høy som meg. Jeg hadde ikke en sjanse mot ham. Jeg var i sjokk etter episoden, men måtte løpe hjem for å få sperret kortene mine. Heldigvis hadde jeg reservenøkler liggende hos en nabo, slik at jeg kom inn i leiligheten.

- Savner tryggheten

Kvinnen ønsker å fortelle sin historie for å skape debatt rundt tryggheten i bydel Gamle Oslo.

Her viser offeret skrubbsår hun ble påført da hun falt på bakken under ranet.

Her viser offeret skrubbsår hun ble påført da hun falt på bakken under ranet.
- Slik forholdene er nå, kan dette skje hvem som helst, hvor som helst og når som helst, sier hun og fortsetter:

- Jeg ser på meg selv som en ressurssterk kvinne, og trodde at slikt bare skjedde med svake eldre eller berusede personer sent på kvelden eller natten i mer «skumle» områder. Nå står jeg her som et ransoffer midt på lyse dagen. Skrubbsårene vil forsvinne etter hvert, og noen av kostnadene dekkes av forsikringen. Det viktigste for meg er likevel å bearbeide angsten og få tilbake friheten min. Jeg ønsker å bevege meg fritt. Jeg vil helt sikkert klare å ta tilbake nærområdet mitt, for jeg har fått solid støtte fra gode naboer. Spørsmålet nå er hvordan politikerne og politiet kan skape mer trygghet? undres hun.

Etterforsker videre

Politiførstebetjent Morten Fosse sier at politiet fremdeles jobber med saken.

- Vi hadde et søk etter gjerningsmannen rett etter at det skjedde, men har ikke pågrepet noen ennå. Vi jobber derfor videre med saken, sier Fosse til Osloby.

Politiet skal opprette ransgruppe

De fleste ranene i Oslo skjer i kretsen til Grønland politistasjon. Til høsten oppretter politiet en egen ransgruppe.

I første kvartal ble det anmeldt 189 ran i hele Oslo. 95 av ranene fant sted i Grønland krets som blant annet har ansvaret for Kampen. Dette gjelder alle typer ran.

Gladnyheten er at antall ran i Oslo har gått ned med over 20 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Politiet jobber nå for å opprette en egen ransgruppe. Akkurat på samme måte som man opprettet en egen gruppe for å ta lommetyver i fjor. Hvor mange politifolk ransgruppen får, er ennå ikke avgjort.

- De som begår disse ranene, begår ikke bare ett, men flere ran. Ved å fengsle et fåtall av ranerne går antall ran kraftig ned. I det siste har vi pågrepet noen av ranerne, og er veldig fornøyde med at antall ran er på vei ned. Uansett er dette noe vi jobber med hver eneste dag. Vi har mye fokus på dette i vår krets, men vi sliter også med andre problemer som rus. Så alt i alt handler det om et ressursspørsmål, sier Karsten Fossum, fungerende stasjonssjef på Grønland politistasjon.

Les også:

Les også

Siste fra Krim

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Siste musikk

Oslopuls