• 3239 kroner brukte Volvo på Ruter-sjefens to middager her på Solsiden. (Personene på bildet har ingen ting med korrupsjonssaken å gjøre).

    FOTO: Rolf Øhman

Volvo spanderte luksusmiddager på Ruter-leder

Volvo spanderte tre middager på en sentral Ruter-leder da de forsøkte å selge nye busser til Stor-Oslo, men selv om svenskene betalte den nette sum av 4739 kroner på luksusrestaurantene, gikk oppdraget til tyske MAN.

Nå har politiet tatt ut korrupsjonstiltale mot mannen i 50-årene, siden han nektet å vedta et forelegg på 20.000 kroner.

Og prisen på forelegget har nå steget til 24.000 kroner, subsidiært 25 dagers ubetinget fengsel.

Skreddersydde krav

Fredag møter han i Oslo tingrett, hvor politiet også vil kreve at han må betale et beløp tilsvarende middagsregningene tilbake til Staten.

Saken kommer opp i kjølvannet av Unibuss-skandalen, hvor det ble avslørt at kravspesifikasjonene som ble laget til de nye bussene var så spesifikke at MAN, Volvo og Solaris kunne tilby de etterspurte bussene.

Mannen hadde vært med på å lage disse.

Luksusmiddager

Da korrupsjonsgranskerne gikk gjennom bussfabrikkenes regnskaper, fant de tre regninger hvor Ruter-lederens navn gikk igjen:

20. august 2009 var Oslo-mannen på middag med Volvo på Solsiden, og fikk påspandert middag til 1439 kroner.

21. juni 2011 var han igjen på Solsiden og fikk påspandert middag til 1800 kroner.

29. august 2011 var han på Brasserie France, hvor han fikk middag til en verdi av 1500 kroner.

- Nekter straffskyld

Mannens forsvarer, advokat Hermann Skard, sier til Aftenposten at hans klient bare var ute for å orientere seg med bransjekolleger, og at det var en helt ordinær kontakt:

- Han vil nekte straffskyld når han møter i retten, sier Skard.

Som en direkte følge av denne saken har Volvo lagt om sine interne retningslinjer hvor fete middager ikke lenger er noe selgerne har i sin verktøykasse.

- Nye arbeidsoppgaver

Mannen er fortsatt ansatt i Ruter, men har gått over i en annen funksjon i selskapet.

- Vi kan bekrefte at en av våre ansatte har vært etterforsket og fått et forelegg. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, i og med at den skal for retten, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter.

Saken starter fredag, og det er satt av tre rettsdager.

Les også

Siste fra Krim

I dag må du få med deg...

se alle

Sist anmeldt

Se flere anmeldelser

Oslos beste...

Siste musikk

Oslopuls

Siste film